Trondheimspolitikerne kan gå med på litt bygging i parken, men dette er for voldsomt etter de fleste politikernes mening. Ordfører Rita Ottervik varsler ny debatt om universitetsutbygging i Høyskoleparken.

- Det blir i alle fall ikke slik det er foreslått her, slår ordføreren fast.

Mandag ble det kjent at Koht Arkitekter vant idékonkurransen om det nye universitetsområdet til NTNU. De foreslår å bygge smale og lange lamellbygg i parken langs Klæbuveien fra Hesthagen ved Handelshøyskolen og helt til den trafikkerte Christian Falsens gate.

Veien videre: Dette er vinnerforslaget i NTNUs campuskonkurranse.

Rita Ottervik (Ap):

Ordfører Rita Ottervik avviser ikke universitetsutbygging i parken langs Klæbuveien. Men hun er skeptisk til å bygge igjen friområdene rundt Døvekirken i Klæbuveien og tror også det blir omstridt å bygge en husrekke i Elgeseter park langs Snorres gate.

Skeptisk til bygging rundt Døvekirken: - Det å bygge høye hus inn mot den nette, søte, fine Døvekirken, det tror jeg også blir en stor diskusjon, sier Rita Ottervik (Ap) Foto: Morten Antonsen

- Jeg vil ikke forskuttere noe nå, dette er en diskusjon bystyret må ta. Så merker jeg meg at NTNU ikke kommer til å utfordre oss på verdien av grøntområder, sier ordfører Ottervik og utdyper hvorfor hun er skeptisk til høyhus rundt Døvekirken:

- På området bak kirken er det en yndet lekeplass og et flott grøntområde. Det er et sårbart område. Så det å bygge høye hus inn mot den nette, søte, fine Døvekirken, det tror jeg også blir en stor diskusjon. Området rundt Hesthagen er imidlertid ukontroversielt.

- Hva er ditt inntrykk av planen?

- At det er et veldig kompakt alternativ som er valgt, og at det derfor også kan bli krevende, fordi de legger mye inn i den randsonen vi er opptatt av. Men det fins jo andre tomter i dette området, så det må kunne løses.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Full forvirring om bygging i parken

Berit Tiller (H):

Høyres Berit Tiller slår fast at NTNU i konkurransen ikke har tatt hensyn til politikernes føringer om bynær campus og at parkene skal bevares. Derfor er ikke resultatet av konkurransen ønskelig etter hennes mening. Men hun velger å tro at NTNU kommer til å rette seg etter den politiske viljen og at utformingen av det nye universitetsområdet blir bra til slutt.

Berit Tiller (H) vil ikke ha bygging i parken og vil ha mer av NTNU til Midtbyen. Foto: Morten Antonsen

- Dette er ikke den verste utbyggingen i parken, men det er likevel for stor utbygging, sier kommunalråden for Høyre. Hun mener vinnerne og de andre konkurransedeltakerne har deltatt i en konkurranse på feil premisser der det bare var spørsmål om å utvide universitetsområdet vestover gjennom Høyskoleparken og til Øya og Elgeseter. Trondheimspolitikerne har vært tydelige på at NTNU må ivareta parken og at mer av universitetet må til Midtbyen. Og det er bystyret som skal regulere området.

- Jeg velger å ta NTNU-rektor Gunnar Bovim på ordet når han nå sier at NTNU ikke vil bygge i parkene dersom kommunen sier nei til dette. Jeg tror forslaget blir justert og at dette blir bra til slutt, sier Tiller.

Hun har tidligere engasjert seg for å få mer av NTNU til Leuthenhaven og Kalvskinnet. Kommunalråden for Høyre mener også at Kam-senteret for kunst, arkitektur og musikk bør ligge på dagens parkeringsplass på Leuthenhaven. Det mener hun fortsatt.

- Der blir det liggende midt i byens pulserende kulturliv, sier hun.

Hilde Opoku (MDG):

Varaordfører Hilde Opoku avviser ikke at det kan bygges i deler av parken, men slår samtidig fast:

- Dagens forslag er for massivt. Nå må NTNU høre mer på byen for at dette skal bli en god prosess. Vi er opptatt av å bevare grøntarealer, særlig rundt hovedbygget. Det er viktig både for å bevare det karakteristiske uttrykket til bygget og selve campusområdet, og på grunn av biomangfold, sier Opoku.

Geirmund Lykke (KrF):

- Jeg er positiv til bruk av parkarealer ved Hesthagen, og til å knytte Gløshaugen sammen med innovasjonssenteret og handelshøyskolen. Men utover det, deriblant bruk av arealer langs Klæbuveien, er jeg usikker. Jeg synes ikke det er en god idé å inkludere bebyggelse i Høyskoleparken og i Elgeseter park, og jeg ser også utfordringer knyttet til bygging ved Døvekirken.

Vil også bygge her: Koht Arkitekter foreslår også bygge i parken nedover Snorres gate mellom Klæbuveien og Elgeseter gate. Samfundet ligger på høyre side av parken. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen

Marek Jasinski (Ap):

Arbeiderpartiets Marek Jasinski slår fast at dette forslaget ikke er godt nok.

- Det bygges altfor mye i viktige grøntområder, inkludert i selve parken. Jeg merker meg at NTNU sier at de skal jobbe videre med alternativ som ikke innebærer en utbygging i parken. Det ser jeg fram til å få på bordet.

Jon Gunnes (V):

Venstres Jon Gunnes syns det er overraskende at konkurransevinneren vil bygge så mye i parken.

- Det blir nok en debatt om hvor mye av parken det kan bygges i og hvor mye vi må beholde til park og grøntareal, sier Gunnes. Han mener det er viktig å beholde det meste av parken.

Veien videre: Dette er vinnerforslaget i NTNUs campuskonkurranse.

Ottar Michelsen (SV):

SV-politikeren har derimot tidligere vært villig til å ofre litt av parken til det nye universitetet. Men dette er for voldsomt syns han:

- Jeg er overrasket over hvor mange bygg som er plassert i parken langs Klæbuveien. Det virker voldsomt å bygge igjen hele gata som i dag nesten sammenhengende grenser til parken.

Elin Marie Andreassen (Frp):

Det er Fremskrittspartiets Elin Marie Andreassen som er mest positiv til vinneren av NTNU-konkurransen.

- Vinneren har åpenbart et godt forslag, og jeg har tillit til at NTNU lager en god campus som også ivaretar gode uterom til å oppholde seg i. Parken er ikke en hellig ku for Frp.

Dette er en annen illistrasjon av hvordan vinnerne i forslaget Veien videre ser for seg universitetsområdet.