Bonden på Nesøya i Ålvundfjord, helt vest i Sunndal kommune, er for tiden sjukmeldt etter operasjon, og satt i stua på gården da fjøsgolvet kollapset onsdag kveld.

Halvard Nes, som Aasprang driver fjøset sammen med, kom løpende inn – og fortalte at halve buskapen hadde havnet i den fulle fraukjelleren.

Dyrene fløt ut med møkka

- Halvard var i fjøset da det smalt. Han hadde englevakt. Han kunne like gjerne ha stått der fjøsgolvet kollapset. Det er det som er mest nifst å tenke på. Han alarmerte meg, og jeg ringte brannvesenet umiddelbart. De kom så raskt som råd med titalls med folk, både fra Sunndal og Surnadal. Vi fikk slått opp låsene til fraukjelleren og åpnet portene med traktor. Da kom møkka og flere av dyra flytende, forteller Aasprang til Adresseavisen.

Aasprang anslår at det var 300-400 kubikk med møkk i kjelleren.

Dyrene ble spylt rene etter å ha svømt rundt i fraukjelleren. Foto: Tommy Fossum

- Den sene våren og de bløte jordene har gjort at vi ikke har fått kjørt ut møkka på jordene, forteller Aasprang dagen derpå. Fraukjelleren var fylt opptil tre meter med møkk.

- Vi fikk ut nesten alle dyrene, men det ligger igjen ett eller to døde dyr inni fjøset.

Takker redningsmannskapene

Mange naboer kom også til og hjalp til med å dra ut dyrene. Aasprang vil takke redningsmannskapene.

- Jeg vil rette en stor takk til alle som hjalp til. Det ble lagt ned en kjempeinnsats. Dette var norsk dugnadsinnsats på sitt aller beste, sier Aasprang, som selv hadde en stor ro over seg midt i kaoset.

- Det gjelder å tenke praktisk. At vi fikk slått opp dørene såpass raskt berget mange av dyrene.

Dagen derpå medgir han: - Jeg trodde aldri det skulle gå så bra da jeg så over 20 dyr som svømte i den lukkede fraukjelleren. Jeg fryktet det verste, men så at det ikke var noe å gjøre der inne. Det er store dyr dette, oppimot 300 kilo, og vi hadde ikke taljer eller annet å hjelpe oss med der inne.

- Hva tenker du om framtida?

- Nei, så langt har vi ikke tenkt. Vi har fått sikret de dyrene som har kommet ut og planlagt hva vi skal gjøre de nærmeste dagene. Vi må kjøre en del rundball framover til dyra, for det er ikke noe særlig å beite på.

Betonggolvet kollapset

Hele betonggolvet hvor dyrene sto, er borte. Golvet var renovert i 2003-2004, men det ser ut til at det er konstruksjonen under, en betongdrager og en kraftig trekonstruksjon, som har sviktet. Nå skal forsikringsselskapet kommer og vurdere skadene.

- Det viktigste er at dyra har mat og vann, og ikke er skadet. Ingen av dyrene som overlevde har knekt noe.

Ett og ett dyr ble på fem timer dratt ut. Noen så mer død ut enn levende, men brannvesenet spylte hvert enkelt dyr. Dyrene kom seg bemerkelsesverdig raskt opp på beina igjen – og løp våryre på innmarka etter kort tid.