Den innsatte har forklart at han 14. september i 2016 ble dyttet av en fengselsbetjent slik at han falt på gulvet i sin egen celle. Han skal ha fått ødelagt tenner, slått seg i låret og fått et blodig kutt i hodet over øyet.

Anmeldelse forsvant

Ifølge advokat Marit Lomundal Sæther fikk den innsatte hjelp av en annen ansatt i fengselet til å anmelde fengselsbetjenten etter episoden. Det ble også tatt bilder av skadene han hadde fått.

- Verken bilder eller anmeldelse har kommet frem til politiet. Hvor dette materialet er blitt av er det ingen som kan svare på, sier Sæther.

I rapporten fra fengselsbetjenten beskrives den innsatte som truende og at han derfor ble tatt tak i og skjøvet inn på cella. Betjenten beskriver ingen skader på den innsatte i sin rapport. Fengselet anmeldte også den innsatte for trusler i forbindelse med samme hendelse. Denne anmeldelsen etterforskes fortsatt av politiet.

Marit Lomundal Sæther er den innsattes advokat. Hun mener Trondheim fengsels sletting av videobevis er alvorlig.

Slettet video av hendelsen

Fengselsleder ved Trondheim fengsel bekrefter at det var en hendelse i fengselet den 14. september i fjor og at en innsatt ble skadet.

- Ja, det kan jeg bekrefte. Men jeg vil ikke si noe mer om den hendelsen fordi den er under politietterforskning, sier Egil Gabrielsen.

Da den innsatte ba om innsyn i videoopptak fra hendelsen svarte fengselet at videoopptak fra denne dagen var slettet.

- Vi beklager at denne videoen ble slettet. Det var en rutinesvikt fra vår side. Regelen er at videoovervåkningsmaterialet skal lagres i minst sju dager. Om vi tror videoer kan inneholde hendelser som vil bli etterforsket skal de lagres i inntil 30 dager. Denne videoen ble slettet etter bare to dager, og det tar vi på vår kappe.

- Ble videoen bevisst slettet?

- Nei, det var ikke bevisst. Det var en svikt, sier Gabrielsen.

- Visste dere da at den innsatte ville anmelde betjenten?

- Det kan jeg ikke kommentere.

Fengselsleder Egil Gabrielsen ved Trondheim fengsel beklager at videoopptaket fra hendelsen i september i fjor ble slettet etter kun to dager.

Fengselet vanskeliggjør etterforskningen

Advokat Marit Lomundal Sæther ved advokatfirmaet Sulland har nå levert en ny anmeldelse på vegne av den innsatte.

- Det alvorligste i denne saken er at fengselet vanskeliggjør politiets etterforskning. Fengselet har slettet videobevis til tross for at de da visste at hendelsen ville bli anmeldt og at en innsatt var blitt fysisk skadet. Min klient ba også om å få utlevert videoen få dager etter at hendelsen fant sted. Da var den allerede slettet, sier Sæther.

Hun er sterkt kritisk til rutinene ved fengselet når slike ting kan skje.

- Når en video som kan vise en straffbar handling blir slettet, fremstår det som mistenkelig at den ikke blir tatt vare på. Fengselet sletter det eneste tekniske beviset, og det er alvorlig om dette er rutinene fengselet opererer etter når det skjer slike episoder, mener Sæther.

Datatilsynet ba om svar

Den innsatte sendte en klage til Datatilsynet etter at han ble kjent med at videomaterialet var slettet. Datatilsynet reagerte i mars 2017 ved å be Trondheim fengsel om en nøyaktig redegjørelse av hvilke rutiner de har når det gjelder kameraovervåkning, innsyn og sletting av videoopptak.

- Vi har nå gjennomgått og skjerpet rutinene våre for lagring av overvåkningsmateriale. Vi har også merket kameraovervåkningen bedre med skilt, og vi har informert de innsatte om hvordan dette fungerer. Som et fengsel med høyt sikkerhetsnivå er kameraovervåkning et sikkerhetstiltak både for ansatte og innsatte.

- Så dere har ikke endret rutiner?

- Nei. Det ser vi ingen grunn til. Rutinene er gode nok og vi har skjerpet inn at de blir fulgt, sier fengselslederen.

SE OGSÅ: Advokat Wiig serverte fengselskake

Flyttet til et annet fengsel

Den innsatte er nå overført til et annet fengsel. Ifølge fengselsledelsen er det normalt at innsatte bytter soningssted. Den innsattes advokat forteller at hennes klient opplever flyttingen som en reaksjon på at han fulgt opp hendelsen. Hun mener innsatte er en spesielt sårbar gruppe som lett kan bli utsatt for overgrep uten at noen utenfor murene får vite om det.

- Min klient opplever det som har skjedd i ettertid som verre enn selve hendelsen. I utgangspunktet føler de innsatte en trygghet i at det finnes kameraovervåkning. Men denne saken viser at overvåkningsvideoene i praksis kan bli slettet dersom innsatte blir forulempet. Vi ønsker derfor at politiet etterforsker saken grundig for å få klarhet i hva som har skjedd, sier Sæther.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter