Fredag fortalte Adresseavisen om lange køer for å få såkalt drop-in-time til passbestilling i Trondheim. Drop-in-timer er alternativet for folk som ikke har forhåndsbestilt time.

Den som vil forhåndsbestille time for passbestilling i Trondheim må imidlertid smøre seg med en god posjon tålmodighet. Da Adresseavisen mandag formiddag var inne og sjekket, var første ledige time for bestilling av pass ved sentrum politistasjon mandag 26. juni klokken 10.35, altså om mer enn en og en halv måned.

Adresseavisen sjekket også når det var mulig å få time til passbestilling i flere andre byer, og mange steder var ventetiden mye kortere enn i Trondheim.

I Bergen fikk vi tilbud om time tirsdag 9. mai og i Stavanger fikk vi tilbud om time onsdag 10. mai. I Oslo og Kristiansand fikk vi tilbud om time på dagen.

Flere andre byer i Trøndelag har også langt kortere ventetid enn det som er tilfellet i Trondheim. I Verdal og Namsos fikk vi tilbud om time tirsdag 9. mai og i Steinkjer fikk vi tilbud om time onsdag 10. mai.

- Bemanner opp på sommeren

Hos politiet i Oslo var det mindre enn fire timer å vente da Adresseavisen var inne på nettstedet deres mandag formiddag rundt klokken 10.30. Vi fikk da bestilt time for passbestilling ved politihuset på Grønland samme dag klokken 14.10.

- Hvordan får dere til å ha så kort ventetid?

- Vi har en god del ekstra bemanning på sommeren. Det må til, ellers ville det ikke ha gått rundt her. Med ekstra bemanningen kan vi tilby flere timer for passbestilling, sier Bekim Olomani som er leder for passavdelingen hos politiet i Oslo.

Den ekstra bemanningen gjør at politiet i Oslo ukentlig kan legge ut ekstra timer for passbestilling.

- Hver fredag ettermiddag legger vi ut ekstra timer for den påfølgende uka på internettsiden for timebestilling. Dette gjorde vi også sist fredag, og det er grunnen til at det er mange ledige timer nå mandag formiddag. I morgen tidlig vil det kunne være tomt igjen, sier Olomani.

På politihuset på Grønnland har de 14 skranker for passbestilling, og de har kapasitet til å behandle mellom 450 og 500 passkunder på en vanlig dag, ifølge Olomani.

- Rutinerte saksbehandlere

Hos politiet i Kristiansand fant Adresseavisen 14 ledige timer for passbestilling samme dag, da vi var inne på nettstedet mandag formiddag.

De fleste av timene for passbestilling i Kristiansand legges ut på nettet slik at folk kan bestille i god tid, ifølge seksjonsleder for forvaltningsavdelingen i Agder politidistrikt, Tom Eklund. Ved å utnytte saksbehandlerne optimalt kan de imidlertid daglig legge ut nye timer når det er kapasitet, forklarer han.

- Det er egentlig satt av ti minutter til behandling av en passkunde, men vi ser at våre rutinerte saksbehandlere ofte bruker kortere tid enn dette. På en time kan tre saksbehandlere gjerne behandle 24 passøknader, og dermed får vi litt «slakk». Dette gjør at vi daglig kan legge ut ekstra timer til passbestilling på våre nettsider, sier Eklund.

På politihuset i Kristiansand er det fire skranker for passbestilling.

- Hva er den lengste ventetiden dere har hatt, slik du kan huske?

- I fjor var vi nok oppe i drøyt to uker på det meste, men dette blir jo litt misvisende siden vi altså kan legge ut ekstra timer hver dag.  Normalt vil man kunne få time i løpet av noen dager eller i alle fall ikke vente særlig lenger enn en uke, sier Eklund.

- Vi bruker de ressursene vi har

Det er forvaltningsavdelingen ved Sentrum politistasjon som har ansvaret for utstedelse av pass i Trondheim sentrum. Seksjonsleder Siw Hind kommenterer forskjellen i ventetid for passbestilling slik:

- I distriktene får du ofte time på dagen, men jeg var ikke kjent med at man kan få time på dagen i Oslo. Slik har det ikke pleid å være. Vi bruker de ressursene vi har. Vi har kun tre biometrikiosker, og vi bruker hele arbeidstiden vår på dette, sier Hind.

En biometrikiosk er et apparat som er nødvendig i en skranke for passbestilling. Apparatet brukes blant annet til å ta bilder og fingeravtrykk av passøkeren.

- Hvorfor tar dette så mye lenger tid i Trondheim enn andre steder?

- Det kan ha noe med ressursene å gjøre. Vi bruker alle ressursene vi har tilgjengelig. Vi må også balansere dette opp mot andre arbeidsoppgaver vi har, for eksempel vandelssjekk i forbindelse med førerkort og kjøresedler, sier Hind.

- Er det nok med tre biometrikiosker?

- Man må se hele Trøndelag politidistrikt under ett, man kan ikke bare se på Trondheim sentrum. I dag har vi nok biometrikiosker i Trøndelag som helhet.

- Men i Oslo sentrum har de fjorten skranker, og i Kristiansand sentrum har de fire. Er det nok med tre biometrikiosker i Trondheim sentrum?

- Ja, det kan være nok. En biometrikiosk trenger jo ikke å være i bruk bare mellom klokken 08.00 og klokken 16.00, den kan brukes også til andre deler av døgnet.

- På Grønland i Oslo hyrer de på ekstra bemanning for å ta unna passøknader på sommeren. Har dere vurdert ekstra bemanning?

- Vi har ikke ekstra bemanning, og vi har ikke snakket om det i år.

- I Kristiansand greier de ofte å behandle passkunder raskere enn på ti minutter, og det fører til ekstra kapasitet. Denne bruker de slik at de kan legge ut ekstra timer til bestilling hver dag. Kan det være aktuelt å se på for Trondheim?

- Vi har så langt ikke vurdert å legge ut mer enn én time for passbestilling per tiende minutt for hver saksbehandler. Tidsbruken på dette vil variere, ofte kommer det flere enn én kunde per bestilling og da tar ting lenger tid.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter