Reinås reddet i forrige uke det borgerlige flertall i Stjørdal, og dermed sitter han med makta sammen med blant andre Frp.

Det noe uvanlige politiske samarbeidet har ikke gått upåaktet hen, men MDG-ere både sentralt og lokalt har støttet valget. Nå har Reinås laget en slags ønskeliste med over 30 punkter.

- Vi vil begynne med de lavthengende fruktene: Vi ønsker å plante bærbusker og frukttrær ved alle skoler, sier Reinås.

Av de mer ambisiøse forslagene er:

- Pelsdyrfri sone i hele Stjørdal. Sannsynligheten for at vi får til det, er lik null, innrømmer Reinås.

Kjøttfri mandag

Mer sannsynlig er kanskje kjøttfri mandag ved alle kommunale kantiner, og en matbank i samarbeid med Frivillighetssentralen, der mat som likevel skal kastes fra bakerier og butikker, gis bort.

- Har du et forslag du tror vil svi for Frp-ere?

- Forbud mot privat fyrverkeri. Fra 2018 ønsker vi felles, kommunalt fyrverkeri i sentrum, sier han.

Dessuten vil han utrede solceller på kulturhuset Kimen.

- De sliter med høye strømutgifter. Hadde vi vært ved makta før, hadde ikke Kimen blitt bygd slik. Vi ønsker at alle nye offentlige bygg skal være plusshus, sier Reinås, som også ønsker seg en el-ferje til Langøra, slik at befolkningen kan nyte de vakre strendene der.

Reinås vil pålegge Trondheim lufthavn Værnes å ha lukket anlegg for avising av flyene.

- Væsken går rett i matfatet vårt nå, og det er betydelige mengder. På Gardermoen har de allerede dette, sier Reinås.

Lufthavnsjef Lasse Bardal sier deres ordning, der væsken renner ut på 40 meters dyp i fjorden, per i dag er godkjent av miljømyndighetene.

Adresseavisen mener: Hestehandel for grønn kommunepolitikk

Bildet er fra pressekonferansen der det nye samarbeidet ble presentert. Fra venstre: Erik Bjørgum (Sp), Tommy Reinås (MDG), Nelly Lian (FrP), Annette Jensen (KrF) og Ivar Vigdenes (Sp).

- Åpenbare problemer

Reinås sa nylig at han ser «åpenbare problemer» med det nye samarbeidet. Nå utdyper han:

- Jeg setter ikke pengene mine på at dette samarbeidet varer i 18 år til, sier Reinås, med referanse til perioden de borgerlige har holdt sammen frem til nå.

- Det er en gjensidig usikkerhet rundt hva man legger i begrepet «foregangskommune» innen miljø, slik det står i samarbeidsavtalen vår, sier Reinås.

Første prøvestein blir trolig saken om Langøra sør, der Avinor ønsker å fylle igjen deler av et gammelt elveleie for å utvide flyplassen.

- Her kommer nok Vigdenes og de andre til å legge seg langflate for Avinor, men elveleiet er en svært viktig yngleplass for ørret og sted for flere rødlistede arter. Jeg jobber med å skaffe flertall for å sette ned foten, sier Reinås.

Lufthavnsjef Bardal kommenterer:

- Det er noen ulemper med å utvide i denne retningen, men det er store fordeler ved at man dermed unngår å bygge ut i retning der folk bor, sier han.

Les også: Derfor bryter han med Ivar Vigdenes

Vigdenes avventer

Dette er Ivar Vigdenes sin kommentar til Reinås' forslag:

- Jeg kan ikke kommentere noen konkrete ønsker på nåværende tidspunkt. Vi skal i de kommende to årene sammen med MDG sette oss ned for å drøfte og iverksette tiltak for en enda mer miljø- og klimaambisiøs kommune i Stjørdal. Vi har felles ambisjoner om å lykkes så godt med dette arbeidet at når vi kommer så langt, så ønsker alle at samarbeidet fortsetter også utover valgperioden. Det tror jeg vi skal lykkes godt med, skriver Vigdenes i en sms.

Når det gjelder utvidelse av flyplassen, avventer Vigdenes blant annet nærmere miljøundersøkelser. Frps gruppeleder Nelly Lian sier hun kjenner noen av MDG-forslagene fra før:

- Noe av dette, som anlegg for avising på flyplassen, er det ikke bare opp til kommunen å avgjøre. Jeg kan ikke si at Frp vil gå for alt, men noen av forslagene kan diskuteres, sier Lian.

- Hva med utvidelse av flyplassen?

- Her må nok Reinås overbevise ganske stort dersom han skal få oss med. Men samarbeid er kompromiss, så vi får se, sier Lian.

Les også: MDG-toppen skrev avtale med Frp, innrømmer åpenbare problemer

Tilbakeviser påstand

På Facebook har det kommet påstander om at Reinås vil tjene gode penger på å gå inn i det borgerlige samarbeidet. Han sikrer seg med det et komitélederverv. Ifølge Reinås kommer han ikke til å tjene mer enn én årslønn (100 prosent) på de ulike politiske vervene han nå har.

- Jeg takket nei til det godt betalte vervet som jeg ble tilbudt, og jeg har heller bedt om å bli leder for komité for kultur, næring og miljø. Det er fordi jeg mener jeg kan gjøre den beste jobben på dette feltet, sier Reinås.

Med det sikrer han seg 20 prosent av ordførerlønnen. Fra før av har han 60 prosent lønn som gruppeleder for MDG i fylkeskommunen og 20 prosent lønn som leder av klima- og miljøutvalget i fylkeskommunen.

Les bakgrunn: Venstre bryter ordførersamarbeidet i Stjørdal – erstattes av MDG