14-åringen sier hun synes det er trist at mange jenter tror de bare må finne seg i trakassering.

- Det jeg vil oppnå er å gjøre jenter bevisst på at det finnes grenser. Det gjelder å få andre til å innse hvor de går, sier Selma Mogstad Leraand.

Du kan lese debattinnlegget som tirsdag kveld hadde nådd nesten 150 000 personer her: Det skjer ganske så ofte at gutter kommer opp til meg og klyper meg i rumpa

- Mange sier de er enige i det jeg skriver, at de har kjent på det samme, men ikke gjort noe med det. Flere har sagt at det var tøft gjort. Det er godt å høre, sier Mogstad.

«Min kropp er min kropp»

I debattinnlegget, som ble publisert i Adresseavisen mandag, forteller Selma Mogstad Leraand om episoder der gutter uten videre klyper eller tar jenter på rumpa eller puppene. 14-åringen sier det skjer ganske ofte at gutter slår jenter på rumpa eller bruker hersketeknikker.

«Vi jenter opplever dette så ofte at vi nesten ikke tenker over det mer, og det er utrolig trist. Min kropp er min kropp, og det er ikke slik at gutter skal ha fri tilgang på den», skriver hun i innlegget.

I innlegget skriver hun de færreste av guttene sikkert er klar over at det de gjør ofte er seksuell trakassering.

- Jeg tror de færreste egentlig mener å trakassere jenter, og håper innlegget kan være en tankevekker for dem som driver på sånn, sier Selma Mogstad Leraand.

Hun får blant annet støtte av Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som «Helsesista» på Snapchat.

- Å klå på rumpe, tiss og pupper er ikke ok

- Kanskje ikke så likestilt likevel

Flere episoder over tid førte til at 14-åringen satte seg ned for å skrive. En av de utløsende faktorene var at hun fikk høre at en gutt på skolen mislikte henne fordi hun var feminist.

- Jeg fikk et innfall, en åpenbaring om det går an å si det, om å skrive om dette. Det hadde irritert meg lenge på at enkelte gutter tror de har fri tilgang på kroppen til jenter. Jeg følte jeg hadde ganske mye å si om dette, sier 14-åringen.

Les også: Miriam (8) får ikke lære å snakke med lillesøsteren

- Norge skal være så likestilt, men når dette er blitt så normalt tenker jeg at det kanskje ikke så likestilt likevel, sier hun.

Forberedt på reaksjoner

- Forventet du alle oppmerksomheten og reaksjonene du har fått?

- Ja, på en måte gjorde jeg det. Når noen som er så ung kommer med såpass tydelige meninger så regnet jeg med det, sier 14-åringen.

Adresseavisen møter henne hjemme i stua på Sverresborg sammen med mamma Kari Løvendahl Mogstad.

- Jeg er utrolig stolt av henne. Selma har alltid vært glad i å skrive og en moden jente, sier mamma Kari Løvendahl Mogstad.

Legen og forfatteren, som har skrevet boka Kroppsklemma, som handler om voksenrollen i en kroppsfiksert verden, forteller at hun har fått tilbakemeldinger fra flere etter datterens innlegg. Blant annet fra foreldre til gutter på datterens alder, som skryter av innlegget. Allerede på forhånd snakket hun og datteren om nettdebatter, nettroll og oppmerksomheten det kunne få.

Lest opp i skoleklasse

I etterkant av publiseringen har datteren fått tilbakemeldinger fra mange. Både folk hun kjenner godt og totalt ukjente som har henvendt seg til henne, forteller 14-åringen.

- Enkelte er nok sjokkert over at jeg kommer med såpass harde meninger. Noen forventer at jenter på 8. trinn skal være mer forsiktige og usikre på seg selv, sier hun.

14-åringen rister nærmest på hodet av at enkelte i debattfeltene har forsøkt å vri diskusjonen til å handle om innvandring og religion, når det handler om oppførsel som er så vanlig .

Ved minst en skole i Trondheim er leserinnlegget hennes lest opp i en klasse av læreren, etter at en elev hadde det med seg.

- Det er jo kjempegøy å høre, sier 14-åringen.

Får positive tilbakemeldinger. - Noen har sagt at det jeg skrev er det samme som de tenker, at jeg er en stemme for dem også. Det er jo kjempebra, sier Selma Mogstad Leraand. 14-åringen har fått massevis av tilbakemeldinger etter leserinnlegget sitt. Foto: Morten Antonsen

- Mange sier de er enige i det jeg skriver

De fleste tilbakemeldingene er positive, men enkelte har kritisert henne for å kritisere gutters oppførsel, men ikke jentene. Andre igjen har kritisert henne for ikke å stå for det de oppfatter som feminisme.

- Du bruker selv begrepet bevist, og kaller deg feminist, hva legger du i dette?

- Jeg tror mange misforstår hva som ligger i det og tror det handler om å hylle kvinner. Det er ikke snakk om det. Det sentrale er likestilling og like rettigheter. Dette er de fleste enige i at er bra. Men i dag er det slik at menn fortsatt har en sterkere posisjon, derfor må vi fortsatt jobbe for at kvinner skal få de samme rettighetene, sier 14-åringen.

- Hvis jeg kan være med på å forandre noe, så er det bra.