Forslaget fra kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) i bygningsrådet tirsdag oppnådde bare de to stemmene fra Høyre samt Fremskrittpartiets ene stemme.

De åtte øvrige representantene stemte for innstillingen fra rådmannen om å tillate et påbygg til Rosendal teater på 508 m² grunnflate. Tilbygget blir liggende bare én meter fra nabogrensen i øst. Det er derfor gitt dispensasjon fra plan- og bygningsloven.

Byggesaken har vært møtt med heftige protester fra naboene, og den har vært utsatt flere ganger. Nå er vedtaket endelig, det skal ikke behandles av bystyret.

Kommunalråd Jon Gunnes (V) ga i debatten uttrykk for at det var veldig bra at saken nå endelig kunne vedtas. Rosendal teater har stått tomt for lenge, etter Gunnes' mening. Det nye kulturhuset blir bra for både bydelen og Trondheim for øvrig, understreket han.

Få det gjennomført

- Jeg deler på mange måter synspunktene til Skjøtskift, men det har vært tatt hensyn til naboene. Tomta er regulert til offentlige formål. Saken bør vedtas nå. Få byggeprosjektet gjennomført, sa Gunnes.

De nærmeste naboene til tilbygget sa senest for noen dager siden til Adresseavisen at de følte seg overkjørt. De synes tilbygget kommer altfor nært. Det kommer også en ny vei gjennom hagen deres.

Rådmannen skriver i innstillingen til bygningsrådet at det er under sterk tvil at plasseringen av tilbygget godkjennes «da det er betydelig reduksjon av kvaliteten på naboens uterom», og «tilbygget presser grensene for hva som kan aksepteres».

Doblet grunnflate

Bygningsrådet har sagt ja til et revidert tilbygg, som siden 2012 har økt i grunnflate fra 228 m² til 508 m² Tilbygget vil få en 36 meter lang fasade mot naboen i øst. Den lengste delen på 29 meter er en relativt tett vegg med 10,6 meters høyde. Foajédelen av tilbygget som i hovedsak består av glass, vil være to meter fra nabogrensen og få en lengde mot nabogrensen på sju meter.

Mellom nabogrensen og glassfasaden er det foreslått en støttemur og en rampe på to meters bredde. Det er to fulle etasjer over bakken og en inntrukket tredjeetasje. Det er planlagt å bruke 70 millioner kroner på tilbygget og totalrenovasjon av den gamle kinoen fra 1921, som har stått ubrukt siden 2010. Kulturbygget får to scener, en prøvesal og en kafé.

Rosendal teater skal brukes av Teaterhuset Avant Garden og bli et fleksibelt flerbruks kulturhus som Dokkhuset, med plass til 200 sittende eller 600 stående publikummere. Byggearbeidene starter til høsten, og innflytting er planlagt 2019.