Mandag startet Starmus Science Camp. Sommerskole hele uka for barn fra 5. klasse til 10. klasse i ungdomsskolen.

En time tok det før de 1000 plassene var fulltegnet da tilbudet gikk ut i trondheimsskolen i vinter. Barna får møte vitenskapsfolk både fra Starmus-festivalen og fra NTNU.

Romfart på Nidarø

I Hall A i Trondheim Spektrum mandag var en stor gruppe elever fullt engasjert med å redde den virtuelle astronauten Aleksandra Steigen. Hun hadde fått trøbbel utenfor romskipet da hun skulle reparere en satellitt. Hele plottet ble kjørt på storskjerm fra Andøya Space Center, mens Mons Løfaldli Hansen, Aron Ugelstad Alsaker og Camilla Bouchet Strøm var Mission Control i Hall A og kommuniserte med astronauten.

LES OGSÅ: Tror vi finner ut om vi er alene i universet

De tre hentet inn data fra en annen gruppe elever som fulgte med på målinger av stråling, og enda en gruppe som overvåket CO₂-nivå, astronautens puls og helsesituasjon. Mons, Aron og Camilla klarte til slutt både å redde Aleksandra og få reparert satellitten.

- Det er to uker til mamma og lillebror har sommerferie, så jeg måtte finne på noe morsomt å gjøre. Eller, mamma var det kanskje som først ville det. Dette er artig, sier Mons som skal begynne på åttende trinn på Charlottenlund ungdomsskole til høsten.

Liker Hawking

Aron Ugelstad Alsaker synes det er litt artig med vitenskap, særlig alt som handler om verdensrommet. Det er ganske morsomt med Science Camp, men han hadde helst sett at Stephen Hawking hadde kommet og at han hadde fått oppleve ham.

- Hawking er ikke bare vitenskapsmann, han er filosofisk, og det er det jeg er interessert i. Han er en helt. Det er ok at han deltar på video også, sier Aron, som begynner på 10. trinn på Sverresborg ungdomsskole i høst.

For Camilla Bouchet Strøm, snart 9. trinn på Hoeggen skole, var det en tilfeldighet at uka var ledig, og der i heimen var det også mor som mente Science Camp var en god idé. Det passet Camilla bra.

- Jeg er glad i matematikk, fysikk, de store spørsmål. Og jeg liker å løse gåter.

Laila Dragvik, til daglig lærer ved Tonstad skole, gikk rundt i Nasa-kjeledress og sørget for at de unge vitenskapsbarna fikk gjort jobben sin.

- Jeg tror vi må si at de som deltar på Science Camp er de spesielt interesserte, sier hun.

Lego-ligaen

- Kom Snorre! Det er du som skjønner det, kommer det utålmodig fra Torstein Soknes Forbregd, femteklassing ved Stabbursmoen skole. Han sliter med å få Lego League roboten til å snurre rundt. Ved den andre enden av banen er Nora Hammer Sørensen fra 5. trinn på Ila skole dypt konsentrert om å få roboten til å gjøre oppgaven sin.

- Det er gøy å være her. Ferie skal jeg ha senere. På skolen liker jeg kunst og håndverk best, men da jeg var liten ville jeg bli oppfinner. Nå prøver jeg å få roboten til å plukke opp en dings. Jeg begynner å skjønne det nå.

Stort program

Etter oppdraget i verdensrommet kom Starmus-deltaker Alexandra Witze fra forskningsmagasinet Nature og holdt foredrag for elevene om vulkaner, på engelsk naturligvis. Visstnok skulle det komme en ekte astronaut også. Resten sommerskoleuka er det mye mer å velge mellom. Tilbudene er mange, fra partikkelfysikkforedrag på NTNU til fridykking i Djupvika. Hver kveld er det aktiviteter i ISAK.

I tillegg til alle grunnskoleelevene på sommerskole, er det en gruppe på 25 elever fra videregående skole som følger et opplegg med vitenskapelig tilsnitt.

Nora Hammer Sørensen (10) fikk dreisen på programmeringen etter hvert. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Kalkulator er bra når man skal være nøyaktig. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Lærer Laila Dragvik var sjef i Mission Control for en dag. Foto: Mariann Dybdahl