Søndag omkom tre klatrere på det 8 848 meter høye fjellet. Guri Anne Hansen hadde planlangt å nå toppen 18. mai, men hun valgte å snu på grunn av sterk vind og stor fare for frostskader.

Guri Anne Hansen er født i Trondheim og har blant annet vært svært aktiv i Turistforeningens fjellsportgruppe. Hun har fire seriegull og fire cupmesterskap som fotballkeeper for Trondheims-Ørn.

Nå bor hun i Åndalsnes for å dyrke friluftslivet i den norske fjellheimen fullt ut. Hun har også valgt å prøve seg på Mount Everest. Første gang var i 2015. Da havnet hun midt oppe i Nepals verste naturkatastrofe på 80 år.

Oppe på 8000 meter

Nå var Guri Anne oppe på 8000 moh da hun snudde. Det var da under 1000 høydemeter igjen til målet. Planen var å nå toppen 18. mai. Hva som eksakt skjedde da klatrevenninnen og sherpaene plutselig sto der med for lite oksygen til at alle kunne nå toppen vet hun ikke helt sikkert:

- Vi hadde rett og slett for lite oksygen. Da vi skulle gjøre toppstøtet hadde vi oksygen i bare 8 av de 16 flaskene vi hadde med. Hvorfor kan man bare spekulere på, men det forekommer jo tyveri av oksygen.

- Fjellklatrere imellom?

- Ja.

Les også: Klatret opp Mount Everest på 26 timer uten oksygen

Dette nevner også den kjente norske eventyreren og polfareren Alexander Gamme, som besteg Mount Everest i 2007 sammen med Stian Woldmo. Gamme skriver følgende: «Det høres bisart ut, men mange skulle nok ønske de hadde hatt en hengelås på teltet på trafikkerte fjell».

Heftig vind

Anne Guri hadde tålt høyden meget godt, men på grunn av lite oksygen og heftig vind valgte hun å snu.

- Vi lå i teltet natten før vi skulle starte den siste etappen mot toppen og lurte på om teltduken skulle revne eller teltet blåse bort. Jeg tipper det blåste mellom 70 og 80 meter per sekund, forteller Anne Guri.

Hun hadde på forhånd sagt at hun ikke ville gjøre toppstøtet i så sterk vind. Og det holdt hun på. Når meldingene om forfrysninger og ødelagte fingre og tær på andre klatrere kom var det en kraftig vekker.

- Fullstendig texas

Hun valgte å snu og overlot oksygen til klatrevenninnen slik at hun kunne gjøre et forøk på å nå toppen. Venninnen, som er fra Hardanger og kollega i Statoil. Snudde på 8300 meter.

Allerede på tur ned fra fjellet begynte Anne Guri å tenke på neste tur til Everest, men om det blir noe av vet hun ikke ennå.

- Jeg gikk ned med et smil om munnen og er i god form, bare litt hes etter bruken av oksygenflaskene. Nok er nok. Over seks personer har omkommet der oppe de siste dagene. Det har vært fullstendig texas . 7000 har lisens til å bestige toppen. Flere tusen lå i basecamp og hundrevis av personer har beveget seg oppover i fjellet. Det er ikke verdt å ofre liv eller helse for å nå toppen. Familie og venner venter hjemme og jeg vil jo ut på tur igjen, sier Anne Guri.

Hun reiste fra Norge for to måneder siden. Mandag var hun i Katmandu og reiser hjem onsdag. Da er hun tilbake i jobben som prosjektleder i Statoil.

- Fikk livet i gave

Våren 2015 gjorde hun første forsøk på å bestige Mount Everest og havnet oppi Nepals verste naturkatastrofe på 80 år.

Les også: Fjellsidene begynte å rase rundt Guri Anne Hansen fra Trondheim

Jordskjelvkatastrofen krevde nærmere 9000 liv og gjorde over 200 000 hjemløse. Jordskjelvet 25. april 2015 målte 7,8 på Richters skala og utløste et enormt snøskred på Mount Everest, der 18 omkom, blant dem flere utenlandske klatrere.

- Jeg fikk livet i gave og er utrolig glad for det, skriver Guri Anne på turjenter.no.

- Hvorfor vil jeg tilbake?

- Flaks og tilfeldigheter gjorde at jeg lurte døden opptil flere ganger den gangen. Hvorfor vil jeg tilbake og utsette meg for risiko nok en gang lurer du kanskje på?

Hun svarer selv: Å bestige slike fjell er for min del ikke noe du begir deg ut på uten en solid dose erfaring. Erfaring er noe du opparbeider deg over tid gjennom turer og ekspedisjoner. Det kreves god fysikk, en solid porsjon tålmodighet, god psyke, litt klatreerfaring og ikke minst god kunnskap om turer i høyden og akklimatisering. Krevende ekspedisjoner har gitt meg nødvendige svar og kunnskap. Alle turene i Norge gjennom mange år har gitt meg nødvendig trening.

Samlet inn penger til Nepal

Jeg forlot Nepal midt oppi en gedigen katastrofe 5. mai 2015. Selv to år etter sliter landet. Etter at jeg kom hjem brukte jeg mye tid på å reise rundt og holde foredrag om katastrofen samt samle inn penger. Hver eneste krone ble sendt til Nepal. Pengene gikk til gjenoppbygging av landsbyer i fjellet samt å hjelpe sherpafolket, skriver Anne Guri.

Tre omkom søndag

En 54 år gammel mann fra Australia døde i en ulykke på Mount Everest søndag. Samme dag omkom også en amerikaner og en slovaker på fjellet.

Den siste ulykken skal ha skjedd søndag morgen da australske Francesco Marchetti var på vei ned. Han nådde ikke toppen.

– Klatreren tok sitt siste åndedrag i 7.500 meters høyde på tibetansk side av fjellet. Han var på vei nedover etter å ha fått høydesyke på rundt 8.000 meter, opplyser fjellklatrerforeningen i Tibet.

En amerikansk lege og en slovensk fjellklatrer døde også i to separate ulykker nær toppen av Mount Everest søndag. Samtidig har det vært leteaksjon etter en indisk fjellklatrer som har vært savnet siden lørdag.

Les også: Fire klatrere funnet døde i telt på Everest onsdag

«Hillary Step» er borte

I helgen kom det meldinger om at en berømt fjellknaus nær fjelltoppen har rast ut. Den såkalte «Hillary Step» skal ha blitt ødelagt under jordskjelvet i 2015, men dette har vært vanskelig å bekrefte som følge av snøforholdene. Etter å ha studert fjellpartiet nærmere, sa den britiske klatreren Tim Mosedale søndag at fjellpartiet definitivt er borte.

I slutten av april omkom den kjente sveitsiske fjellklatreren Ueli Steck i en ulykke nær Mount Everest. Han ble 40 år.

Guri Anne Hansen reiser hjem til Norge onsdag.

Les også: Derfor dannes denne skyggen i horisonten

Guri Anne Hansen på tur opp til camp 3 som ligger 7100 m.o.h. Mount Everest i bakgrunnen. Foto: Privat
På tur opp det beryktede brefallet drøye 6000 m.o.h. Foto: Privat
Guri Anne Hansen og hunden Ariel. Foto: Privat