- Jeg kom hit rundt klokken 05.45 i morges, og jeg er ikke først i køen en gang. Det er litt for lenge å måtte vente to og en halv time for å få nytt pass, spør du meg, sier Martin Nore.

Nr 3: Martin Nore var en av de aller første i køa utenfor politihuset i Trondheim fredag morgen. Foto: Martin Andersen

Nore var fredag morgen nummer tre i køen utenfor sentrum politistasjon i Trondheim. I juni går turen til Kreta, og før avreise trenger han nye pass til to barn. Nore sier han har vært inne på nettsiden til politiet for å forsøke å forhåndsbestille time, men at han ikke fant ledige timer før i juli.

- For dårlig

- Jeg synes det er for dårlig at de ikke klarer å ha flere på jobb i denne perioden. Ordningen med med å bestille timer på forhånd er egentlig god, men det er tydeligvis ikke nok timer eller folk som kan behandle passøknader, sier Nore.

Noen plasser bakover i køen sitter Runa Skarbø med sin bærbare datamaskin og venter. Hun kom rundt klokken 06.45 og er nummer 10 i køen utenfor politihuset.

Jobber: Runa Skarbø benyttet ventetiden i passkøen på å få gjort unna litt jobb. Foto: Martin Andersen

- Jeg skulle ønske jeg slapp å vente ute, men jeg har kledd meg godt og jeg prøver å jobbe og å være litt produktiv mens jeg venter, sier Skarbø.

- Hva tenker du om opplegget med drop-in to ganger i uken?

- Jeg tenker at kapasiteten for å få nytt pass er litt liten. Men samtidig er det jo mange som trenger nytt pass nå, fordi de skal ut å reise og så har de ikke har planlagt helt ordentlig, sier hun.

- Overraskende lang kø

Blant de aller bakerste i køen da Adresseavisen var utenfor politihuset fredag morgen var Anna Leuten.

Bakerst i køen: Anna Leuten Foto: Martin Andersen

- Køen var overraskende lang, men jeg hadde jo egentlig forventet lang kø. Dette tar nok et par timer, sier hun.

Slik kan du skaffe pass

Det er forvaltningsavdelingen ved Sentrum politistasjon som har ansvaret for utstedelse av pass i Trondheim sentrum. Seksjonsleder Siw Hind var selv var ute og snakket med folk som sto i kø fredag morgen.

- Vi var ute rundt klokken 07.30 og for å dele ut kølapper og for å gi kundene informasjon. Vi delte ut 24 kølapper, og de som ikke fikk lapp fikk informasjon om hvor de kan dra for å skaffe pass, sier Hind.

Hind sier de har tilbud om drop-in-timer for passbestilling tirsdager og fredager, og forteller at det varierer litt hvor mye kø det er.

Pass-sjef: Siw Hind er seksjonssjef ved forvaltningsseksjonen ved sentrum politistasjon i Trondheim. Foto: Jens Søraa

- Flere av dem Adresseavisen snakket med i køen mener dere har for liten kapasitet på passbestilling. Hva er din kommentar til det?

- Vi har lagt ut ekstra timer for passbestilling denne uka, men vi kan ikke bare prioritere passkunder. Vi jobber også med blant annet førerkort, kjøresedler, våpen og hittegods. I perioden fra 1.mars til 31.mai er det også våpenamnesti. Dessuten ligger det en begrensning i at vi kun har tre skranker hvor vi kan ta imot passbestillinger, og alle tre er i bruk, sier Hind.

Hun oppfordrer folk til å bestille time for passbestilling i god tid.

Da Adresseavisen logget inn på nettstedet til politiet i Trondheim fredag morgen var første mulige time pass ved Trondheim sentrum politistasjon mandag 19.juni klokken 10.45.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter