Det sier tidligere generalinspektøren for hæren og sjef for FNs observatørstyrke i Syria, Robert Mood, i forbindelse markeringen av frigjøringsdagen på Falstad i Levanger.

Folkeretten betydelig svekket

- Man kan ikke være på Falstadsenteret og delta på Frigjøringsdagen uten å spenne opp et større lerret. Vi lever i en tid i 2017 som er mer utfordrende enn det vi har sett på mange tiår. Det er lenge siden Europa og resten av verden sto i en slik krevende situasjon med så mange konflikter og bevegelige elementer samtidig, sier Mood og ramser opp flere hovedtrender rundt oss som bekymrer:

- Overnasjonale institusjoner som FN, Nato, EU og folkeretten, som vi lagde på erfaringer fra 2. verdenskrig for å skape fred, er svekket i handlekraft, betydning og innflytelse. Dessuten utfordres liberale demokratier innenfra med Brexit, presidentvalget i Frankrike og dynamikken i valget av Donald Trump.

- Det er lenge siden Europa og resten av verden sto i en slik krevende situasjon med så mange konflikter og bevegelige elementer samtidig, sier Robert Mood. Foto: Leif Arne Holme

Frykter misforståelser

Mood har gjort seg opp noen tanker om hva som truer vår sikkerhet aller mest for øyeblikket.

- Nærheten av Nato-styrker og russiske styrker i Midtøsten kan fort føre til konflikt. Her snakker vi om fly og fartøyer fullastet med våpen som er tett på hverandre hele tiden. Det kan fort skje misforståelser. Over Baltikum og Østersjøen skjer det også ting som ikke er bra. Det er nesten-hendelser som fort kan utvikle seg. Situasjonen rundt oss i Baltikum, Ukraina og Midtøsten er alle situasjoner som kan påvirke vår sikkerhet. Det som skjer i Sør-Kinahavet er farligere på lengre sikt. Til sammen skaper dette en krevende situasjon, mener Mood.

Kan fort endre seg

Mood er kjent for å være uredd og si hva han mener, og ble i 2016 tildelt Fritt Ords Pris «for å ha vist stort ytringsmot i kritiske debatter om Forsvarets rolle i samfunnet.» Han mener det ikke er noen grunn til at folk flest skal tror at det blir krig i morgen, men understreker at situasjonen i Europa og resten av verden fort kan endre seg.

Det er lenge siden Europa og resten av verden sto i en slik krevende situasjon med så mange konflikter og bevegelige elementer samtidig, sier Robert Mood.

- Vi er for dårlig forberedt på de store krisene. Vi har forsømt oss. Den norske befolkning og trønderne må stole på at vi har regjeringer og overnasjonale institusjoner som fungerer og forstår hva som må gjøres. Vi må leve med usikkerheten og klare å håndtere krisene. Det stiller kav til at myndigheten har oversikten, noe de kanskje ikke har i dag. Hvis du er veldig godt forberedt er det større sjanse for å avverge krise. Hvis fienden ser at vi er forberedt og at vi har gode støttespillere, vil det avverge åpne konflikter, slik Gerhardsens avskrekking- og beroligelse- konsept fungerte etter 2. verdenskrig.

- Trøndelag vil bli utfordret

Den tidligere forsvarstoppen trekker frem langtidsplanen for forsvaret som gjør oss helt avhengige av USA og Nato.

- Får vi inn et rakettskjold forsterkes dette ytterligere, ser Mood, som spør om det ikke hadde vært naturlig med et større militærsamarbeid i Norden og Europa.

- Det blir helt feil at krigen kommer i morgen, ta på deg hjelm og kjøp hermetikk. Men det som skjer i Europa og resten av verden plasserer Trøndelag midt i debatten om du skal stole på deg selv eller ha fremmede soldater på egen jord. Midt-Norge vil, på grunn av sin beliggenhet, bli utfordret. Før var det opplest og vedtatt at en invasjon skulle komme i Finnmark og stoppes før den kom til Trøndelag. Slik er det ikke lenger, understreker Mood.

Savner ungdomsopprør

- Vi må være ærlige og direkte nok til å si at vi ikke kan utelukke det. Misforståelser kan føre til uønskede hendelser. Derfor er det viktig å holde orden i eget hus når det gjelder forsvar, samfunnssikkerhet og beredskap, politi og det digitale rom, sier Mood, som mener den tidligere fangeleiren på Falstad er et veldig dagsaktuelt sted i denne sammenhengen.

- Dessverre er verdens slik at man ikke er i stand til å lære av fortiden, men her på Falstad handler det nettopp om læring, refleksjon og menneskeretter. Dette må vi også bruke til å skape en tryggere fremtid, mener han, og legger til:

- Men de to største grunnene til å være bekymret er at man ikke tar konsekvensene av klimaendringene på alvor. Dessuten bekymrer det meg at det ikke er mulig å finne tendenser til et ungdomsopprør som kan filleriste vår generasjon for alt det røret vi overlater til våre barn og barnebarn. Det er ikke godt nok, sier den tidligere militærtoppen, Robert Mood.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.