Stridsvognhinder i stål og barberbladskarp «razorwire» sperrer den vanlige veien inn til Frigård lager i Lånke i Stjørdal. Ferske jordvoller, stålgjerder og væpnede vaktposter omkranser området.

På vei inn passerer Adresseavisen ikke en, men tre sjekkposter, voktet av bevæpnede norske HV-soldater. De sjekker alle besøkende nøye mot listene. Bare i følge med eskorte fra det amerikanske marinekorpset slipper vi inn på oppmarsjområdet utenfor fjellagret.

Stridsvogner, kanoner og personellkjøretøy

På det som vanligvis er skytebaner står nå rekker med kjøretøy på bokstavelig talt snorrette geledd. Selv om det er tidlig i øvelsen når Adresseavisen besøker Frigård er allerede over 100 kjøretøy samlet. Konvoier med flere hundre andre er på vei hit fra flere av de andre lagrene.

Full kontroll. Korporal Buck Ems midt mellom amerikanske stridsvogner, kanoner og kjøretøy på oppmarsjområdet ved Frigård i Lånke. Foto: FRANK CADAMARTERI

- Dette er pansrede Humwees, Disse kaller vi vanligvis bare 7,5 tonnere, men vent litt så skal du få det rette navnet, sier korporal Buck Ems og klatrer opp på en lastebil, for å finne den rette tallkodebetegnelsen.

Landgangsspesialisten peker og forklarer, om hvor nyttige de ulike kjøretøyene er, og hvor fleksible de nye LVSR-bilene (Logistic Vehicle System Replacement) er, og alle de ulike løsningene som kan lastes opp.

På plassen like ved står nye lange rekker med lastebiler med 155 mm artillerikanoner, store M1A1 Abrams-stridsvogner og marinekorpset enorme amfibiske angrepsfartøy (AAV). Ved siden av de sistnevnte blir både korporalen og undertegnede små.

Viktig strategiøvelse

100 soldater fra 45 Combat Logistics Regiment og 2nd Transport Support Battalion, er flydd inn fra USA spesielt for å delta på mobiliseringsøvelsen, som kalles Strategic Mobility Exercise 17, eller bare Stratmobex. Hundrevis av kjøretøy, og enda flere kolli med all slags utstyr, skal ut av lagrene for sjekk.

Full kontroll. Korporal Buck Ems midt mellom amerikanske stridsvogner, kanoner og kjøretøy på oppmarsjområdet ved Frigård i Lånke. Foto: FRANK CADAMARTERI

- Hele hensikten med øvelsen er å jobbe sammen med nordmennene. Vi skal ta ut utstyret fra lagrene og samle det klart for bruk så raskt som mulig. Vi gjør dette for å avdekke eventuelle problemer og rette på det, sier sjefen for logistikksoldatene, kaptein Stephen Spicher.

Ifølge kilder i Forsvaret er det over 15 år siden sist noe lignende ble gjort i Norge. Ifølge Spicher vil det skje jevnlig de kommende årene. Han forteller at det aller meste gått enda bedre enn forventet, selv om de har funnet noen problemer. Ja, det har faktisk gått så bra at øvelsen er flere dager foran skjema.

- Alt materiellet er svært godt vedlikeholdt. Det er faktisk noe av det beste vi har sett, sier kapteinen, og roser nordmennene som står for den delen av arbeidet.

- Skal ha alt krigere trenger

Både han og logistikkoffiser Lyle G. Layher, som jobber med marinekorpsets lagringsprogram, kaller de norske fjellagrene og marinekorpsets lager andre steder i verden en ubetinget suksess.

- Programmene er viktige ved ulike kriser. Utstyr herfra er benyttet over hele verden, sier Layher.

Blant annet er utstyr fra norske lager benyttet i Irak, Afghanistan, Tyrkia og til slukking av skogbranner i Russland. Layher snakker om oppgraderingen av utstyr, som har pågått siden 2012 da øverstkommanderende for marinekorpset ga sitt klarsignal.

- Tidligere var det hovedsakelig transportmateriell. Nå er målet at alt moderne krigere trenger skal finnes her, som stridsvogner og kamputstyr. Faktisk er vi ferdige med oppgraderingen i neste måned og har fått nesten alt vi ba om. Neste steg blir å utvikle lagrene for fremtiden. Vi står midt i dette nå og jobber med planene, sier Layher.

Forsvarssjefen: – Viktig for oss

Etter Stratmobex-øvelsen vil diskusjonen handle om hva lagrene skal inneholde i tråd med amerikanernes strategiske behov i den situasjonen som nå er i verden, ifølge Layher.

- Her i Norge har vi et viktig bilateralt samarbeid. Og god støtte fra det norske forsvaret. I det I det hele tatt har vi en unik allianse gjennom Nato, sier Layher.

Norges forsvarssjef, Haakon Bruun-Hanssen, sier til Adresseavisen at han er positiv til at marinekorpset fortsetter med å bytte ut materiell i fjellagrene til mer moderne kapasiteter.

- Dette er viktig for Norge. Det bør vi absolutt si ja til, sa Bruun-Hanssen til Adresseavisen sist uke, da han besøkte Værnes i forbindelse med at Forsvaret startet gigantjobbet med å å ta igjen vedlikeholdsetterslep på Hæren og Heimevernets materiell.

Arbeidet starter med Vertslandsstøttebataljonens kjøretøy. Passende nok er avdelingens viktigste oppgave er nettopp å støtte amerikanske avdelinger og andre allierte når de opererer i Norge.