Ap holder stand tross flere vanskelige saker den siste tiden. Det viser en partimåling Respons Analyse har gjort for Adresseavisen, der folk ble spurt om hva de ville stemt dersom det var kommunevalg i morgen.

De siste månedene har Ap møtt motbør både i saken om ny storhall på Nidarø – og den pågående Økokrim-etterforskningen av partiets tidligere leder i Sør-Trøndelag, Rune Olsø. Men ifølge målingen, som ble utført i forrige uke, taper ikke byens største parti særlig mange velgere på uroen.

LES OGSÅ KOMMENTAREN FRA POLITISK REDAKTØR TONE SOFIE AGLEN: Ingenting biter på Ap's jerngrep i Trondheim

Ap går tilbake kun to prosentpoeng fra kommunevalget i 2013, noe som utgjør ett bystyremedlem.

- Dette er en veldig god måling for oss, nå ble jeg glad. Dette er en stor oppmuntring, smiler Ottervik.

- Dere har opplevd krevende saker som storhall på Nidarø og Kystad-saken. Hvorfor gir ikke dette utslag tror du?

- Jeg tror velgerne ser at vi er opptatt av god eldreomsorg og skolesatsing, og dette er nok det viktigste når velgerne skal bestemme seg. Så kan man få diskusjon om enkeltsaker, men ingen er jo hundre prosent enig i all politikken til et parti. Jeg er heller ikke enig i all Ap-politikk. Når det gjelder Kystad-saken, har vi også vært opptatt av å vise en prinsipiell holdning om åpenhet og at ting skal skje på riktig måte. Det kan jo også bety noe for folk, sier Ottervik.

LES KOMMENTAREN: Et skår i den rødgrønne gleden

- Nasjonal trend

Aps nære samarbeidspartner, De Grønne, opplever også tilbakegang på nesten tre prosentpoeng, og mister to av sine fem representanter på denne målingen. Varaordfører Hilde Opoku tror målingen gjenspeiler den nasjonale trenden.

Varaordfører Hilde Opoku tror ikke partiet fikk formidlet realitetene i Nidarø-saken godt nok. Foto: Terje Svaan

- Det er nok tilfelle både når det gjelder Senterpartiets fremgang og De Grønnes tilbakegang. Vi har jo gått tilbake både nasjonalt og i Oslo, så det kommer vi ikke utenom. Lokalt tror jeg ikke vi fikk formidlet realitetene i Nidarø-saken godt nok, men vi ligger fortsatt langt over det vi gjorde i forrige periode.

- Er du overrasket over at Ap holder stand?

- Delvis, men samtidig er nok folk i stortingsvalg-modus. Målingen viser jo at folk i Trondheim er klare for et regjeringsskifte, det opptar folk nå. Høyre har blitt vitalisert etter at de har fått ny gruppeleder og fått nytt engasjement i en del saker, så det er litt overraskende at dette ikke gjør større utslag for dem, sier Opoku, som også påpeker at ordfører Ottervik har vært veldig tydelig utad i Kystad-saken.

- Det har nok også velgerne fått med seg, tror varaordføreren.

- Rir på en bølge

Sp synes å nyte godt av den nasjonale trenden der Sp surfer i medvind: I Trondheim fordobler partiet seg og får to nye representanter i bystyret. Sp-topp Marte Løvik sier hun er godt fornøyd med den lokale målingen.

Sps Marte Løvik tror Sp i Tondheim nyter godt av medgangen partiet opplever nasjonalt. Foto: Anne Marit Dahl

- Dette var kjempehyggelig! Senterpartiet rir jo på en bølge nå, og når vår politikk omtales i media og partilederen vår intervjues, er det enda flere som blir klar over vår politikk. Det er nok dette som også slår inn her i Trondheim. Det viser at folk i byen også er opptatt av noen av de samme tingene som de på bygda. Jeg har snakket med mange den siste tiden, som er oppriktig bekymret for politikken regjeringen nå fører – særlig de unødvendige reformene: Kommunereformen og politireformen. Det er nok flere velgere som ikke har sett på oss som et alternativ tidligere, men som nå gjør det på grunn av regjeringens sentralisering, sier Marte Løvik.

Rødt går også fram to prosentpoeng på målingen og oppnår her to representanter i bystyret.

LES KOMMENTAREN: Fra vondt til verre for de borgerlige

Spår Ap-nedgang

Høyre-topp Ingrid Skjøtskift tror målingen er preget av at det nå er rikspolitikken som dominerer nyhetsbildet.

Høyres Ingrid Skjøtskift tror målingen er preget av at det nå er rikspolitikken som dominerer nyhetsbildet.

- Jeg er kjempeglad for at Høyre går fram og Ap tilbake. Jeg tror Ap vil oppleve en sakte, men sikker nedgang fram mot lokalvalget om to år. Vi har sett flere saker det siste året, som har vist den maktarrogante siden ved Ap, og dette tror jeg vil gi seg utslag når velgerne skal stemme neste gang.

- Hvorfor gir ikke dette utslag nå da?

- Det er lenge til neste lokalvalg, og i år er det stortingsvalg. Dermed er det ikke særlig trykk på lokalpolitikken. Når lokalvalget nærmer seg, vil temperaturen rundt de lokale sakene stige, og jeg tror det vil slå dårlig ut for Ap, sier Skjøtskift.

Pensjonistpartiet, med Morten Kokaas og Svein Otto Nilsen i spissen, taper oppslutning, ifølge målingen. Hadde det vært kommunevalg i dag, ville partiet mistet sine to representanter i bystyret.