Et møte med den legendariske fysikeren er ett av tilbudene fra Trondheim kommune til skoleelevene i forbindelse med Starmus-festivalen i juni. Til sammen 250 elever i grunnskolen og 250 elever i videregående skole får muligheten til å møte Hawking på Gløshaugen. I tillegg tilbyr kommunen en rekke gratis aktiviteter som elever fra 5. til 10. trinn kan melde seg på i Science Camp, som vil foregå 19. til 23. juni.

- En gang i livet

- Hawking har forberedt en forelesning for unge, entusiastiske forskere, og han ønsker å komme i kontakt med ungdom som er interessert i hans fagfelt. Vi jobber derfor med å finne en dato forut for selve festivaluka, men vi må ta et lite forbehold om helsa hans. Dette er den eneste utenlandsreisen han gjør i år, og han skal være i byen i til sammen tre uker. De som deltar på Science Camp vil bli prioritert som deltakere på forelesningen, forteller kommunalsjef Eva Elisabeth Belboe.

- Den passer kanskje best for de eldste barna?

- Vi har ikke satt en aldersgrense, men det krever jo et visst ferdighetsnivå dersom man skal få utbytte av forelesningen. Men dersom det er noen fra 6. eller 7. trinn som er veldig engasjert i dette feltet, kan de få muligheten. Dette er jo en type opplevelse du får sjansen til én gang i løpet av livet, påpeker Belboe.

«Ut i verdensrommet»

Men det er ikke bare Hawking som er trekkplaster for barn og unge under Starmus-festivalen. I løpet av en hel uke får 800 skoleelever muligheten til å være med på alt fra simulert opphold i verdensrommet til DJ-kurs med «Norske talenter»-David.

- På kurset «Oppdrag Solstorm» får elevene et simulert opphold i verdensrommet, der de må løse ulike utfordringer. På dette kurset har vi 32 plasser, og som på alle kurs er det først til mølla-prinsippet som gjelder, sier kommunalsjef Belboe.

«Magisk fotografering og filming» er et annet tilbud, og her får elevene prøve seg som journalister.

- Her brukes et verktøy som heter Magisto, og deltakerne skal intervjue andre elever som deltar på Science Camp og til slutt lage en reportasje. Jeg vil også trekke fram kursene som holdes på Kultursenteret Isak: Musikkproduksjon. Her kan elevene for eksempel lære å lage låter og hiphop, og det holdes også et eget hit-verksted. Elevene får også lære om interaktiv lydkomposisjon, der man setter sammen lyd som er fanget opp fra omgivelsene til musikk. Jeg tror også DJ-kurset til David fra «Norske Talenter» blir veldig populært, sier Eva Elisabeth Belboe.

Minecraft-oppdrag på Mars

- På fridykking og snorkling er det mer fysisk aktivitet?

- Ja, her er det to fridykkere som skal ta opp ting som ligger på bunnen i kanalen, og mot slutten vil ungene selv får prøve seg på fridykking og snorkling. Her er det to erfarne instruktører som vil være til stede, påpeker kommunalsjefen.

Robotprogrammering, minecraft-oppdrag på Mars, laserkutting, 3D-printing og laboratorieforsøk er andre muligheter.

Aktivitetene vil foregå gjennom hele uka under Starmus-festivalen, på ulike steder i byen – blant annet i Trondheim Spektrum, Vitensenteret, Vitenskapsmuseet, Skolelaboratoriet og Kultursenteret Isak.

Årlig tilbud?

I dag starter påmeldingen til Science Camp, og Belboe spår at det kan bli stor pågang.

- Vi har allerede fått mange henvendelser om når elevene kan melde seg på, så her gjelder det nok å være raskt ute. Vi har lagt vekt på å tilby aktiviteter som passer elever på ulike nivåer med tanke på kunnskap. Her skal det være noe for enhver smak. Vi er stolte over hva vi har fått til her, og dersom det blir vellykket, vil vi starte et årlig opplegg for trondheimselevene, opplyser Belboe.

Det blir også laget et eget opplegg på Torvet for de aller yngste barna under festivalen, her vil det blant annet bli konserter, fysikkshow og workshops.