Mandag ettermiddag arrangerte Kirkelig fellesråd i Trondheim offisiell åpning av nye Tiller kirkegård. Til stede var blant annet ordfører Rita Ottervik (Ap) og representanter for aktørene som har vært med på arbeidet med utvidelsen av kirkegården.

- Jeg synes det føles trygt og godt å være her, så jeg tror dette vil være et positivt sted å komme til når folk har behov for ettertanke, sier Ottervik.

Omvises: Ordfører Rita Ottervik (AP) og kirkeverge ved Kirkelig fellesråd i Trondheim, Kjell Inge Nordgård, (fremst i blå jakke) var med på mandagens omvisning på Tiller kirkegård.

Sprengt kapasitet

- Folk har behov for en plass for sorg over livets avslutning. Ettersom bydelen Tiller vokser, har det vært viktig å utvide kirkegården, sier Svein Willy Danielsen, leder for Kirkelig fellesråd i Trondheim.

I en tilstandsrapport fra 2014, skrevet av avdeling Gravplassforvaltning ved Tiller kirke, står det at behovet for graver per år er 80 plasser. Kapasiteten på kirkegården den gangen tilsa at man ville gå tom for gravplasser ved utgangen av 2018.

Takknemlig: Svein Willy Danielsen, leder for Kirkelig fellesråd i Trondheim, ønsker å takke alle involverte aktører i utvidelsen av Tiller kirkegård.

1090 nye kistegraver

Sommeren 2014 startet derfor anleggsarbeidet på kirkegården til Tiller kirke. Den totale utvidelsen er på 25 dekar, hvorav driftsgård med garasjer og personalbygg opptar fem dekar. Som følge av utvidelsen har den 116 år gamle kirken fått rom til ytterligere 1090 kistegraver, 346 urnegraver, 53 kistegraver i minnelund, 444 urnegraver i minnelund og 234 graver for muslimer.

Arbeidet med utvidelsen er gjort i regi av entreprenørselskapet Søbstad AS.

Plassmangel: Tiller kirkegård er den siste i en rekke kirkegårder i Trondheim som de seneste årene har blitt ombygd eller utvidet for å dekke behovet for nye gravplasser.

Mangfold

Danielsen er fornøyd med at den nye delen av kirkegården også gjenspeiler et mer flerkulturelt samfunn.

- Vi har fokusert på mangfoldet vi har i byen, og derfor har vi lagt til rette for at man også kan utføre muslimske begravelser her.

Kjellaug Jule og Nina Wang Bjørsvik fra Norconsult Solem Arkitektur, har vært landskapsarkitektene på prosjektet. De har vært opptatt av at den nye kirkegården også skal være mer enn bare et siste hvilested.

- Denne kirkegården ligner mer på et parkanlegg enn en tradisjonell kirkegård, sier Jule.

- Dette er gjort for at plassen kan brukes til rekreasjon, samtidig som de små, adskilte delene gir besøkende rom for å kunne være for seg selv.

Flere utvidelser

- I Trondheim har det i mange år vært mangel på gravplasser. Denne akutte plassmangelen har derfor ført til en kraftig opprusting av kirkegårder rundt om i byen, sier Ottervik.

Utvidelsen av Tiller kirkegård føyer seg inn i en rekke av flere oppjusteringer av Trondheims kirkegårder de siste årene.

- Havstein, Saupstad, Leira, Ila og Leinstrand har fått nye eller utvidede kirkegårder. Samtidig jobbes det med utvidelse på Charlottenlund og Ranheim, sier Danielsen.

- De to siste utvidelsene vil sannsynligvis være klare rundt oktober 2019, sier han.

Utbyggingen av Tiller kirkegård har totalt kostet 66 millioner kroner.