- Det er artig å få vist frem dansen, sier Kristin Strømsnes (13), en av elevene ved Step by Step.

Hun forteller at innslaget i folketoget ikke krevde så mye ekstra øving.

- Vi øvde én dansetime, sier Strømsnes, som danset for alle de festkledde som feiret nasjonaldagen med å se på folketoget.

- Det er gøy at de ser på oss. De jubler for oss og roper at vi er flinke, sier Strømsnes.

Celina Skjeldam i Nixies Cheerteam høyt oppe i folketoget.

SE STORT BILDEGALLERI: Se bilder fra alle skolene i barnetoget i Trondheim

- Vil markere dagen

Leder for 17-maikomiteen i Trondheim, Rita Kumar, forteller at folketoget var lengre enn det pleier å være.

- Det var mye mer folk i folketoget i dag. Det startet klokka 13, og vi regnet med det skulle være ferdig klokka 1430. Men det tok to timer og 15 minutter. Været var fint, og jeg tror folk flest er opptatt av 17. mai og å markere dagen med stor feiring. Det er fine markeringer fra lag og foreninger, og antallet studenter har økt. Det er artig at studentene markerer at de hører til i Trondheim og er her 17. mai, og deltar med linjeforeningene, sier Kumar.

Etter folketoget ble Step by Step kåret til beste innslag, for enestående koreografi. Prisen er på 3000 kroner.

Det var fullt at festkledde folk som feiret 17. mai langs ruta til folketoget, som var to timer og ett kvarter langt.

Feirer 250 år

Etter de faste som går først i folketoget, blant annet 17. mai-komiteen og bystyret, så gikk årets jubilanter. Først kom 250-årsjubilanten Adresseavisen. Rett bak avisas fane gikk administrerende direktør Tove Nedreberg.

- Det er veldig stas å få gå i toget, og at det er så mange ansatte og tidligere ansatte med. Hele Adressa-familien er med, sier Nedreberg.

Sjefredaktør Tor Olav Mørseth anslår at det var rundt 200 personer fra Adresseavisen med i toget. Noen utkledd i kostymer og parykker som ser ut som de er fra 1767.

- Det er gøy at det er en av Adresseavisens redaktører som startet 17. maifeiringen. Det er fint å se folk rope hurra og juble med oss, sier Mørseth.

Redaktør i Adresseavisen fra 1795 til 1800, Matthias Conrad Peterson, tok initiativet til det første borgertoget som ble arrangert i Trondheim 17. mai 1826.

Se opptak av hele folketoget her

Atle Bersvendsen bar Adresseavisens fane i folketoget. Ingrid Meisingset (til venstre) og Marit Bardal holdt i snorene. Bak går sjefredaktør Tor Olav Mørseth.

Etter Adresseavisen fulgte en annen 250-årsjubilant, Thomas Angells stiftelse. Deretter Trondheim rideklubb som er 125 år, og Trondheims-Ørn og Rosenborg som begge er 100 i år.

Fotballaget Trondheims-Ørn gikk tidlig i folketoget, fordi laget feirer 100 år i år.

Les hvorfor Nicklas Bendtner valgte et uvanlig 17.- maiantrekk.

- Feirer mangfold

Etter folketoget ble det arrangert folkemøte på Torvet.

Rita Kumar forteller at det var langt flere enn tidligere som hadde møtt opp også her.

17. mai-komiteen ville følge opp markeringen av 100-årsjubileet for samefolkets første landsmøte i Trondheim i 1917, og talen for dagen ble holdt av sametingspresident Vibeke Larsen.

Hun sa blant annet i talen at vi feirer at vi er et land som er hjem for mange nasjoner.

- Vi feirer at Norge er preget av mangfold. Vi har mange forskjellige kulturer, språk og festdrakter. Jeg ser et mangfold her når jeg ser dere. Det gir en verdi til landet vårt og våre liv, og det er noe som vi må verdsette høyt, sier Larsen.

- Jeg ser et mangfold her når jeg ser dere. Det gir en verdi til landet vårt og våre liv, sa sametingspresident Vibeke Larsen i sin tale på Torvet.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter