Tord Lien satt i Solberg-regjeringen da den vedtok samling av campus for NTNU.

Nå er han regiondirektør for NHO i Trøndelag.

- Da jeg satt i regjering opplevde jeg at trondheimspolitikerne la press på meg for å få til en éncampus for NTNU. Da regjeringen vedtok en éncampusløsning var det et betydelig nasjonalt gjennomslag. Stemningen var euforisk. Nå ser den ut til å være borte, sier Lien.

Regiondirektøren hadde nok mer enn én finger med i spillet da regjeringen vedtok om campussamling. Lien var olje- og energiminister i Solberg-regjeringen frem til desember i fjor og har bakgrunn fra utdanningskomiteen på Stortinget og som Frps utdanningspolitiske talsmann.

Etterlyser samling

- Mener du debatten skader campusprosjektet?

- Jeg tror ikke regjeringen bryr seg så mye om debatten. Men det som er viktig er at vi får vedtak som gjør det mulig å få til en reell campussamling. Trondheimspolitikerne ba om en éncampusløsning, og fikk det.

- Nå må vi levere og stå samlet bak éncampus. Det er når vi står samlet at vi kan legge press på politikerne sentralt for å få til en forutsigbar finansiering. Ingen er tjent med at dette drar ut.

- Men mange politikere mener at bygging, for eksempel på Kalvskinnet, er en éncampusløsning?

- Regjeringens vedtak er ikke et 1 1/2 campus, eller et éncampus light. Konseptvalgutredningen og kvalitetssikringsrapportens konklusjon om at dette er samfunnsøkonomisk riktig, bygger på samling rundt Gløshaugen. Det er forutsetningen som regjeringens vedtak bygger på. Hvis man vanner dette ut, vil det svekke samfunnsøkonomien, og kanskje fremdriften i prosjektet.

Lien er fornøyd med at de publikumsrettede virksomhetene med Vitenskapsmuseet og Vitensenteret fortsatt skal ligge på Kalvskinnet.

Konkurranse om pengene

NHO-direktøren frykter for at prosjekter andre steder i landet kan komme til å bli hard konkurranse for campusutbyggingen til NTNU.

- Det er mange utenfor Trondheim som gjerne ser at deres prosjekter kommer foran NTNUs. Ved å svekke samfunnsøkonomien i prosjektet, risikerer man at andre rykker foran. En samlet og effektiv utbygging betyr at man også kan ta ut synergiene raskere.

Formannskapet i Trondheim har i to vedtak sagt at grøntområdene rundt Gløshaugen må ivaretas. Ordet «ivaretas» er imidlertid blitt tolket ulikt. Noen mener det betyr fullstendig vern slik grøntområdene er i dag, andre tolker det mer fleksibelt. Arbeiderpartiet som førende parti i Trondheim og opposisjonspartiet Høyre er skjønt enige om at parken foran Hovedbygningen og Elgeseter park ikke må røres.

- Mener du at politikerne ikke skal bry seg om grøntområdene rundt Gløshaugen?

- Jo, grøntområder nær sentrum må vi ha. Men Trondheim kommune som planmyndighet bør kunne finne løsninger som gjør det mulig for NTNU å få til en robust utvikling av en éncampus. Dette dreier seg om en sentral del av norsk infrastruktur for utdanning, forskningsinfrastruktur og innovasjon. Det er viktig for Trondheim og for landet, sier Tord Lien.

Den tidligere oljeministeren mener det er et sentralt poeng at campusutbyggingen blir et foregangsprosjekt for klimaeffektiv bygging.

- NTNU må være en premissleverandør for verdiskapning og det grønne skifte i Norge.

Regiondirektøren i NHO var trolig en pådriver da regjeringen vedtok samling av NTNU. Bildet er fra den gang Tord Lien var olje- og energiminister i Erna Solbergs regjering. Foto: Johansen, Carina, NTB Scanpix
Finansminister Siv Jensen mener et samlet campus vil gjøre NTNU sterkere.