Den finansutdannede mannen (31) og hans 28 år gamle slektning, som har arbeidet som regnskapsfører, skal ha drevet et omfattende salg av narkotika fra det mørke nettet, ifølge Kripos.

2014: Adresseavisen kartla narkosalg på det mørke nettet

2015: Denne mannen knyttes til organisert narkosalg

Mennene er tiltalt for å ha omsatt 12 kg hasj, over et halvt kg kokain, 325 tabletter MDMA, 1395 tabletter samt 1990 tabletter ritalin. 31-åringen er i tillegg tiltalt for å ha innført ytterligere 10 gram MDMA og 750 ecstasytabletter fra utlandet.

De må møte i Oslo tingrett torsdag morgen for å svare for anklagene. Tiltalen har en strafferamme på ti års fengsel. Ingen av mennene er tidligere straffet for narkotikaforbrytelser.

Skjult på det mørke nettet

Kripos mener at de to mennene skal ha skjult seg bak to alias på det mørke nettet:

«Alfa&Omega» og «Deeplove» var blant det mørke nettets største norske distributører av narkotika i 2013, 2014 og frem til sommeren 2015, ifølge Adresseavisens kartlegging i serien Silkeveiene (se fakta).

Det mørke nettet er en del av internett som krever en spesiell nettleser for å nå. Området brukes i utstrakt grad av kriminelle til å selge narkotika, hacker-tjenester og omsette overgrepsbilder fordi krypteringsteknologi gjør det vanskelig å avsløre dem.

Etterforskningen har vært krevende, opplyser politiadvokat Richard Beck Pedersen, som har hatt ansvaret for saken som har fått navnet Operasjon Marco Polo.

- Offensiv og mangfoldig metodebruk har vært avgjørende i tillegg til et tett og godt samarbeid mellom de taktiske og tekniske etterforskningsmiljøene på Kripos, sier Beck Pedersen til Adresseavisen.

Fulgte pengespor

Operasjon Marco Polo avslørte mennene sommeren og høsten 2015. I Kripos sin etterforskning av «Alfa&Omega» har pengespor vært spesielt viktig, ifølge politiadvokat Richard Beck Pedersen.

- Jeg vil særlig trekke frem kryptovaluta-etterforskningen i saken.

Pengesporene har ført til et inndragingskrav på nesten tre millioner kroner. Dersom mennene domfelles må dette tilbakebetales til statskassen. Her har Kripos funnet spor av at det skal være solgt mer dop enn det mennene er tiltalt for.

- Vi mener beløpet tilsvarer et større kvantum solgt narkotika en det som uttrykkelig fremgår av tiltalen.

Vinteren 2015 fant Adresseavisen identiteten til 32-åringen som nå er tiltalt ved å analysere krypteringsnøkler på det mørke nettet. Dette ble til saken «Teppefall» som viste at «Alfa&Omega» solgte narkotika fra minst sju skjulte nettsider over tre år.

Interessert i journalistikk? Her kan du lese om hvordan saken ble til

Delvis erkjennelse

De to tiltalte mennene satt i varetekt i flere måneder etter pågripelsen. Saken mot dem skal gå over åtte dager i Oslo tingrett.

Ifølge forsvarer Victoria Holmen vil 31-åringen tilstå forholdene han er tiltalt for. Han mener imidlertid at inndragingskravet er for høyt, opplyser Holmen.

28-åringen har tidligere nektet straffskyld. Hans forsvarer, advokat Morten Furuholmen, ønsker ikke å kommentere hans sak onsdag.