- Det er ikke så viktig hva jeg personlig mener om EØS-avtalen. Det er åpenbart at jeg må forholde meg til vedtakene fra kongressen, sier Kristin Sæther.

Fagforbundet lanserte søndag ettermiddag noe overraskende lederen av Fagforbundet i Trondheim, Kristin Sæther (50) som forbundets kandidat nummer to til LO-toppen.

- Det er vanskelig å vurdere mulighetene. Nå får valgkomiteen gjøre sitt arbeid frem til torsdag. Men jeg føler jo jeg har veldig god støtte i mitt eget forbund, sier Sæther om sine muligheter.

Fagforbundet lanserte søndag ettermiddag noe overraskende lederen av Fagforbundet i Trondheim, Kristin Sæther (50) som forbundets kandidat nummer to til LO-toppen. Foto: Kristin Svorte

EØS-motstander

Fagforbundet er LOs største forbund og har nesten 100 av delegatene til LO-kongressen.

- Det er tradisjon for at Fagforbundet har to personer i LOs ledelse. Kristin Sæther er en dyktig og erfaren tillitsvalgt, både på lokalt og regionalt nivå, sier forbundsleder Mette Nord.

Høyst sannsynlig er det Renée Rasmussen fra Musikernes Fellesforbund som får Sæther som motkandidat. Fra før er Rasmussen utfordret av lederen i Fellesorganisasjonen, Mimmi Kvisvik.

Kristin Sæther er også nestleder i LO i Trondheim – og har sittet i flere faglige utvalg som har sett på ulike alternativer for å få Norge ut av EØS-avtalen.

- Hovedbegrunnelsen ligger å få beholdt norsk suverenitet over tariffavtalene, sier Sæther – som understreker at dette er hennes private mening.

- Skulle jeg bli valgt, er det åpenbart at jeg må forholde meg til vedtakene fra kongressen, forsikrer Sæther.

Hovedsak

Den avtroppende LO-lederen Gerd Kristiansen gikk imidlertid rett i strupen på dem som mener EØS-avtalen bør sies opp eller reforhandles.

– Det ligger mye makt i denne salen. Men med makt følger også ansvar, som når det gjelder EØS-avtalen, sa Kristiansen i åpningstalen sin mandag formiddag.

– Når norske arbeidsplasser skal sikres, må de som skal investere vite hva rammevilkårene er om fem og ti år. Vi kan ikke tulle med dette.

Kristin Sæther er også nestleder i LO i Trondhei – og har sittet i flere faglige utvalg som har sett på ulike alternativer for å få Norge ut av EØS-avtalen. Foto: Kristin Svorte

Forholdet til Brussel og EØS-avtalens framtid er et av de mest omtalte stridsspørsmålene foran kongressen, som er LOs øverste organ og samles hvert fjerde år.

Varsler kamp

Men motstanderne gir seg ikke uten sverdslag.

- Det er salen som skal bestemme dette, ikke LO-lederen. Vi vet jo hva hun og resten av ledelsen mener, sa El- og IT-forbundets leder Jan Olav Andersen til NTB etter LO-sjefens tale.

Forbundet hans og en håndfull andre ønsker å si opp EØS-avtalen og erstatte den med en handelsavtale. Flere andre forbund vil reforhandle deler av avtalen, noe mange selv i større delegasjoner er enige i.

- Jeg er villig til å diskutere mange ulike innfallsvinkler. Vi har en uke på oss til å finne en omforent løsning. Klarer vi ikke det, så har vi en gammel og velprøvd metode som kalles avstemning, sier Andersen.

Politisk uro

Mens EU-venner over hele Europa trakk et lettelses sukk etter det overveldende valgresultatet for Emmanuel Macron, øker EØS-debatten i styrke i det norske politiske landskapet.

Frps landsmøte vedtok i helgen at deler av avtalen bør reforhandles, i tillegg til at partiet kom ut av skapet som et Nei til EU-parti.

Rødt, SV og Sp har også vedtak som vil si opp hele EØS-avtalen.

Det er påtroppende LO-leder Hans-Christian Gabrielsen som leder redaksjonskomiteen som har EØS-saken til behandling.

Innstillingen ventes først å være klar fredag morgen, samme dag som LO går til votering om handlingsprogrammet.

Valgene holdes torsdag. Da blir det klart om Fellesforbundet lykkes med å manøvrere Kristin Sæther på plass som LO-sekretær.