Hun ble født i 1917 og vokste opp i den veiløse bygda Simavika.

Da Stokksund i 1964 ble slått sammen med Åfjord kommune, var hun nesten 50 år og hadde seks barn som alle var voksne eller nesten voksne. Når hun om en uke samler slekta til hundreårsfeiring på ungdomshuset, kan hun telle 58 etterkommere direkte etter seg.

Hun er bestemor til 17, oldemor til 30 og tippoldemor til fem, foreløpig. Margot husker godt, følger fortsatt med, men hører dårlig. Og hun ser godt og strikker og hekler fortsatt.

I dag tror hun ikke det er noen vei utenom kommunesammenslåing og spøker med at de vil slå sammen hele Norge. I 1964, derimot, var de fleste i Stokksund motstandere av kommunesammenslåing med Åfjord.

Gikk på omgangsskole og bodde borte

I 1925 fylte hun åtte år og begynte på skole som gikk på omgang hjemme hos folk. Den gang var det ikke noen kommunal skolebygning for ungene i denne utkanten.

- Vi måtte i båt til skolen. Da jeg gikk på skolen, måtte vi bo borte hele uka og kom hjem i helga, forteller Margot.

På skolen forteller hun at de lærte å lese, skrive og regne. De lærte salmer utenat og måtte gjenfortelle det de hadde lært. Hver skoledag startet og sluttet med sang.

- Og vi hadde samme lærer i alle åtte årene jeg gikk på skolen, forteller hun.

Fyller hundre år: Margot Guttelvik forbereder stor fest med alle sine etterkommere neste lørdag. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen

I Åfjord tar unge folk i begynnelsen av 20-årene over gårder og blir bønder. - Folk trenger jo melk

Konfirmasjon og ut i tjeneste

I 1932 ble Margot konfirmert. Da var det ut for å arbeide.

- Da tjente jeg som barnepike og hushjelp før jeg giftet meg i 1939 og fikk barn.

Mannen var på sjøen på fiske i måneder av gangen, og Margot var igjen hjemme med de seks barna født i årene 1939 til 1949.

- Jeg måtte både måke snø og hogge ved og har brukt både armene og føttene mine, forteller Margot. Nå som hundreåring viser hun fram at hun fortsatt er sterk i klypa.

De første årene som gift, bodde hun sammen med svigerforeldrene og delte kjøkken med svigermor. Først i 1945 bygde de eget hus og flyttet for seg selv.

Margot Guttelvik blir 100 år lørdag 20 mai.

Les mer om livet med kommunen her

Greier seg selv

Nå bor hun på Stokksund trygdepensjonat der hun har bodd i snart ti år. Hun lager fortsatt all maten selv, vasker og steller seg og passer på å ta medisinen sin.

- Det eneste de hjelper meg med er å ta av og på støttestrømpene og vaske klær og gulv for meg. Eller gjør jeg alt selv, forteller hun. Og oppskriften på å bli hundre år er gode gener og mye fisk, sild og havregryn i oppveksten.