– Det er veldig fint å hjelpe andre. Nå føler jeg at det positive er i ferd med å overta for det negative. I hvert fall litt, sier «Nina».

Tillereleven var seks år første gang hun ble seksuelt misbrukt av en nær slektning. Overgrepene pågikk til «Nina» ble åtte år. Først da klarte hun å si fra til mamma.

- Hun trodde på meg med en gang, og saken ble anmeldt.

Etter rettssaken ble «Nina» tilkjent menerstatning. Disse pengene har stått trygt på konto siden da.

- Planen var å bruke pengene til å skaffe meg sertifikat på bil, men det føltes ikke rett å bruke pengene på meg selv, forteller hun.

Innsamling til Libanon

Etter at hun hadde bestemt seg for å gi bort deler av erstatningspengene, var det derfor viktig at pengene skulle gå til medisinsk hjelp. Da skolen samlet inn penger til den humanitære organisasjonen Salam LADC i Bekaadalen i Libanon i vår, ville «Nina» bidra.

- Jeg ville gi 15 000 kroner til prosjektet. Om pengene skulle gå til undervisning av flyktningbarn eller helse fikk jeg selv bestemme, forteller hun.

Akutt øyeoperasjon

Nylig kom det beskjed fra Libanon at en 4 år gammel syrisk jente trengte en akutt øyeoperasjon. Ritaj (4) ble født med en øyenlidelse som gjorde henne praktisk talt blind. For å unngå at det skjedde, hastet det med operasjon.

Får synet tilbake: Uten penger til øyeoperasjon gitt av elev fra Tiller, ville lille Ritaj (4) sannsynligvis levd livet sitt i mørket, som blind.

Da var ikke «Nina» i tvil om at det var det pengene skulle gå til. For tre uker siden ble jenta operert, og alt tyder nå på at inngrepet har vært vellykket.

- Det var så vidt hun kunne skille mellom mørkt og lyst, forteller «Nina».

Hun har fulgt med på nettsiden til Salam LADC, for å se hvordan det går med Ritaj.

- Jeg forstår det går bedre og bedre med henne. Det er godt å se, sier «Nina».

Synet tilbake

At det går i riktig retning kan lærer Lars Korsnes bekrefte. I forrige uke var to elever og to lærere fra Tiller videregående skole i Libanon for å delta i hjelpearbeidet og se hvordan de over 100 000 kronene skolen samlet inn vil bli brukt. Da fikk de også møte fireåringen.

- Hun har hatt to operasjoner, som skal gi henne synet tilbake. Det ser ut som operasjonene har vært svært vellykket, sier Korsnes.

LES HER: 800 Tiller-elever sikrer skolegang for flyktningbarn

Fikk møte Ritaj (4): Hun er beskjeden og litt engstelig. - Hun har vært praktisk talt blind og uvant med å se, forteller lærer Lars Korsnes.

Møtet gjorde sterkt inntrykk på læreren fra Tiller.

- Å møte Ritaj og vite at uten organisasjonen Salam og en bestemt elev ved skolen, ville hun levd livet sitt i mørket, gjør inntrykk.

Han sender en spesiell takk til «Nina», som nesten helt alene finansierte operasjonene.

Beskjeden 4-åring

Ritja er nå sammen med familien. Seksbarnsfamilien bor i flyktningleiren sammen med tusenvis av flyktninger fra blant annet Syria.

Før sakte synet tilbake: Før operasjonen kunne Ritaj knapt skille mellom lyse og mørke nyanser. Nå får hun sakte synet tilbake.

- Ritaj får tilsyn av lege. Foreldrene er selvsagt svært takknemlige. De forteller at hun nå bruker synet mer og mer, sier Korsnes.

Jenta selv er beskjeden og litt engstelig.

- Hun har vært praktisk talt blind og uvant med å se.

Ritaj har fem søsken. Hun er den midterste i søskenflokken.

Enkle forhold

Fireåringens familie bor under svært enkle forhold i en overfylt flyktningleir i Bekaadalen.

- Huset ligner teltene til de fleste her. Tykk plast danner tak og vegger. Gulvet er betong. De har to rom: Et kjøkken og et rom som er kombinert soverom og stue. De har en lyspære i taket. På taket ligger gamle bildekk for å holde alt på plass når det blåser, forteller Korsnes.

Ritaj (4) er nå tilbake hos familen etter to øyeoperasjoner. Her sitter hun på fanget til libanesiske Inaz, som jobber som frivillig.

Alle sover de sammen på et teppe med tepper over.

- Jeg vet ikke hvor lenge denne familien har bodd der, men de fleste har vært her i Libanon tre til seks år. «Alle» vil tilbake til Syria. De venter på at hjemlandet skal blir trygt nok, sier Korsnes.

Penger til undervisning

enkelte av barna i området går på en skole drevet av syriske flyktninger to dager i uka.

- Noen har tilbud om å gå på libanesisk skole, men mange dropper ut på grunn av anneledes pensum og kunnskapshull som skyldes flukt, forklarer Korsnes.

LES HER: Hvordan klarer vi i vår tid å leve opp til nestekjærlighets- og solidaritetsidealene tuftet på de kristne og humanistiske idealene vi så ofte sier at vårt samfunn er bygget på? spør Jan Egeland

Tiller Videregående bestemte at deres innsamledemidler skulle gå til tilrettelgat skole for flyktningbarn. Det skal kjøpes materiell og lærere skal leies inn.

Delegasjonen fra Tiller var på skolebesøk i Bekaadalen. Lærer Elisabeth Kristoffersen forteller fra besøket på skolens blogg fra turen:

- Læreren, Emira, fikk elevene til å fortelle om sin familie. Mange kunne stolt fortelle om «mama» og «paba» og baby, mens andre ble litt mer stille. Emira oversatte noen historier der flere hadde mistet hele familien, og nå var i Libanon med en besteforelder. Der sitter de, med sekkene sine og UNICEF-pennal, rake i ryggen og i det ene øyeblikket synger de smilende, mens i det neste forteller de historier som vi nesten ikke kan forestille oss. Jeg er nesten glad for at historiene måtte oversettes – den ene var så tøff for Salams lærer at hun måtte ta seg en liten pause bakerst i klasserommet mens vi andre overtok, og den historien oversatte hun ikke.

Mangel på mat

Libanon er et land som er kun halvparten så stort som Sør-Trøndelag.

- Likevel har de tatt imot rundt 1,5 million syriske flyktninger. Disse lever under svært vanskelige kår og lever i teltbyer med mangel på mat, varme, skoletilbud og framtidsutsikter, forklarer læreren.