Kravet om eventuell tilbakebetaling av kommunal støtte kommer i så fall på toppen av et krav på 8,7 millioner kroner fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, for mye utbetalt statlig støtte til kirken.

Kommunaldirektør Ola By Rise i Trondheim kommune sier det er naturlig at kommunen behandler saken nå.Les også: Millionbot til Oslo katolske bispedømme

- Vi skal ikke forskuttere noe eller forhåndsdømme noen, men vi ønsker å få belyst denne saken og få visshet i hva som faktisk er skjedd, sier han.

Må avklares. Kommunaldirektør Ola By Rise sier kommunen må få belyst om det er utbetalt urettmessig støtte til den katolske kirke. Tirsdag behandler formannskapet saken.

Brukte telefonkatalogmetoden

Bakgrunnen for saken er mistanke om at det urettmessig er betalt ut for mye i statlige og kommunal tilskudd til Den katolske kirke i Midt-Norge–Trondheim stift og Oslo katolske bispedømme (OKB) for årene 2011 til 2015.les også: Den katolske kirken risikerer å betale tilbake 100 millioner kronerLes også: En stilren kirke som er bra for byen

I januar i år ble Oslo katolske bispedømme i Oslo tingrett dømt til å betale tilbake statlige tilskudd etter trossamfunnloven for årene 2011–2015. Ifølge dommen mot OKB ble et stort antall personer, blant annet mange innvandrere fra Øst-Europa, registrert som medlemmer i OKB etter «telefonkatalog-metoden». Det vil si at de ikke selv aktivt meldte seg inn, men ble ført opp i medlemslistene, som kirkesamfunnet så fikk utbetalt støtte ut fra. Det er også OKB som registrerer medlemmer for kirkesamfunnet i andre deler av landet.

Les også: Dommen mot OKB er anket og derfor ikke rettskraftig

Ifølge NTB har Oslo katolske bispedømme imidlertid antydet at kravene kan komme opp i totalt ca. 100 millioner kroner når man tar med statlig støtte og utbetalinger fra kommuner over hele landet.

Kan dreie seg om 1,5 millioner kroner

«Det er grunn til å anta at urettmessig medlemsregistrering også kan gjelde for medlemmer registrert med bosted i Trondheim. Det er imidlertid vanskelig å anslå det økonomiske tapet Trondheim kommune kan ha lidt», heter det i rådmannens saksutredning for formannskapet.

Rådmannen viser til at dersom man legger samme beregning til grunn som det Oslo tingrett har gjort i sin dom, så kan det for Trondheim kommunes del dreie seg om et krav på anslagsvis 1,5 millioner kroner i perioden 2011 til 2015.

Lar KS kjøre saken

Saken kommer opp nå fordi Kulturdepartementet i mars i år varslet kommunene om at de selv må vurdere om de vil omgjøre vedtak og kreve tilbakebetaling av for mye utbetalt kommunalt tilskudd.

I sin innstilling til formannskapet foreslår rådmannen at Trondheim kommune fremmer krav om tilbakebetaling for mye utbetalt tilskudd. Rådmannen vil la Kommunesektorens organisasjon (KS) beregne og samordne krav samt føre saken for kommunen, sammen med tilsvarende saker fra flere andre kommuner.

Fra tidligere er det kjent at Oslo kommune har krevd tilbakebetalt ca. 10 millioner kroner fra OKB. Etter det Adresseavisen får opplyst er Bærum, Stavanger, Tromsø, Fredrikstad og Kristiansand blant kommunene som nå vurderer krav.

- Vi ønsker å koordinere oss med KS og få belyst saken. Alle parter er tjent med en avklaring omkring hva man er berettiget til å få utbetalt i støtte, sier kommunaldirektør Ola By Rise.

Vil gjøre alt korrekt

Økonom Per Albert Vold i Den katolske kirke i Midt-Norge–Trondheim stift, sier de er kjent med at saken kommer opp i formannskapet, men sier de ikke vil følge den politiske behandlingen selv.

Uheldig sak. - Vi var forberedt på at denne saken kom opp. Det er ingen heldig sak, selv om det er delte meninger om hva som er riktig og det ikke foreligger noen dom i saken, sier økonom Per Albert Vold i Den katolske kirke i Midt-Norge - Trondheim stift. Foto: Ivar Mølsknes

Han viser til at OKB er i dialog med KS sentralt om hvordan saken skal løses for eventuelle kommuner som kan ha krav mot kirken etter det angivelige rotet med medlemsregistrering. Oslo kommune og OKB er også i dialog for å finne en løsning. Vold sier han håper kommunene som eventuelt fremmer krav, vil la KS føre saken.

- Det er klart at en sak som dette er aldri bra. Vi er veldig opptatt av å være redelige og gjøre alt korrekt, men denne saken er ikke så enkel som det høres ut. Det er ulike oppfatninger om hva som er riktig. Og saken er anket innenfor rettsvesenet. Det foreligger ingen rettskraftig dom, sier han.

- Kan bli nødt til å kutte kraftig

Vold understreker at alle medlemslister nå er grundig gjennomgått og vasket. Eventuelle feilregistreringer er fjernet.

- Hypotetisk sett, dersom kravene blir stående mot dere, hva betyr det?

- Vi skal være her for bestandig. Vi er ingen bedrift som slår oss konkurs og forsvinner. Men det vil virke kraftig inn på aktivitetsnivået vårt, sier Vold.

Han viser til den store aktivitetsøkningen de har hatt de siste årene, knyttet blant annet til medlemsøkning og byggingen av den nye domkirken.Les også: Den viktigste stillheten er den inne i deg selv

- Vi har et veldig godt forhold til fylkesmannen og er opptatt av har et godt forhold til kommunen. Derfor er det viktig at denne saken behandles ordentlig, sier Vold.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.