Naboene protesterer heftig. Byplankontoret velsigner planene. Det blir opp til bygningsrådet og deretter bystyret å gjøre vedtak, etter planen i august.

Eco-bygg AS har kjøpt Humlehaugveien 21 på Ranheim. En enebolig fra 1973 skal rives, og på tomta skal ni boliger på til sammen 2500 m² med parkeringskjeller bygges. Husene bygges over tre etasjer og vil bli inntil ti meter høye. Den 2,6 mål store tomta ble i mars 2015 solgt for 13,5 millioner kroner, fire millioner over prisantydning.

- Vi har ikke noe imot fortetting, men boligene bør i størst mulig grad tilpasses eksisterende bebyggelse. De fleste boligene i området er småhusbebyggelse, sier Svein Egil Wickstrøm, nærmeste nabo til det planlagte boligprosjektet.

I likhet med Steinar Moen Sund, en annen nabo, reagerer han kraftig på at landskapsmerket Humlehaugen skal sprenges bort for å gi plass til de nye boligene. Visuelt vil dette forandre Humlehaugen og Ranheim for alltid. Veien frem til den aktuelle tomta er privat og knappe fire meter bred uten fortau. Veien ender i blindvei og er dårlig fundamentert.

Venter trafikkøkning

Naboene har regnet ut at med ni ekstra boliger vil trafikken i Humlehaugveien øke med 56 prosent. I forrige uke sendte naboene et protestbrev til byplankontoret i Trondheim kommune med 70 underskrifter fra folk i 37 husstander.

- Å få en ti meter høy fasade klint inntil vårt hus blir som å bo i en ghetto. Boligene bygges med takterrasse, slik at beboerne kan sitte og se ned på oss. Fortetting må tilføre området noe positivt. Hva er dette, spør Wickstrøm, som har bodd der siden 1950-tallet.

De opprinnelige husene ble bygd for folk som jobbet på Ranheim papirfabrikk. Rundt halvparten av villaene i nærheten er fra andre halvdel av 1900-tallet, resten fra de siste ti årene. På motsatt side av Humlehaugveien ligger en bygning med antikvarisk verdi, klasse C. I vest ligger den aktuelle eiendommen som er regulert til friluftsområde, men kommunen har ikke ervervet den. I dag er Eco eiendom AS grunneier. I nord ligger eneboligen som skal rives.

Wickstrøm legger til at det er ikke så mange årene siden både han og andre naboer fikk avslag på søknad om å utvide boligene i høyden. Et boligprosjekt på Solhaug, ikke langt unna, ble vesentlig redusert etter behandling i kommunen.

Ta til fornuften

- Nå får vi stole på at politikerne tar til fornuften og stanser planene. Så får utbygger heller komme tilbake med forslag til en mer moderat utbygging, sier Moen Sund.

Byplankontoret mener boligprosjektet har en akseptabel skala, både med tanke på tetthet, byggehøyder og kontrast til eksisterende bebyggelse. Byplankontoret vurderer også ulempene som akseptable, og fordelene ved utbyggingen som større enn ulempene.

Dette er naboene totalt uenige i. Wickstrøm og Moen Sund mener tettheten på toppen av Humlehaugen midt inni et småhusområde blir voldsomt dominerende. Prosjektet vil fremstå som malplassert, også på lang avstand. De viser til utbyggingen på Nedre Humlehaugen, der fungerer tettheten godt og bidrar til variasjon i bomiljøet.

- Toppen av Humlehaugen som landskapsform forsvinner. Den må sprenges vekk for å gi plass til en svært tett og ensartet bebyggelse. I stedet for en grønnkledd topp vil byggene trone som et fort på toppen av haugen. Dette vil forringe området, sier Moen Sund. Trær er allerede tatt ned på området.

Venter på klarsignal

Daglig leder i Eco-bygg AS, Egil Glørstad, sier han håper å kunne komme i gang med byggingen så snart han får klarsignal.

- Naboene liker ikke at Humlehaugen skal sprenges vekk for å gi plass til ni boliger?

- Det må lages et hull for å gi plass til parkeringskjelleren. Å si at haugen skal sprenges, høres ut som en krig. Terrenget rundt blir likedan.

- Hva synes du om naboprotestene?

- Byen skal fortettes. Det er vanlig med protester, de vil vel ha området for seg selv. Vi har søkt på vanlig måte, så får vi se hva kommunen kommer til.

- Veien frem til byggetomta er privat?

- Jeg ønsker ikke å drive saksbehandling i avisen. Det får ta den tid det tar, og så får vi avvente utfallet.

Rekkehus og eneboliger

Glørstad ønsker å bygge som en hestesko rundt et tun med felles uterom. Bebyggelsen består av rekkehus/eneboliger i to etasjer med tilbaketrukket tredje etasje og to eneboliger i to etasjer. Tre rekkehus ligger langs felles adkomstvei, med forhage mot sørøst, bakhage og takterrasse mot nordvest og mot tunet. Prosjektet er tegnet av Voll arkitekter.

En husrekke som består av fire eneboliger ligger langs eiendomsgrensen mot sørvest, med inngang fra tunet, og hage/takterrasse orientert mot sørvest. Mot friområdet i vest og nord ligger to eneboliger, med inngang/forhage mot tunet, og med hageside mot friområde i nordvest.

Glørstad opplyser at prosjektet er ennå ikke annonsert for salg. Han antyder at en enebolig vil koste fem til seks millioner kroner, mens en rekkehusleilighet vil bli på mellom tre og tre og en halv million kroner.

Omfattende klager

Avdelingsleder ved byplankontoret – bydeler øst – Ingrid Risan sier det er planlagt å få saken behandlet i bygningsrådet 8. august og deretter i bystyret samme måned.

Ifølge byplankontoret er det kommet uttalelser fra 40 husstander i nabolaget. Følgende temaer går igjen: Generelt dårlig ivaretakelse av naboers interesser, høy tetthet, store byggehøyder, fremmed formspråk, brudd med strøkskarakteren, dårlig fremkommelighet med bil, dårligere trafikksikkerhet, forringede solforhold for naboer, innsyn fra nye hus, fare for sprengningsskader, negativ fjernvirkning, tilgang til friområdet, ulemper i anleggsperioden, hogst av trær på tomta, manglende tillit til utbygger, fare for villparkering og forringelse av bomiljø og naboskap.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Friluftsområde: Svein Egil Wickstrøm (t.v.) og Steinar Moen Sund ber utbygger Eco-bygg endre planene og heller bygge boliger som bedre harmonerer med eksistrende småhusbebyggelse. Foto: Morten Antonsen
Negativ: Steinar Moen Sund er én av naboene som ønsker annen fortetting i Humlehaugeveien enn det utbygger har foreslått. Foto: Morten Antonsen
Ghetto: Svein Egil Wickstrøm er nærmeste nabo. Han kaller prosjektet en ghetto. Foto: Morten Antonsen
Rives: Eneboligen fra rundt 1970 må rives for å gi plass til de nye eneboligene og rekkehusene. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen
Byggekrangel: I Humlehaugveien 21 på Ranheim skal politikerne i august ta stilling til om det skal tillates bygging av ni nye boliger. Foto: Trondheim kommune
Omstridt: 70 personer har underskrevet på et protestbrev til byplankontoret mot planene om å føre opp ni boliger i Humlehaugveien på Ranheim. Foto: Voll Arkitekter