Studentene i Norge som jobber mest skal bli tannleger, arkitekter, politi eller leger.

Sivilingeniørstudentene er de syvende mest arbeidsomme (41,3 timer). De som spanderer færrest timer på studiene er de som tar sosiologi, antropologi og pedagogikk. En gjennomsnittlig norsk sosiologistudent bruker mindre enn 25 timer i uka på det faglige.

NTNU-studentene bruker nesten to timer mer på studiene enn sine kolleger ved Nord universitet. Men med den kraftige økningen de siste årene ligger Nord universitet (tidligere Høgskolen i Nord-Trøndelag, Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nesna) over landsgjennomsnittet.

- Riktig vei – sakte fart

Tallene fra Tilstandsrapporten for høyere utdanning for 2016 viser en positiv utvikling på de fleste felt. For første gang var det flere enn 250 000 studenter her i landet. Norge ligger i toppen i OECD i andel av befolkningen som tar høyere utdanning. Selv om mange piler peker rett vei, går det altfor sakte, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Antall søkere per studieplass har økt. Den skjerpede konkurransen betyr at flere ikke kommer inn på studiet de helst vil ta. Bare 44 prosent klarte å gjennomføre mastergraden på normert tid, men det var likevel en forbedring fra året før. Gjennomføringsgraden er enda lavere på bachelornivå, men også den gikk litt opp. Flere reiser utenlands på utveksling, men fortsatt bare 15 prosent. Andelen kvinner i professor- og dosentstillinger økte med én prosent, og er nå 28 prosent. Bruken av midlertidig ansatte gikk litt ned, men er fortsatt for høy, mener Isaksen.

Produserer mer

Studentene ved NTNU tok i gjennomsnitt 46,3 studiepoeng i 2016, litt mer enn ved universitetene i Oslo og Bergen. Medstudenter på Nord universitetet tok 46,2 studiepoeng, godt over landsgjennomsnittet.

Ved NTNU fikk nesten 15 prosent toppkarakteren A, igjen bedre enn ved universitetene i Oslo og Bergen. Ved Nord universitet fikk knapt 11 prosent A. Nord gjør det bra på gjennomføring, relativt sett. Halvparten klarer bachelorgraden på normert tid. NTNU ligger like bak, mens færre enn en tredjedel ved Universitetet i Oslo klarer det i tide. Litt over halvparten tar mastergraden på normert tid ved NTNU. Det er litt dårligere enn i Bergen. Nord universitet ligger på 43,5 prosent, omtrent likt med Universitetet i Oslo.

Norske studenter er generelt godt tilfreds med høyskolene og universitetene. NTNU-studentene er mer fornøyd enn sine kolleger ved Universitetet i Oslo, men litt mindre enn ved Universitetet i Bergen. Nord universitet plasserer seg like under gjennomsnittet.

Svak på EU-stipender

NTNU kan notere seg for en pen økning i gjennomføringen av doktorgrader. Siden 2011 har andelen som tar graden innenfor seks år, økt med fem prosentpoeng, til 72 prosent. Klart best blant de store universitetene.

NTNU kommer imidlertid i bakleksa når det gjelder de ettertraktede stipendene som EUs forskningsråd deler ut til unge forskere. Andre nordiske institusjoner ligger langt over. Köbenhavns Universitet er på topp med 81 slike stipender i 2016. Universitetet i Oslo fikk 35 og Universitetet i Bergen 18. Bare 10 gikk til NTNU.

Fusjonsfall

NTNU ramler nedover på en del statistikker på grunn av fusjonen med høyskolene. Andelen ansatte som har doktorgrad har naturlig nok falt. Mens omkring 75 prosent av de faglige ansatte har doktorgrad ved NTNU, er den over 90 prosent ved universitetene i Oslo og Bergen. Norges Handelshøyskole ligger på topp med 96 prosent. Nord universitet kommer svakest ut blant universitetene med 56 prosent faglig ansatte med doktorgradskompetanse.

Studentene ved Nord universitet har lagt seg i selen de siste årene.