Loddrett over Trondheim gjennom 80 år:

Fra jorde til stadion

«Dette anlegget er et trist kapittel», sa formannen i idrettsutvalget i Trondheim i 1957. 60 år senere feirer RBK 100-årsjubileet i et moderne fotballstadion av internasjonalt format.

Lerkendal: 11. juli 1937  Foto: kartverket


– Trondheim er spesielt godt dokumentert

Hardy Buller.jpg

I nettportalen norgeibilder.no kan du selv se hvordan Trøndelag og Norge har endret seg de siste 80 årene. Kartverket har det siste året skannet og lagt ut over 20.000 historiske flyfoto fra hele landet på nettportalen norgeibilder.no. Krafttaket er et spleiselag mellom Kartverket, fylkeskommuner, kommuner og andre lokale samarbeidsparter. Kartverket sitter i alt på 1,3 millioner historiske analoge flyfoto i sentralarkivet på Hønefoss, sammen med 1,1 millioner digitale opptak (bilder tatt med digitale kameraer etter 2006). De mange tusen enkeltbildene er ortorektifisert, en prosess hvor enkeltbildene blir sydd sammen til bilder som samsvarer med kartet. Det er et som et stort puslespill å sette sammen bildene, forteller Hardy Buller, seksjonsleder i fagarkivet i Kartverket. Han mener historieinteresserte trondhjemmere er ekstra heldige.

– Trondheim er spesielt godt dokumentert. Du kan virkelig se utviklingen fra 1937 og frem til i dag, sier Buller.

Han legger til at trondhjemmerne kan takke sin egen kommune for at det finnes så mange tidslag over Trondheim i Norge i bilder.

– Kommunen brukte ekstra midler, slik at vi skannet og laget flere tidslag med ortofoto, forteller Buller.


En ser konturene av en idrettsplass sommeren 1937. Ti år senere åpner Lerkendalbanen, med kamp mellom et sammensatt Trondheims-lag mot Vestfold. De lokale fotballspillerne vinner og «takket på en verdig måte for den vakre gave som Trondheim kommune har skjenket byens idrettsungdom i form av Lerkendal Idrettspark», heter det i Adresseavisen 11. august 1947. Siden har det meste forandret seg rundt byens fotball-storstue. Men noen elementer ligger fast. Strindveien får tidlig sin form der den buer seg opp bak stadion. Klubbhuset «Brakka», den gamle tyskerbrakka, står fortsatt. Men i 1947 har den selskap av fire likedanne hus. I dag er det bare to av dem igjen.