Adresseavisen fortalte tirsdag at Trondheim har mye lengre ventetid for passbestilling enn det andre norske storbyer har.

I Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand fikk Adresseavisen tilbud om time for passbestilling enten på dagen eller i løpet av noen få dager. I Trondheim var ventetiden på halvannen måned, da Adresseavisen sjekket mandag formiddag.

- Beklagelig at vi ikke klarer å yte bedre service

Adresseavisen har bedt om et intervju med politimester Nils Kristian Moe om saken. Moe ønsket imidlertid ikke å stille til intervju og henviste til politistasjonssjef ved sentrum politistasjon i Trondheim, Arve Nordtvedt.

Nordtvedt kommenterer situasjonen slik:

- Jeg synes det er svært beklagelig at vi ikke klarer å yte en bedre service med hensyn på pass enn som så. Samtidig er det også beklagelig at mange oppdager at de har behov for pass først i mai måned. Hvis vi hadde kunnet fordele jobben utover året, ville vi klart å levere med vesentlig kortere ventetid enn hva vi klarer i dag.

- Men også i Bergen, Kristiansand, Oslo og Stavanger er det mange som er ute i siste liten med å bestille pass. Hvorfor får man ikke til dette i Trondheim når man får det til over alt ellers?

- Jeg vet ikke om man får til dette over alt ellers. Jeg kjenner ikke situasjonen i Oslo eller på Agder.

- Har du noe grunn til å tro at Adresseavisens opplysninger ikke stemmer?

- Jeg har ikke noe grunn til å tro noe som helst, jeg vet ikke noe om dette.

- Synes du kapasiteten er god nok for passbestilling i Trondheim?

- Nei, det synes jeg ikke. Jeg skulle gjerne hatt flere ressurser til å håndtere denne oppgaven. Politiet har mange oppgaver. Skal vi prioritere dette må vi prioritere ned noe annet, og det er det vanskelig for meg å gjøre.

- Er dette litt pinlig?

- Det er beklagelig at vi ikke klarer å gi publikum en bedre service, sier Nortvedt.

- Tidagersregelen gjelder ikke fra timebestilling

Ifølge politiet.no finnes det en garantitid på 10 arbeidsdager for levering av pass. Ifølge Politidirektoratet ble garantitiden først kommunisert til publikum i 1999, i forbindelse med en prøveordning med innføring av maskinlesbare pass.

- Med denne ordningen ville det gå noe tid fra søknaden ble innlevert til det ferdige passet kom søkeren i hende. En garantitid på 10 arbeidsdager fra innlevering av søknad til mottak av pass ble  derfor formidlet ut til publikum for at de skulle sette av bedre tid når de skulle søke om pass. Dette var en stor omveltning, for tidligere kunne man få pass samme dag fordi passene var håndskrevet og ble fylt ut på politi- og lensmannskontorene, sier seniorrådgiver i politidirektoratet, Unni Norum.

- Hvordan tolker du denne regelen?

- Tidagersregelen gjelder fra det tidspunktet søknaden er innlevert og behandlet til passet er i posten. Dette skal ikke ta mer enn ti dager. Det er ikke slik at tidagersregelen gjelder fra det tidspunktet timen blir bestilt, sier Nordtvedt.

- Tror du intensjonen bak regelen var at man gjerne kan vente to måneder på å bestille, så lenge det ikke tar mer enn 10 dager fra man har bestilt til man får passet?

- Det er et hypotetisk spørsmål. Både overordnede myndigheter og vi har en intensjon om at det ikke skal være så lang ventetid på å bestille time.

- Vil ikke gjøre noe

- Vil dere foreta dere noe konkret i lys av oppslaget i Adresseavisen?

- Vi ser oss ikke i stand til det på kort sikt. Vi har ikke flere ressurser enn det vi har, og vi forsøker etter beste evne å utnytte ressursene best mulig. Det er umulig å hente ut ressurser fra andre samfunnsviktige oppgaver, sier Nortvedt.

Nordtvedt oppfordrer folk til å prøve å få bestilt pass andre steder enn ved sentrum politistasjon i Trondheim. Det nærmeste trønderske passkontoret Adresseavisen fant hvor det fortsatt er ledige timer i mai måned var tirsdag imidlertid Verdal.

- Må folk i Trondheim belage seg på å dra til Verdal?

- Det blir håpløst å si at folk skal reise til Verdal. Men kanskje folk kan gjøre dette når de likevel er på hytta eller andre steder i nærheten av passkontor? Jeg vil oppfordre folk til å gå inn på nettsiden å lete etter alternativer.

- Jeg har sjekket på nettet. Verdal er det nærmeste stedet jeg finner der det er ledige timer i nærmeste fremtid.

- Det for stå for dine ord, jeg vet ikke om det finnes alternativer til dette. Jeg vet at det finnes drop-in forskjellige steder. Det er mange steder som utsteder pass, jeg har ikke oversikt over alle, sier politistasjonssjef ved sentrum politistasjon i Trondheim, Arve Nordtvedt.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter