Opplæringsloven skal sikre ditt barn rett til skole, men du forplikter deg også som forelder.

Skoler over hele landet opplever at foreldre stadig oftere tar barna ut av skolen for å reise på ferie. Dette ønsket Oslo kommune å sette en stopper for. I 2014 innførte et regelverk som ble heftig diskutert landet over.

Så strengt er det i Oslo

I grunnskolen i Oslo skal det normalt ikke innvilges permisjon til «ferie, treningssamlinger eller lignende». Det skal ikke innvilges permisjon i perioder med forberedelser til, og gjennomføring av kartleggingsprøver, nasjonale prøver, eksamener eller andre prøver og vurderinger skolen har planlagt.

Man kan få permisjon for «familiebegivenheter av særlig sorgpreget karakter, for eksempel dødsfall eller begravelse». «Det kan etter en individuell og skjønnsmessig vurdering innvilges permisjon til deltakelse i spesielle arrangementer og markeringer, for eksempel politisk arbeid, organisasjonsarbeid og familiebegivenheter. Det samme gjelder deltakelse ved idrettslig og kulturell konkurranse/stevne på høyt nivå.»

I alt får man ikke mer enn 10 dager permisjon i løpet av et skoleår - i Oslo.

Lager felles retningslinjer

Kommunerevisjonen har gjennomført en revisjon av fravær i Trondheims-skolen, som de la frem for bystyret 15. juni. I alt går fraværet ned i Trondheimsskolene. Men både politikere og administrasjon ser likevel behovet for generelle retningslinjer for fravær.

- Jeg har sendt ut spørsmål til alle rektorer i trondheimsskolen for å høre hva som er dagens praksis når det gjelder behandling av permisjonssøknader. Og svarene viser at rektorene i ulik grad opplever dette som et problem, sier Camilla Trud Nereid, kommunaldirektør for skole og oppvekst i Trondheim kommune.

- Noen rektorer opplever det som utfordrende å skulle avslå permisjonssøknader. Derfor ønsker vi felles retningslinjer og en mye mer lik praksis når det kommer til hva rektorene gir fri til og når, sier hun.

Rektorene skal møtes etter sommeren for å diskutere og komme frem til felles praksis og løsninger.

60 prosent av fraværet er skolevegrere

Hele 60 prosent av fraværet i grunnskolen i Trondheim skyldes skolevegring. Det er ofte gjengangere som ikke møter opp på skolen.

- Når det gjelder nettopp skolevegring må vi jobbe med læringsmiljø og tettere familiesamarbeid. Heldigvis har vi på plass en god handlingsplan som utgangspunkt for dette arbeidet. Holdninger til skole er avgjørende og godt skole-hjem-samarbeid er viktig, også når det kommer til fravær, sier Camilla Trud Nereid.

Det kommunale foreldreutvalget som består av FAU-lederne ved skolene, er også invitert inn i prosessen. Kommunaldirektøren sier at de skal se på strukturelle utfordringer og felles innsats mot det høye fraværet noen elever har.

- Vi må se på egne rutiner for dokumentasjon og rapportering, på problemer som kan ha oppstått ved overgang til digital meldebok og på hva vi kan gjøre på systemnivå. Når det gjelder det høye fraværet blir det viktig å jobbe på gruppenivå overfor elever og foresatte. Den enkelte kan nok oppleve på være alene om sitt problem, mens vi ser at det er mange problemer som er felles, sier kommunaldirektøren.

- Helsesøstertjenesten er under opptrapping. Ungdomsskolene har vært prioritert og her er vi på normen. Innen 2020 skal alle skoler være det, sier Camilla Trud Nereid.

Følg Adresseavisen på  Facebook ,  Instagram  og  Twitter