Fra 1. mai har Pensjonistenes Fellesorganisasjon (PFO), som står for driften av eldresenteret Hornemansgården, måttet betale skatt og merverdiavgift.

Det har ført til at prisene på flere av virksomhetene er steget med mellom 12 og 25 prosent. Nye utfordringer skaper usikkerhet rundt fremtiden til Hornemansgården. Den eies av Trondheim kommune, men ble gitt i gave til byens eldre i forbindelse med tusenårsjubileet i 1997. PFO består av 95 pensjonistforeninger i Trondheim med rundt 10 000 medlemmer.

I forrige uke fremmet kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) et privat forslag til bystyret. Hun mener det er på tide å fornye eldregaven, slik at Hornemansgården fortsatt kan være et av byens viktigste kulturhus. Ordfører Rita Otterviks (Ap) forslag om å oversende saken til helse- og velferdskomiteen til behandling, ble enstemmig vedtatt. Men saken må tilbake til bystyret for endelig vedtak. Det kan skje i bystyremøtet 18. mai.

Gaven må sikres

Onsdag vedtok helse- og velferdskomiteen følgende innstilling til bystyret:

«Bystyret ber rådmannen gjennomgå økonomiske, juridiske og organisatoriske utfordringer og muligheter knyttet til driften av Hornemansgården. Formålet er å sikre at gaven som ble gitt til byens eldre i forbindelse med byjubileet i 1997, kan forvaltes innen forutsigbare rammebetingelser, slik at bystyret kan bevare honnørgaven til byens eldre.»

Det var Mari Holm Lønseth (H) som tok opp saken i komitémøtet. Hun sier hun er optimistisk på vegne av PFO og Hornemansgården.

- Det er viktig å sikre gaven til byens pensjonister og få en forutsigbar drift, sier Holm Lønseth.

Hun mener PFO har gjort en glimrende jobb disse årene. Hornemansgården har vært en suksess.

En suksessfaktor

- Suksessen ligger i at det er pensjonistene selv som driver Hornemansgården. Denne suksessfaktoren må sikres for fremtiden. Når det nå stilles tvil om PFO kan fortsette på samme måte som før, må bystyret og kommunen stille opp. Vi må vise at vi verdsetter det arbeidet som blir av og for byens eldre, sier Holm Lønseth.

Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) påpeker at hver dag tar Hornemansgården imot 200–300 gjester.

– Dette er en form for tidlig innsats i form av nettverk, sosialt samvær og aktiviteter som er verdifull både for gjestene det gjelder og for byen vår. Ideen om at byens egne pensjonistforeninger skal stå for driften har skapt engasjement og eierskap, understreker Skjøtskift.

Byens eldre: - Det er viktig å sikre gaven til byens pensjonister og få en forutsigbar drift, sier Mari Holm Lønseth (H) om Hornemansgården. Hun fikk en enstemmig helse- og velferdskomite med på et positivt vedtak. Foto: Vegard Eggen