Fristen for å komme med forslag utløper lørdag 20. mai ved midnatt.

Den opprinnelige fristen gikk ut mandag 15. mai. Men fordi Trondheim kommune ønsker flere bidrag, er fristen forlenget.

- Så langt er det kommet inn 13 forslag, der åtte er vurdert som realistiske og har en plan for gjennomføring og økonomi, sier Trine Gjessen, arkitekt ved byplankontoret.

De åtte er: Oppstartsmidler til Geopark på Lade, Gategalleri, Parsellhager som sosial arena på Være, Parking day på Bakklandet, Bassearena på Svartlamon, Trondheim mekaniske vertshus – midler til kickstart for å demonstrere konseptet verksted med kafé/pub, Gatekunstfestival i Ilsvikøra, Toolheim – gjør-det-selv-sykkelverksted.

I tillegg er det kommet inn forslag til akvarium på Nyhavna, glassgulv på Torget for å synliggjøre byens historie, havnebad, arena for vannsport i Kanalen og hengekøyer i parkene i Midtbyen.

Må kunne gjennomføres

- Disse forslagene har form av ideer, men mangler en realistisk økonomiplan og plan for gjennomføringen i egen regi, sier Trine Gjessen.

Allerede tirsdag 23. mai skal juryen ha sitt første møte. Den består for øvrig av varaordfører Hilde Opoku (MDG) og bystyrerepresentant Terje Roll Danielsen (H), Kenneth Stoltz fra Næringsforeningen, Markus Schwai, førsteamanuensis ved institutt for arkitektur og planlegging ved NTNU og arkitekt Trine Gjessen ved byplankontoret.

Juryen skal velge ut seks tiltak, som går videre til en folkeavstemning i midten av juni. Folkets og juryens meninger teller like mye. Til slutt er det inntil tre tiltak som til sammen skal motta 250 000 kroner.

- Navnet på vinneren vil bli offentliggjort i slutten av august, i forbindelse med et byarrangement, opplyser Gjessen.

Pris til St. Olavs Hospital

I 2015 vant Trondheim Statens pris for Norges mest attraktive by for prosjektet St. Olavs Hospital. Prosjektet ble valgt blant 346 nominasjoner. Juryen for prisen Attraktiv by mente lokaliseringen av St. Olav er et forbilde for offentlig planlegging:

«At St. Olavs Hospital er lagt til bykjernen i Trondheim viser at et sykehus har mulighet til å spille en større rolle gjennom å bygge en by, og ikke kun være en institusjon».

Prisen omfattet en plakett og en pengepremie på 250 000 kroner. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) overrakte prisen til trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap), som mottok den på vegne av Trondheim kommune, NTNU og St. Olavs Hospital ved Helse Midt-Norge. Partene ble spurt om råd og sluttet seg til at kommunen kunne finne et egnet tiltak å benytte midlene på.

– Byutviklingskomiteen foreslo at prisen uavkortet bør brukes på et eller flere initiativ fra byens befolkning som kan bidra til å gjøre byen enda mer attraktiv, forteller byplansjef Hilde Bøkestad.

Skape folkelig engasjement

Midlene ble satt på fond og skal nå fordeles videre til slike innbyggerinitiativ.

– Målet er å øke innbyggernes engasjement for byutvikling og støtte innbyggerinitiativ, sier Bøkestad.

Prispengene skal deles ut til inntil tre tiltak. Tiltakene kan være et prosjekt eller en aktivitet, og alle Trondheims innbyggere kan foreslå tiltak. Du kan altså innen lørdag sende inn forslag sammen med en plan for gjennomføringen, og få med når du vil gjennomføre tiltaket og hvor det skal finne sted.

Følgende kriterier ligger til grunn for tildelingene: Bidra til å skape en mer attraktiv by, skape aktivitet og legge til rette for møter mellom mennesker, være inkluderende og omfatte ulike aldersgrupper, være offentlig tilgjengelig.

Juryen kan velge å gi prispengene til færre kandidater. Dersom juryen vurderer at ingen søkere er kvalifisert, skal prisen lyses ut på nytt.

Parking day på Bakklandet

Blant forslagene er Parking day, som er et årlig internasjonalt arrangement hvor organisasjoner og frivillige gjør om parkeringsplasser til grønne møteplasser for noen timer. Det handler om å vise muligheter for en alternativ bruk av arealet parkeringsplasser beslaglegger.

Prosjektet startet i 2005 da Rebar, et kunst- og designstudio i San Francisco, gjorde om én enkelt parkeringsplass til en midlertidig offentlig park i sentrum av San Francisco. Siden da har Parking Day blitt arrangert tredje fredagen i september hvert år.

16. september 2016 arrangerte Urbanistene Parking Day på Bakklandet. En parkeringsplass ble denne dagen gjort om til park med grilling og avslapping i sola.

Basse på Svartlamon

Svartlamon søker om 135 000 kroner til støtte for å realisere prosjektet «Nasjonal Arena for Basse og Allaktivitet» (NABA). De vil bygge amfi og samlingsplass utenfor Lobbyen på Svartlamon. Plassen har et stort potensial for å fungere som torg, men brukes i dag til parkering. NABA-prosjektet vil ifølge søkerne være med på å oppfylle ønsker fra beboere på Svartlamon, og vil dessuten være et viktig steg for å realisere reguleringsplanens mål om Svartlamon og Strandveien som bilfrie områder. Det vil også gjøre området som helhet til en mer attraktiv plass for besøkende og forbipasserende.

Søkerne bak Gatekunstfestival i Ilsvikøra viser til at gatekunst er en demokratisk kunstform der det er åpent hvem som ytrer seg og hvordan. «I stedet for å se på gatekunsten som hærverk på byens fasader, der nulltoleranse tidligere har vært praktisert i de nordiske landene, kan man se på gatekunst som kreative intervensjoner som avbryter offentligheten i sine daglige rutiner, og bidrar til den kulturelle og kunstneriske promotering av byen og utvikling av sin identitet og individualisme», går det frem av søknaden.

Gatekunst: Søkerne bak Gatekunstfestival i Ilsvikøra viser til at gatekunst er en demokratisk kunstform der det er åpent hvem som ytrer seg og hvordan. Foto: privat
Forvandler: 16. september 2016 arrangerte Urbanistene Parking Day på Bakklandet. En parkeringsplass ble denne dagen gjort om til park med grilling og avslapping i sola. Nå søker de om midler fra Attraktive bytiltak. Foto: privat