Stephen Hawking er overbevist om at vi må kolonisere andre planeter for å redde menneskeheten. Jill Tarter er ikke enig.

- Jeg er mer enig med Neil DeGrasse Tyson. Vi bør bruke voldsomt mye mer penger på å løse problemene hjemme. Kolonisering er en fantastisk idé for utforskning. Men jeg tror ikke det er den letteste, eller beste, måten å redde menneskeheten på. Vi må i stedet ta oss sammen og gjøre det vi bør gjøre her hjemme, sier Jill Tarter (73).

Tarter er astronom og tidligere direktør ved SETI, senteret ved Berkeley-universitetet i California som lytter etter signaler fra verdensrommet på leting etter intelligent liv.

Trenger en bli-snill revolusjon

- Vil mennesket bo på flere planeter om 500-1000 år?

- Jeg tror det er mulig at mennesker fortsatt kan være på denne planeten, men at utsendinger vil finnes på andre planeter. Det er i dag ideer om å sende maskiner for inkubasjon og genetisk kode, slik at man ikke trenger å sende individer. Men vi kommer ikke til å gjøre noe av dette hvis vi ikke legger bak oss aggresjonen og fiendtligheten på planeten i dag.

Får vi ikke kulturell revolusjon, vil det ikke være noen her lenger. Vi trenger en revolusjon som løser gåten for hvordan vi skal bli snillere og bedre. Vi må skape en planet av jordboere, i stedet for en som består av konkurrerende stammer.

- Er det liv der ute?

- Vi kan finne det i vårt eget solsystem og vi kan finne ut om det er biologi på overflaten på planeter utenfor vårt solsystem. Vi kan også finne teknologiske signaturer, teknologiske sivilisasjoner. Det er dette siste vi gjør med SETI, sier professor Tarter.

Når det gjelder mulig liv i vårt eget solsystem har hun forhåpninger til Mars som har vann under bakken. Andre kandidater er ismånene rundt Jupiter og Saturn, særlig Europa. Fra sprekker på sørpolene på månene har man oppdaget skyer av vann som slenges ut i rommet. Ved å fange opp prøver fra vannet kan man finne ut hva som er i havet under isoverflaten.

- Det ville være fantastisk å finne liv der, sier Jill Tarter.

Kan finne intelligent liv

- Vil vi noen gang møte andre intelligente sivilisasjoner?

- Jeg tror vi kan møte dem slik vi møter Shakespeare eller de gamle romere. Vi kan utveksle informasjon én vei. Det er vanskelig å ha en kjapp samtale. I dag er vi i stand til å motta signaler som har reist hundretusenvis av lysår og derfor kan fortelle oss om deres fortid. Vi har ikke teknologi til å møte dem fysisk, men fysikken sier ikke at det ikke kan gjøres.

- Jeg er fascinert av Star Shot prosjektet som handler om å skyte sensorer i frimerkestørrelse i 20 prosent av lysets hastighet ut til neste solsystem. Mae Jennison, den første kvinnelige svarte astronauten, prøver gjennom «100 Year Starship-studien» å finne ut hva som kreves for å sende et stjerneskip til et annet solsystem. 100-200 år er lang tid, med mindre du ser på det som et generasjonsprosjekt. Om stjerneskipet er styrt av mennesker eller proppet med kunstig intelligens, vet ikke jeg.

Tarter er imidlertid enig med Stephen Hawking om at det bør brukes mer penger på utforskning av rommet.

- Vi trenger ny forståelse av hva som er der ute, vi kan utnytte ressurser på andre himmellegemer, og det virker som det er positivt for oss å se hva som er bak neste haug.

Hawkings kollega uenig med ham

Akkurat som Hawking kommer den kjente britiske astronomen lord Martin Rees fra universitetet i Cambridge. Han er også uenig i kollegaens budskap.

- Jeg tror ikke på noen masseutvandring fra jorda. Det er helt feil av Hawking. Vi må løse problemene her. Klimaendringer, overbefolkning og ressursknapphet - vi må finne løsninger. Det finnes ingen plan B. Sola er kanskje ikke kommet halvveis i sin levetid og har seks milliarder år igjen, sier Rees som også har tittelen kongelig astronom. Det innebærer ikke at han lager horoskop for dronningen, forsikret den spøkefulle Rees fra scenen på Starmus i går.

Kongelig astronom Martin Rees mener Hawking bommer med sitt varsel om at vi må være beredt til å evakuere jorda. Foto: MARIANN DYBDAHL
Stephen Hawking er overbevist om at vi må reise fra jorda for å overleve. Foto: Svein Inge Meland