Rosenborg Park er en bydel sentralt i Trondheim, som består av flere sameier.

Prosjektselskapet Rosenborg Utvikling AS var utbygger og byggherre for Rosenborg Park B2. Det består av fire blokker med i alt 120 leiligheter og en næringsseksjon og sto ferdig i 2005. Seks seksjonseiere i øverste etasje i blokk A gikk til sak mot utbygger. Det hadde oppstått problemer med lekkasjer fra terrassene i toppetasjen slik at vann kom ned på balkongene under. I 2006 ble det utført reklamasjonsarbeider.

En av de mange som er rammet, er tidligere styreleder Terje Wold, men han er ikke blant de seks saksøkerne. Da Adresseavisen besøkte ham i begynnelsen av mai, kunne han grave ut store stykker av pill råttent treverk med bare hendene. Under balkongdøren og langs veggen kom treverk fullt av sopp og råte til syne.

Nå viser det seg at skadene er mer omfattende enn først antatt. Det er oppdaget råte også under parketten på stua. I verste fall må gulvet rives opp og leiligheten fraflyttes mens utbedringsarbeidene pågår.

Fukt under parketten

I begynnelsen av januar 2014 oppdaget en annen av beboerne fukt på parkettgulvet inne i leiligheten, like innenfor balkongdøren. Boligbyggelaget Tobb og sameiet ble involvert. Det viste seg at slike fuktskader foreslå for tre av de i alt seks leilighetene i femte etasje i blokk A.

I desember 2014 ble det på vegne av sameiets styre og seksjonseierne fremmet en skriftlig reklamasjon til Rosenborg Utvikling med krav om prisavslag og erstatning som følge av vanninntrenging og fuktskade. Kravet ble avslått i mars 2015. Høsten 2015 fikk sameiet utført rettingsarbeid på terrassene til alle seks seksjonseiere i øverste etasje for i alt 1,56 millioner kroner. Dette utgjør prisavslagskravet i saken.

Sameiet Rosenborg Park B2 tok ut stevning ved tingretten mot Rosenborg Utvikling med krav om erstatning/prisavslag for kostnadene ved utbedringen. Utbyggeren imøtegikk kravet og mente det ikke forelå en mangel som kunne henføres til utbygger, og at et eventuelt krav var foreldet, eller gått tapt som følge av for sent fremsatt reklamasjon.

Tingretten frifant

I juni i fjor frifant tingretten Rosenborg Utvikling. De seks beboerne og sameiet ble dømt til å betale 250 000 kroner i sakskostnader til Rosenborg Utvikling. Tingretten kom til at det forelå mangel ved utførelsen av byggearbeidene, nærmere bestemt overgangen mellom balkong og leilighet. Tingretten kom også til at mangelen – utførelsen – var grovt uaktsomt. Men kravet var foreldet. Sameiet ble ikke hørt med at det forelå et særskilt garantiansvar overfor dette.

De seks seksjonseierne anket dommen til lagmannsretten. Utbygger bestrider at det ble utført reklamasjonsarbeider på de aktuelle balkongene i 2006 og at arbeidene uansett var begrenset til skifte av beslag under skyvedør. Lagmannsretten er ikke i tvil om at utbedringsarbeidene ble gjennomført i 2006. Det innebar bl.a. at gulvet på balkongen ble tatt opp – meislet opp. Det ble lagt ny tetting, etablert fall og lagt på ny påstøp og flis. Løsningen med innfesting av lekt utenpå svill, førte til at membranen ble perforert.

Etter å ha gjennomgått saksgangen og når sameiet og beboerne gjorde sine krav gjeldende, er lagmannsretten kommet til at for én av beboernes del er krav fremsatt for sent. De øvrige seksjonseiernes krav er ikke foreldet. Til de fem må Rosenborg Utvikling betale til sammen 1 3650 000 kroner i erstatning og 590 000 kroner i sakskostnader for tingretten og lagmannsretten.

Må studere dommen

Advokat Kristian Nordheim, som representerer Rosenborg Utvikling, sier han ikke kan gi noen kommentar før han har møtt sin oppdragsgiver og hatt en felles gjennomgang av dommen. Han legger til at dommen har noen juridiske aspekter som er forskjellige fra tingrettens, som det kunne ha vært interessant å få belyst i Høyesterett.

Advokat Per Refseth er prosessfullmektig for Rosenborg Park. Han er naturlig nok veldig godt fornøyd med lagmannsrettens avgjørelse. – I likhet med tingretten påpeker lagmannsretten en rekke feil og mangler ved byggearbeidene. Men i motsetning til tingretten mener lagmannsretten søksmålet ikke er foreldet.

Refseth sier han håper utbygger nå tar ansvar og utbedrer feilene og manglene og ikke lenger bare strekker hendene i været. Sameiet har nylig reist sak for ytterligere tre balkonger. I tillegg er enda flere balkonger under utredning, påpeker advokaten.

Rosenborg Park: Det er avdekket omfattende feil og mangler in forbindelse med byggearbeidene. Foto: Mariann Dybdahl