Den etnisk hvite latvieren «Andris» dro til Syria i 2014 som 19-åring. Sjokket for familien var lammende, opplyser de.

- Vi isolerte oss i begynnelsen, sier «Andris» mor til Adresseavisen.

Selv om sønnen hadde konvertert til islam, kom det ikke et forvarsel om at 19-åringen, som vokste opp på en gård på landsbygda, skulle slutte seg til terrororganisasjonen IS.

Mens han oppholdt seg i Syria traff han «Øystein», en etnisk norsk verdaling som selv hadde reist til IS i november 2014. Verdalingen og latvieren kom seg ut av Syria på våren 2016. De sitter nå i fengsel i hvert sitt land.

- Hatet IS

De siste dagene har Adresseavisen brakt opplysninger om de to mennenes forsøk på å rømme, og informasjon om tiden deres i IS:

Del 1: Hvem var Abu Mohammed al-Norwiji?

Del 2: Datakonvertittene

Del 3: Flukten fra Syria

Del 4: Nummer ni

For familien i Latvia har årene siden sønnen plutselig reiste, vært vonde og preget av mye usikkerhet og tvil.

- De vil dømme disse to på lik linje med de som kapper hodet av folk. Jeg håper vår historie kan hjelpe «Øystein». Og vise at han ikke er ond, sier faren til «Andris».

Til Adresseavisen har «Andris» fortalt at verken han eller verdalingen «Øystein» deltok i krigshandlinger. I et brev skriver latvieren at de to var venner.

- Forholdet vårt var vennskapelig for vi forsøkte begge å flykte sammen. Vi var europeere og vi hatet IS.

- Manipulert

I likhet med verdalingen «Øystein» kommer «Andris» og familien fra en landbrukskommune. Hjemmet ligger milevis fra hovedstaden Riga og det er langt til neste by. Sønnen skal ha blitt radikalisert gjennom forskjellige forum på nettet, slik Adresseavisen nylig dokumenterte.

Den latviske familien mener at sønnen, som var 20 år da han reiste til Syria, ble manipulert.

- Han ble lurt inn i dette, lurt av propaganda og manipulert. Vi satt alltid med frykten om at det var siste gang vi hørte fra ham, forteller faren.

Terrorsiktet

«Øystein» ble pågrepet på Gardermoen høsten 2016 etter han ble deportert fra Tyrkia. Han ble siktet for deltakelse i IS. Senere har siktelsen blitt skjerpet til å omfatte såkalt terrorforbund. Strafferammen for dette er opptil 16 år i fengsel, opplyser PST. «Øystein» nekter straffskyld. Verdalingen formidlet dette til Adresseavisen for et par uker siden via sin advokat Siri Langseth:

- Jeg tok valget om å dra til Syria for å støtte revolusjonen i Syria mot regimet og støtte sivilbefolkningen, aldri for å begå terror eller terrorhandlinger. Jeg har aldri deltatt i terror og støtter ikke terrorhandlinger, sier verdalingen.

Saken mot trønderen er ventet å komme for norske domstoler i oktober. Adresseavisen har vært i kontakt med verdalingens familie og fått opplyst at de ikke ønsker å uttale seg.

Takker «Øystein»

I vår måtte «Andris» møte i en domstol i Riga for å få dommen. Påtalemyndigheten ville fengsle den unge mannen i 11 år for reisen til Syria. Han fikk fire år, en avgjørelse som er anket. Hvorfor straffen ble såpass lav er vanskelig å si. Både dommen og behandlingen av saken var unntatt offentlighet.

Latvierens familie forteller at belastningen med mediedekningen av saken har vært stor. I tillegg kommer frykten for å miste sønnen. De opplyser at de er takknemlige for beskjedene fra «Øystein» om at sønnen deres var i live og sier de ber for verdalingens familie.

- Det har ikke vært lett dette her. De må be til gud og holde ut, sånn som oss, sier moren.

Verdalingen «Øystein» blant barn i Syria. Pekefingeren mot himmelen henspeiler på «den ene gud» og er vanlig under bønn, ifølge islamekspert Lars Gule. Han opplyser at IS prøver å gjøre symbolet til sitt ved å bruke det også i generelle situasjoner. Foto: PRIVAT