- Oberstløytnant Tormod Heier fra Forsvarets stabsskole er en av de få alternative stemmene vi har i den norske forsvarsdebatten. Det sa Jo Skårderud, journalist i Klassekampen, da han introduserte Heier på Litteraturhuset i Trondheim denne uken.

Heier snakket om Nato, og om det finnes alternativer i norsk forsvarspolitikk til et fullsatt cafe Sellanraa. Heier mener de 330 amerikanske soldatene som ble utplassert på Værnes på nyåret ikke bare er her for å trene. De er også her for å være raskt på pletten mot Russland, dersom det skulle bli nødvendig.

Her får du svar på alt du lurte på om de amerikanske soldatene på Værnes

Nær Østersjøen

- Den viktigste årsaken til at USA har soldater her i Midt-Norge er at det er kort vei til et av Europas farligste områder som er Østersjøen. Nato har store utfordringer i hvordan de skal komme baltiske og polske alliansemedlemmer til unnsetning på en troverdig måte hvis det oppstår en konflikt med Russland i Østersjøen, sier Heier.

Den amerikanske treningsleiren har vært kritisert, fordi det ligner på en utenlandsk base med permanent stasjonerte soldater på norsk jord. Det selv om Norge i 70 år førte en politikk der man avstår fra å ha slike utstasjoneringer i Norge.

Russland har uttrykt bekymring for leiren, mens Forsvarsdepartementet framholder at leiren kun skal gi USAs soldater trening.

Russerne ruster opp

Heier er opptatt at vi lever i en svært spennende tid, og han mener at Norge og Nato må ha hærstyrker som kan håndtere konflikter på så lavt nivå som mulig. Han mener det er viktig å ikke måtte be om hjelp fra USA for tidlig.

- Akkurat nå lever vi i den mest uforutsigbare tiden vi har hatt etter den kalde krigen. Vi har terror og IS, vi har Trump i USA og vi har Russland som ruster opp, sier Heier som er særlig interessert i forholdet mellom politikk og militærmakt.

- All form for militær aktivitet er en form for politisk kommunikasjon. Norge ble tidlig en viktig varslings- og lyttepost for USA, og nå har Værnes, som mange andre baser fra den kalde krigen, blitt revitalisert som militært område for amerikanerne. Jeg mener det derfor er viktig å balansere kommunikasjonen, ved å bruke både pisk og gulrot. Invitere USA litt, men ikke for mye. Alternativet til amerikanerne er Tyskland, men de mangler militær troverdighet. Dermed er Norge i et dilemma, fordi det er Angela Merkel som har vist seg å være den statslederen som driver mest balansert russlandspolitikk, og det er en politikk som historisk står oss nærmere enn den amerikanerne bedriver, sier Heier, men legger til at så lenge det er USA som står for sikkerheten, må Norge ha ett bein på hvert kontinent.

Møtet var et samarbeid mellom Forumet Trondheims venstreside, LO i Trondheim og Litteraturhuset.