Dette er de ferskeste innbyggerne i Åfjord. De har bare vært i kommunen noen timer og er usikre og forvirret over det meste.

- Vi vet ingenting. Vi kan ikke snakke norsk og vet ingenting om Åfjord, sier de. Familien kommer direkte fra flyktningleiren i Libanon der de ble spesielt utplukket av FN for å komme til Norge. De har kommet til Åfjord etter å ha reist fra Libanon via Istanbul, Oslo og Værnes.

- Internett, sier de når vi spør hva de trenger nå. De trenger tilgang til nett for å få kontakt med den syriske familien sin, for å orientere seg i det nye samfunnet og begynne å lære seg norsk. Åtteåringen savner TV, men aller mest noe å leke med. De ble hentet på Værnes, kjørt til Åfjord og en enkelt innredet kommunal leilighet.

Leker: Åtteåringen Piyar ønsker seg leker. - Det er det samme hva, bare det er leker, sier han.

Adresseavisen har vært en uke i Åfjord. Les Åfjord-loggen her

Alle sakene om livet i kommunen finner du her

Norskkurs først til høsten

De nye åfjordingene er en familie med tre barn på 18, 15 og åtte år. De er utålmodige på å lære seg norsk og blir skuffet når de hører at norskkurset først starter når skolen starter i august.

Foreldrene og 18 år gamle Aleen begynner på introkurs til høsten. 15 år gamle Aram begynner i tiende klasse og åtte år gamle Piyar skal begynne i 3. klasse.

- Nå er det eksamenstid og det er først i august vi starter nye kurs, sier flyktningkonsulent Hilde Løkling.

Ser Årnes fra verandaen: mor Adla, Piyar, far Moustafa, Aleen og Aram med ryggen til. Dette er det fremmende landskapet som kanskje kan bli deres.

Vil studere

Ikke minst eldstejenta, Aleen, er utålmodig og motivert for å komme i gang.

- Nå skal jeg lære masse norsk og så begynne på videregående skole. Selvfølgelig skal jeg studere, men vet ikke hva, sier Aleen.

- Kanskje medisin eller ingeniør.

Hun vil gjerne flytte til Trondheim så fort som mulig, til universitet og storby.

15 år gamle Aram vil bli ingeniør, og yngstemann Piyar på åtte vil bli filmskaper eller skuespiller. Moren forteller at han også er veldig flink til å tegne.

Rommet: Her skal 18-åringen Aleen bo. Kanskje litt lite, sier hun. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen

Fra by til bygd

I oktober 2013 flyktet familien fra hjembyen Kobani, på grensen til Tyrkia. Kobani var en by med 350 000 innbyggere. Nå har de kommet til Åfjord med 3300 spredt bosatte innbyggere. Ingenting er som hjemme. Ingenting er som de er vant med. De snakker arabisk. Bare eldstedatteren snakker litt engelsk.

Det nye livet: Familien er for første gang på tur utenfor huset der de kom sent kvelden før. Fra venstre: mor Adla (37), far Moustafa (49), Aram (15), Aleen (18) og Piyar (8). Alle med Ahmad til etternavn.

På Værnes ble de hentet på flyplassen av syreren Muayyad Bassam Yanes, på vegne av kommunen. Det er også han som tolker mellom familiens arabiske ord og journalistens norske.

- Det var fantastisk! Vi ble veldig glad for å bli møtt av en landsmann fra Syria, som snakker arabisk og kjenner stedet vi skal til, sier faren i familien, Moustafa Ahmad.

Håper på et trygt liv: Adla var svært ung da hun giftet seg og har ingen utdanning. I Syria jobbet Moustafa med maskiner for å finne vann. De er begge opptatt av at barna skal få utdanning.

Tatt imot 55 syrere i Åfjord

Muayyad var en av de aller første flyktningene som kom til Åfjord høsten 2014. Nå har kommunen tatt imot 55 flyktninger fra Syria og fått rutine på å gi de nye innbyggerne en best mulig start. Flyktningkonsulenten mener de har fått det godt til.

- Bare to av de 55 som har kommet hit, har dratt ut av kommunen. Det er lett å bli kjent med andre på en liten plass. I Åfjord blir de synlige og kjent med andre. Dessuten er syrerne mange og flinke til å ta vare på hverandre. Jeg er ikke redd for at de blir sittende her alene, sier Hilde Løkling.

Velkommen til Åfjord: Flyktningekonsulent Hilde Løkling hilser åtteåringen Piyar velkommen . Til venstre står eldstedatteren Aleen. Bak Løkling står Muayyad Bassam Yanes som hentet familien på Værnes, deretter Aram, Moustafa og Adla Ahmad.

I tillegg til den kommunale boligen får familien litt penger. Foreldre får en engangssum på 9000 kroner. Hvert av barna for 2500 kroner. Som flyktninger flest kommer de helt uten penger.

Se folk i Åfjord her

Håper på utdanning

De har flyktet fra krigen i Syria. I flyktningleiren i Libanon har de bodd trangt, med lite penger og uten arbeid.

- Det er vanskelig å få seg jobb i Libanon, syrere blir diskriminert, sier Adla Ahmad. Hun håper på en god framtid for seg og familien i Norge.

- Her får barna gå på skole og få utdanning. Og vi kan få et trygt liv, sier hun. Da de ble plukket ut til å komme til Norge som overføringsflyktninger (se faktaboks), fikk de vite litt om Norge.

- Vi fikk vite om reglene her og at alle i Norge følger reglene. Vi har også lovt å følge de norske reglene, sier moren i familien, Adla. Hun er særlig imponert over kvinners rettigheter i dette landet.

Men nå skal de først finne ut av matvarene på en norsk butikk. De skal besøke Nav. Deretter må de en av dagene til politiet i Trondheim for å få oppholdskort og personnummer. Først da kan det norske livet starte.

Hva gjør de ansatte i Åfjord kommune? Her får du det store «overblikket».