I en epost til Adresseavisen påpeker Anniken Huitfeldt (Ap) at styrken på ca. 300 soldater bare har vært i Norge i fire måneder.

– Det er bra at våre allierte øver og trener i Norge, men vi vil videreføre norsk basepolitikk og ønsker ikke utenlandske militærbaser på norsk jord, skriver Huitfeldt.

- Europeisk hovedbase på Værnes

Før helgen sa sjefen for det amerikanske marinekorpsets styrker i Europa, generalmajor Niel E. Nelson at Værnes kan bli hovedbase for marinekorpsets styrker i Europa. Det kan bety en amerikansk tilstedeværelse på inntil 650 soldater. Flere norske politikere reagerer på Nelsons uttalelser, som falt i et intervju med det amerikanske nettstedet military.com. generalen understreket i intervjuet at det nå er opp til norske politikere å ta stilling til saken.

I Trøndelag. Sist uke var marinekorpsets sjef i Europa og Afrika, general Niel E. Nelson, på besøk i Stjørdal. Her avbildet sammen med Lyle Layher, som jobber med forhåndslagringsprogrammet ved fjellagret i Lånke.

Overrasket politikerne

En rekke kilder Adresseavisen har snakket med kaller det sterke utspillet overraskende. En av dem er Senterpartiets Liv Signe Navarsete.

- Jeg er opptatt av at Norge skal bygge et eget solid forsvar. Dernest skal vi jobbe sammen med våre allierte. Men forsvarssjefen har advart mot at dersom vi ikke selv har styrkene som trengs, så må det erstattes av allierte styrker, sier Navarsete, som er positiv til øving i Norge, men ikke permanente baser.

Frps Christian Tybring-Gjedde legger ikke skjul på at han er skeptisk til å la USA bygge opp en større treningsbase i Norge. Han viser til at dette er en komplisert sak som handler om det store sikkerhetspolitiske bildet, ikke bare om forholdet til amerikanerne og Nato, men også om naboforholdet til Russland.

- Det er i alle fall ikke opp til en amerikansk general å ta en slik beslutning, sier Tybring-Gjedde, og innrømmer at han oppfatter utspillet som press mot Norge.

Ber om trusselgjennomgang

Frp vil nå be om en gjennomgang av trusselsituasjonen mot Norge. Han sier han er åpen for at ny informasjon kan få ham til å endre mening, selv om han nå er skeptisk.

Også Venstres nordtrønderske stortingsrepresentant, André M. Skjelstad vil ha mer informasjon om saken før han tar stilling til det, selv om han ikke ser noe stort problem i å videreføre en større versjon av dagens rotasjonsordning, der antallet soldater øker fra et kompani til en bataljon.

- Selvfølgelig legger dette press på oss. USA kommer med tydelige signaler om at Nato-landene må øke forsvarsinvesteringene og bidra. Dette går inn i den diskusjonen. Vi står på oppløpet i landmaktutredningen. Dette utspillet kan føre til at vi må ta avgjørelser raskere, sier Skjelstad.

- Ikke press

Verken Anniken Huitfeldt eller Høyres Elin Rodum Agdestein, som også er medlem av forsvarskomiteen, oppfatter de amerikanske uttalelsene som press.

- Norske myndigheter har ansvaret for Norges sikkerhet. Jeg leser uttalelsene som at det amerikanske marinekorpset så langt er fornøyd med utbyttet av treningen i Norge og det er jo positivt, skriver Huitfeldt.

Positiv. Høyres Elin R. Agdestein sier Norge må strekke seg langt for å legge til rette for mer alliert trening her i landet. Hun ser uttalelsene som et tegn på at amerikanerne er fornøyde med samarbeidet.

- Dette er utelukkende positivt for Norge og for vår region, det er ikke noe som utgjør et politisk press slik jeg ser det. De samme signalene har jo kommet fra flere hold, blant annet i forbindelse med Paul Ryans besøk på Værnes, skriver Agdestein i en e-post til Adresseavisen

Hun viser til det gode samarbeidet med amerikanerne.

- Jeg mener definitivt at gitt den sikkerhetspolitiske situasjonen vi er inne i, bør vi legge til rette for økt øving og trening med våre allierte, skriver Agdestein.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.