Bilder av Stephen Hawking, Buzz Aldrin og Alexei Leonov flimret over lerretet da Starmus 2017 åpnet i Trondheim Spektrum går.

Men det blir også det nærmeste festivaldeltakerne kommer tre av de største navnene på programmet. Først natt til i går opplyste Starmus at Aldrin og Leonov ikke kan komme. Til erstatning skal Hawking holde sin forelesning live på video fra Cambridge, planen er at Aldrin skal delta på Skype i samtalen mellom tre månevandrere og Leonov har en videohilsen.

Ifølge prosjektleder Trond Singsaas hadde en håndfull deltakere i går klaget over frafallene og ville ha penger tilbake. Noen utenlandske deltakere sa de hadde kommet ene og alene for å se Aldrin og Leonov. Starmus politikk er at de som ønsker å få refundert penger må melde fra til konferansens sekretariat. Etter festivalen blir amodningene behandlet av Starmus.

- Uflaks

- Uflaks, sier Starmus-grunnlegger Garik Israelian om frafallene. Festivalledelsen visste at det hang i en tynn tråd når det gjaldt Leonov, men var uforberedt på Aldrins avlysning.

- Leonov havnet på sykehus på grunn av trøbbel med en fot etter pressekonferansen vi hadde i Brussel. Vi håpet i det lengste og vurderte til slutt privatfly, men legen ville ikke la ham fly. Leonov ble veldig lei seg når jeg fortalte ham at Buzz heller ikke kunne komme. Jeg fikk en erklæring fra Aldrins lege at han ikke kunne reise. Men de som er fans av Buzz og Leonov, må jo også være fans av månedsvandrerne Duke og Schmitt. De vil være her, sier Israelian.

- Blir det flere frafall?

- Jeg kjenner ikke til flere. Starmus består av så mange store vitenskapsfolk, astronauter og andre spennende folk at festivalen tåler noen frafall. Men dette var uflaks. Jeg tror folk forstår det. De to astronautene er jo menn over 80 år.

Savner Hawking mest

- Det hadde vært kjekt å få tilbake litt penger, men jeg får vel leve med det, sier Morten Stavik Eggen, som jobber med it-programmering og har betalt 5000 kroner for festivalpasset. Marin-student på NTNU Elisabeth Marie Opsahl har betalt studentprisen på 3000 og var også inne på tanken. Tredjemann, Gjermund Wold, som studerer landmåling i Bergen, velger å se stort på det.

- Det går fint, sier han.

For de tre unge vennene er savnet etter den store britiske fysikeren Stephen Hawking størst. Trøsten er at fysiker og vitenskapsformidler Neil DeGrasse Tyson kommer. Han er også en helt. Alle tre syntes det var en god start i går, og likte særlig astronaut Charlie Dukes foredrag om hvordan det var å besøke månen om bord i Apollo 16.

Fortsatt mye på programmet

Hovedprogrammet for Starmus IV, Livet og universet, pågår hele uka og slutter fredag. For dem med festivalpass er det seks dager med verdenskjente vitenskapsfolk, astronauter og store navn innen samfunnsliv og media. Søndag og mandag er preget av astrofysikk. Fremtidig romfart, planeter i andre solsystemer, søken etter liv i rommet og universets ekspansjon er sentrale tema. Mandag skjer den offisielle åpningen. Et høydepunkt denne dagen er paneldiskusjonen med elleve nobelprisvinnere der NTNUs egne May-Britt Moser og Edvard Moser deltar.

Tirsdag skal Stephen Hawkings foredrag foregå live på video fra Cambridge. Den andre store programposten er samtalen mellom tre månevandrerne, én av dem på Skype, ledet av Neil DeGrasse Tyson.

Samfunnet og hjernen

Onsdag er dagen for samfunnsspørsmål. Økonomen Jeffrey Sachs snakker om hvordan vi skal overleve Trump og klimakrise, den kontroversielle filmregissøren Oliver Stone drøfter sannhet i film og CNNs talkshowlegende Larry King tar for seg de falske nyheters tidsalder.

Torsdag handler det meste om livet på jorda og i havet. Temaene er vårt fremtidige livsgrunnlag, genteknologi, fakta og fiksjon om klimaendringer og utforskning og bevaring av havet. På festivalens siste dag dreier det seg om menneskehjernen og biologisk mangfold. Edvard Moser skal snakke om stedsansen.

Vai for alle

Starmus ønsker å være en festival både for vitenskap og musikk. Festivalpassholdere får oppleve Ane Brun, progrockbandet The Pineapple Thief, Jennie Abrahamson, Trondheim Symfoniorkester og TrondheimSolistene. Det blir åpent billettsalg til konserten med Steve Vai, Nuno Bettencourt, Grace Potter og Devin Townsend.

Hver kveld under festivalen er det Starmus Club i Dokkhuset med konserter og DJ's. NTNUs jazzambassadører Ola Kvernberg og Kristoffer Lo skal bidra med et eget bestillingsverk.

Starmus-general Garik Israelian mener programmet er så solid at det tåler noen frafall. Foto: Rune Petter Ness
Sara Seager fra MIT bruker kjemiske fingeravtrykk for å lete etter liv på andre planeter.
Etter planen skal stjerneregissør Oliver Stone komme og snakke om sannhet i film. Foto: Scanpix