Bratsberg skole går først i toget. I år er det 100 år siden Brurok skole åpnet. I 1999 sto nyskolen ferdig, og fikk navnet Bratsberg skole. Skolen har i dag 95 elever, fordelt på 1.-7. trinn.

– Det blir stor stas å få gå først i toget. Vi har hatt flere øvinger her i Bratsberg og vi er godt forberedt, sier rektor Jorunn Langø.

På grunn av jubileet har skolen fått oppdraget med å holde 17. mai-tale i Stiftsgårdsparken. Alle elevene på 6. og 7. trinn har skrevet tale og elevrådsleder Eva Ingebrigtsen vil fremføre skolens bidrag. Nestleder Sebastian Werkland Bremnes bidrar med bekransning av kong Olav Vs statue.

Bratsberg-rektor Jorunn Langø fotografert i forkant av 17. mai-feiringen i 2014. I år går skolen først i toget. Foto: Glen Musk

Bratsberg skole og alle de andre skolene starter i barnetoget klokken 09.45. 17. mai-komiteen minner om at det er viktig at foreldre møter barna sine etter skoletoget. Samlingssted for bortkomne barn (hele dagen) er ved Røde Kors Hjelpekorps sin hovedpost utenfor Trondheim Torg.

Trykk på grafikken i toppen av denne saken for å finne ut hvor ditt barn avslutter, hvor og når barnetog, folketog og russetog skal gå.

Friske fraspark: Skolebarn og lærere i barnetoget i fjor. Onsdag fylles igjen trondheims gater av tusenvis av barn.

Første tog i Trondheim

Det første barnetoget ble arrangert i Oslo 17. mai i 1870, i regi av Bjørnstjerne Bjørnson. Det første borgertoget ble imidlertid arrangert i Trondheim 17. mai 1826. Initiativtaker var Matthias Conrad Peterson, redaktør i Adresseavisen fra 1795 til 1800. Han foreslo en årlig markering av Grunnloven, «i en fest som skulle feires av alle ned til «fattighuslemmer og tukthusfanger». Peterson hadde vært tydelig på sitt ønske i mange år, og gjentok oppfordringen i et leserinnlegg i avisen 31. mars 1826: «Dette året fikk forslaget stor tilslutning, og jublende folkemengder fylte gater og plasser i Trondheim 17. mai. På en tydelig måte hadde den gamle redaktøren vist at én manns mening var folkets mening», skriver forfatter Per Christiansen i jubileumsboka «Det sto i Adressa - 250 år med nyheter».

Først i fjor: 150-årsjubilanten Solbakken skole gikk først i barnetoget i 2016.

Taler om sørsamene

Årets hovedtaler er sametingspresident Vibeke Larsen. 17. maikomiteen var tidlig ute med å spørre, fordi de ønsket å følge opp markeringen av 100-årsjubileet for samefolkets første landsmøte i Trondheim i 1917. Jubileet ble grundig markert i Trondheim i februar i år, med en lang rekke arrangementer og et stort antall tilreisende.

– Vi ble veldig godt mottatt, både av kommunen og innbyggerne. Det virket som at mange var sugne på mer kunnskap om det samiske, og mange var nok ikke klar over den samiske befolkningen som bor rundt trondheimsregionen. Det ble et kunnskapsløft, og jeg følte at trønderne tok eierskap til sørsamene. Jeg overhørte en mann som så noen i en sørsamisk drakt, og uttalte: «Det der er vårres kofte», sier Larsen, som vil snakke mer om sørsamene i talen.

Sametingspresident Vibeke Larsen holder årets 17. mai-tale på Torget i Trondheim. Her i samtale med Canadas ambassadør i Norge, Artur Wilczynsk, under Tråante 2017 i vinter.

– Det er flere utfordringer i det sørsamiske området. Både rundt storsamfunnets utbygginger i reinbeiteområder, og hvor sårbart det sørsamiske språket er når reindrifta trues. Vi er en nasjon med to folk. Norge er et mangfoldig samfunn som har plass til begge, sier Larsen, som har svigerforeldre i Stjørdal.

Rita Kumar, leder i 17. maikomiteen i Trondheim.

– Vi er veldig glad for at Sametinget sa ja til dette. Det er viktig å huske hvilken rolle Trondheim i denne viktige begivenheten, sier 17. mai-komiteens leder, Rita Kumar.

Folkemøtet på Torget starter klokken 14.45.

Se også hele programmet på Trondheim kommunes sider her.