Sykehuset vil nå overføre deler av arbeidet til apoteket. Det innebærer at det er apoteket som skal trekke opp medisinen som injiseres i øynene.

- Selv om hendelsesanalysen ikke er ferdig, har vi tatt kontakt med apoteket for klargjøring av sprøytene. Vi har et klart bilde av at det er i dette leddet problemet ligger, og at selve sprøytestikkingen ikke er problemet, sier Marit Fagerli, sjef ved øyeavdelingen ved St. Olavs Hospital.

Dermed endrer St. Olavs sine rutiner slik at de blir i tråd med praksisen ved Stavanger universitetssykehus. I Stavanger endret de sine rutiner etter at seks pasienter ved juletider fikk infeksjon på øyet etter en øyebehandling. Ifølge NRK viste det seg at infeksjonen skyldtes at sprøytene var infiserte, og sykehuset konkluderte med at noe gikk galt da medisinen ble overført til injeksjonssprøyten.

Nå har apoteket overtatt ansvaret for å klargjøre sprøytene ved sykehuset i Stavanger.

Infeksjon i øyet

Det var fredag i forrige uke øyeavdelingen slo alarm etter at flere pasienter som tidligere i uken hadde vært til behandling, tok kontakt og fortalte om de samme symptomene: De opplevde sterke smerter, rødt øye og nedsatt syn på øyet som hadde blitt fått en sprøyteinjeksjon i øyeeplet.

Øyeavdelingen tok kontakt med rundt 40 pasienter som hadde gjennomført den samme behandlingen. Ti pasienter som alle var blitt behandlet på tirsdag med den samme medisinen, var blitt syke.

Ole Erik Barstad var en av pasientene som måtte tilbake til St. Olav for å få behandling mot infeksjon på øyet. Foto: Terje Visnes

- Jeg har aldri kjent noe så vondt. Det kom som kastet over meg. Jeg så ingen ting, alt var bare virvar, fortalte Ole Erik Barstad (78) til Adresseavisen. Han var en av pasientene som fikk infeksjon på øyet etter behandlingen, og ble innlagt for behandling av betennelsen fredag.

I løpet av helgen ble alle de ti pasientene innlagt ved øyeavdelingen, hvor de fikk operert bort glasslegemet i øyet og deretter satt på antibiotikabehandling.

- Antibiotikabehandlingen er effektiv mot infeksjonen. Noen av pasientene er utskrevet fra sykehuset, mens andre fortsatt er innlagt, opplyser Fagerli.

Hun sier at det foreløpig er for tidlig å si hvilke konsekvenser infeksjonen får for pasientene det gjelder.

Gjenopptar behandlingen

Sykdomsutbruddet førte til at øyeavdelingen stanset behandlingen i flere dager.

- Det gjorde vi fordi vi måtte komme til bunns i hva som kunne være årsaken til infeksjonen. Vi har vært i tett samarbeid med smittevernavdelingen og jobbet med mikrobiologer, og gått gjennom hele prosedyren vår. Vi ser på potensielle årsaker, men foreløpig har vi ikke konkludert med årsaken til at dette skjedde, sier Fagerli.

Øyeavdelingen gjenopptar nå behandlingen, og pasienter som er blitt innkalt, skal møte som vanlig.

Starter opp: Øyeavdelingen ved St. Olavs Hospital starter nå opp øyebehandlingen som ble midlertidig stanset etter infeksjonsutbruddet i forrige uke. Sjef ved avdelingen, Marit Fagerli, sier de fortsatt ikke har funnet årsaken til at pasienter ble syke.

- Kan pasienter være trygge på behandlingen?

- Vi tar nå forbehold på mange områder, og gjør alt vi kan for å sikre behandlingen. Derfor mener vi pasientene kan føle seg trygge når de kommer til behandling. Men vi har stor forståelse for at pasienter stiller spørsmål, og dersom pasienter er engstelige og vil utsette behandlingen, så har de full mulighet til det. De vil da få tilbud om ny time, sier Fagerli.

Hun sier at de så langt ikke har fått tilbakemeldinger på at pasienter er skeptiske til å møte til øyebehandling.

- Tvert imot, vårt inntrykk er at de fleste pasientene har tillit til oss. Vi har fått tilbakemeldinger fra pasienter som sier at de regner med at behandlingen nå er tryggere enn noen gang før, fordi vi er skjerpet, sier Fagerli.

Hun sier at sykehuset nå jobber med en hendelsesanalyse, og håper at den skal være klar i neste uke.

De fleste av pasientene som fikk infeksjon på øyet, ble behandlet for aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD). Dette innebærer at den gule flekken i netthinna er skadet og at sentralsynet er svekket.