Høsten 2015 innførte UDI videooverføring som et prøveprosjekt, blant annet ved UDIs innsatsenhet i Trondheim.

Prosjektet fortsatte i 2016, og det året ble 4258 førstegangsintervjuer av asylsøkere foretatt via Skype, hvorav 1530 var enslige mindreårige.

Nå har UDI evaluert seg selv, og de konkluderer med at Skype kan være et godt verktøy for asylavdelingen hvis det gis gode rammer. Samtidig pekes det på et meget stort omfang av tekniske problemer. Video egner seg dessuten ikke for alle typer asylsøkere og intervju, slår UDIs egen rapport fast.

Les bakgrunn: Testet ny metode i Trondheim

Store restanser

Bakgrunnen for at man tok video i bruk, var de høye ankomstene av asylsøkere i 2015. Man ville få unna køen med asylsøkere som ventet på intervju, og samtidig unngå at de måtte bli transportert rundt i landet. Da Adresseavisen intervjuet NOAS i 2015, var de positive til Skype-intervjuer for å få fortgang i køen. Nå sier rådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS at det først og fremst burde være et kriseverktøy.

- Det bør brukes bare når det oppstår store restanser og hvor de som intervjues med stor sannsynlighet vil få innvilget asyl. Som hovedregel bør det være personlig oppmøte. Rapporten peker på en rekke vanskeligheter som ikke gjenspeiles i anbefalingene man kommer med, sier Martinsen.

Les også: Rahedullah (17) er livredd for Norge

Vanskelig å aldersvurdere

Rapporten konkluderer med at man kan fortsette med videointervjuer, men at følgende grupper asylsøkere bør kalles inn til personlig oppmøte: Sårbare søkere med tunge anførsler, søkere med særlig kommunikasjonsutfordringer og i saker der det er særlig vanskelige troverdighetsvurderinger.

Også i saker der enslige mindreårige må aldersvurderes, bør man innkalles til personlig oppmøte, slår rapporten fast. I slike saker skal det gjøres en helhetsvurdering av alder der en medisinsk undersøkelse veier tyngst, ifølge UDI. Men det legges også vekt på intervjuerens egne vurderinger: Saksbehandleren skal både se på informasjon om søkerens liv og gjøre en subjektiv vurdering av alderen.

De aller fleste av de 130 saksbehandlerne som har intervjuet enslige mindreårige, oppgir at det er veldig vanskelig å vurdere alder under et skypeintervju, hvis det er tvil om den oppgitte alderen.

- Det burde aldri ha vært anledning til å uttale seg om alder basert på Skype-intervju. Rapporten konkluderer med dette, men de har ikke vært klare på det underveis mens de har intervjuet, sier Martinsen.

Han kan ikke slå fast at dette har ført til at noen har endt opp med feil alder, men han sier det klart kan utgjøre et rettssikkerhetsproblem.

Les også: Izat vil bare «hjem» til Norge

- Kan fungere godt

Bortsett fra den vanskelige aldersvurderinga, mener er flertall av saksbehandlerne at det fungerer godt å intervjue enslige mindreårige via Skype. De peker blant annet på ungdommene er i kjente omgivelser, kan ha med seg vergen de kjenner på intervjuet og slipper å møte en ukjent setteverge i Oslo.

Fagsjef Dag Bærvahr i asylavdelingen i UDI kommenterer i en e-post:

- Vi fant både positive og negative sider ved å intervjue enslige mindreårige ved bruk av Skype. De fikk ha vergen sin hos seg, og slapp å reise. Men mange av våre saksbehandlere mente det også var negative sider, så vi vil nok være svært varsomme med å intervjue enslige mindreårige ved bruk av Skype fremover, skriver Bærvahr.

Han sier intervjuerens vurdering av alder er bare en liten del av helhetsvurderingen, og at de legger inn gode sikkerhetsmarginer.

- Vi har derfor ikke grunn til å tro at det er fattet feil vedtak på grunn av Skype, skriver Bærvahr.

- Vil UDI fortsette å bruke Skype?

- Ved ordinære ankomster har vi som mål å intervjue asylsøkerne før de blir sendt ut til mottakene. Skype blir da unødvendig. Skype er en praktisk og god løsning i noen situasjoner, men ikke like godt som oppmøteintervjuer. Et hovedfunn er at Skype som intervjuplattform er tilfredsstillende i svært mange situasjoner. Vi vil derfor fortsatt benytte denne løsningen i tilfeller hvor det er påkrevet og hvor det ikke kan påvirke saken negativt. Et skypeintervju kan i de fleste tilfeller kunne suppleres med et oppmøteintervju om det er behov for det, skriver Bærvahr.

Martinsen fra NOAS mener mindreårige burde intervjues ved personlig oppmøte.

- Det er viktigere med grunnleggende rettssikkerhet enn at man må reise til Oslo. Man kan ikke sette de to tingene opp mot hverandre. Vår erfaring er at nyanser lett forsvinner under Skype-intervju. Når vi leser intervjurapportene, så ser vi at Skype forringer kvaliteten på intervjuet i stor grad. Det er flere misforståelser og færre nyanser, sier Martinsen.

Les også:

Asylproblemet politikerne ikke tør snakke om

Politikere: - Ingen ønskesituasjon at barn skal drive rundt i Europa