Ingen av kommunene i Trøndelag som klaget til Politidirektoratet og Justis- og beredskapsdepartementet på at de mister lensmannen, fikk medhold.

Justis- og beredskapsdepartementet offentliggjorde onsdag hvor politistasjonene og lensmannskontorene i de 12 politidistriktene skal ligge i fremtiden. I Trøndelag fikk politimesterens forslag støtte både i Politidirektoratet og i departementet.

Dette betyr at Trøndelag får sju politistasjons- eller lensmannsdistrikt:

Namdal politistasjonsdistrikt består av kommunene Bindal, Vikna, Nærøy, Leka, Høylandet, Grong, Namsskogan, Røyrvik, Lierne, Namsos, Overhalla, Fosnes, Namdalseid, Flatanger og Osen med tjenestestedene Namsos politistasjon, Nærøy

lensmannskontor, Grong lensmannskontor og Lierne lensmannskontor.

Fosen lensmannsdistrikt består av kommunene Roan, Åfjord, Ørland, Bjugn, Rissa og Leksvik med tjenestestedene Ørland lensmannskontor, Rissa lensmannskontor og Åfjord lensmannskontor.

Innherred og Steinkjer

Innherred politistasjonsdistrikt består av kommunene Snåsa, Steinkjer, Inderøy, Levanger, Verdal og Verran med tjenestestedene Steinkjer politistasjon og Levanger/Verdal lensmannskontor.

Værnes lensmannsdistrikt består av kommunene Frosta, Stjørdal, Meråker, Selbu, Tydal og Malvik med tjenestested Stjørdal lensmannskontor, Trondheim lufthavn lensmannskontor og Selbu lensmannskontor.

Trondheim politistasjonsdistrikt bestående av Trondheim kommune unntatt Heimdal med tjenestested Sentrum politistasjon.

Gauldal politistasjonsdistrikt består av kommunene Trondheim (unntatt Sentrum), Melhus, Klæbu, Midtre Gauldal, Holtålen, Røros, Oppdal og Rennebu med tjenestestedene Heimdal politistasjon (politistasjon Sør), Røros lensmannskontor, Oppdal lensmannskontor og Midtre Gauldal lensmannskontor.

Orkdal og Hitra

Orkdal lensmannsdistrikt består av kommunene Skaun, Orkdal, Agdenes, Meldal, Hemne, Snillfjord, Hitra og Frøya med tjenestestedene Orkdal lensmannskontor, Hitra lensmannskontor og Hemne lensmannskontor.

Politimester Nils Kristian Moe er godt fornøyd med at departementet har gitt ham medhold i hans forslag til i organisering av politidistriktet. Moe jobber videre med fase to som tar for seg bl.a. innhold og organisering, bemanning og utvikling av arbeidsmetoder.

I september vil den nye operasjonssentralen stå ferdig i politihuset i Trondheim. Inntil videre har de tidligere politidistriktene Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag hver sin operasjonssentral.

11 av 49 kommuner klaget

I Trøndelag politidistrikt klaget 11 av de 49 kommunene på Politidirektoratets beslutning om ny lokal organisering av politidistriktet. I stedet for nærpolitireform valgte flere lokalpolitikere med ordførere i spissen å kalle reformen en fjernreform. De hevdet de ikke var blitt tatt med på råd.

- Vi er godt fornøyd med å få avklart den nye politistrukturen. Politidistriktene og våre medarbeidere har ventet på endelig beslutning. Vi er tilfreds med at resultatet i all hovedsak følger politidistriktenes og Politidirektoratets vurderinger, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Justis- og beredskapsdepartementet har omgjort klagene fra Hemnes kommune (Nordland politidistrikt), Stranda kommune (Møre og Romsdal politidistrikt) og Aurland (Vest politidistrikt). Disse kommunene får dermed behold sitt tjenestested. I sin klagebehandling i mars besluttet Politidirektoratet å opprettholde lensmannskontoret i Årdal. Fasiten etter klagebehandlingen er at antall lensmannskontor og politistasjoner vil reduseres fra 340 til 225.

Endringene kan gjennomføres

- Nå kan politidistriktene starte arbeidet med å gjennomføre endringene i den lokale organiseringen. Dette er siste fase med strukturendringer, og det vil ta tid å få den nye organiseringen på plass med innplassering av medarbeidere og stenging av kontorer som skal avvikles, sier Humlegård.

- Samtidig skal stadig mer av politiets innsats den kommende tiden handle om å utvikle måter å jobbe på som gir befolkningen bedre polititjenester, understreker politidirektøren.

Politidirektoratet mottok totalt 72 klager innen klagefristen utløp 10. mars. Av disse ble 55 klager tatt til behandling. De resterende 17 klagene angikk forhold som ligger utenfor klageordningens virkeområde. Kommunene fikk anledning til å rette disse innenfor forskriften. Klagene omhandlet 50 beslutninger om endringer i politiets tjenestestedsstruktur. 41 av disse sakene gjaldt avvikling av et lensmannskontor. Ni av sakene handlet om inndelingen i lensmanns- og politistasjonsdistrikter.

Kartet ferdig tegnet

– I dag er det nye kartet for Politi-Norge ferdig tegnet. Nå skal politiet selv få mulighet til å fylle det med innhold og skape et moderne politi, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen.

Justis- og beredskapsdepartementet fikk oversendt til sammen 71 klager, inkludert de 22 klagene som Politidirektoratet avviste. Departementet har behandlet samtlige klager om endringer i tjenestested i de nye politidistriktene. Beslutningene er endelig.

– Det er nærmeste patrulje som avgjør politiets responstid, og ikke avstanden til nærmeste lensmannskontor. Hver klage har blitt behandlet grundig og individuelt i departementet, sier Amundsen.

Værnesregionen: Lensmann Marit Helene Stigen skal lede Værnes lensmannsdistrikt, som består av kommunene Frosta, Stjørdal, Meråker, Selbu, Tydal og Malvik med tjenestested Stjørdal lensmannskontor, Trondheim lufthavn lensmannskontor og Selbu lensmannskontor. Her sammen med Svein Erik Gjølmesli som er operativ leder. Foto: Morten Antonsen