Adresseavisen dro innom tre store bokhandlere i Trondheim for å få oversikt over hvilke bøker som er verdt å lese i sommer.

- Den gode følelsen

- I sommer ville jeg lest «Allmenn teori om glemsel» av José Eduardo Agualusa. Det er en av de beste bøkene jeg har lest hittil i år, og jeg har lest ganske mange, forteller Linda Skjervold, medarbeider i Norli i Nordre gate.

Veldig bra: Linda Skjervold, medarbeider i Norli i Nordre gate, anbefaler å lese «Allmenn teori om glemsel» av José Eduardo Agualusa i sommer. - Den er bare veldig, veldig bra, forteller Skjervold.

Hvorfor synes du den er så bra?

- Den gode følelsen du får underveis, den sanne historien om en dame som ikke liker de politiske forandringene i hjemlandet Angola. Hun bygger en mur foran inngangen i leiligheten sin, og der blir hun i 30 år. Nei, den er bare veldig, veldig bra, sier Skjervold.

Magrethe Sve, medarbeider i Ark Bruns Brunhjørnet i Kongens gate, forteller at en av hennes favoritter er «Nøkken» av Nathan Hill.

- Det er en kjempebok, den likte jeg rågodt. I boken er det mange parallelle historier som bindes sammen til slutt. Den er velskrevet, og det blir en slags mental reise, at du lager deg en indre film, forteller Sve.

Kjempebok: Magrethe Sve hos Ark Brunhjørnet anbefaler «Nøkken» av Nathan Hill som sommerlektyre. - Det er en kjempebok, den likte jeg rågodt.

Eva Hjulstad, daglig leder i Tanum i Nordre gate, forteller at hennes favoritt er «Svikne dager» av Elena Ferrante.

Sto til forventningene: Eva Hjulstad, daglig leder hos Tanum, anbefaler «Svikne dager» av Elena Ferrante. - Den innfridde alle forventninger, sier hun.

- Jeg leste først Napoli-kvartetten av samme forfatter, og likte den kjempegodt. Jeg var veldig spent på «Svikne dager» fordi den er frittstående, og hadde høye forventninger til den. Men den innfridde alle forventninger. Den handler litt om parforhold på godt og vondt, og man trenger ikke å ha lest Napoli-kvartetten på forhånd, forklarer hun.

Her kan du lese adressa.nos anmeldelse av «Svikne dager»

Her kan du lese adressa.nos anmeldelse av den siste boken i Napoli-kvartetten

Populært med populærvitenskap

Linda Skjervold forteller at bøker innen populærvitenskapen har solgt godt i det siste, og trekker spesielt frem «Havboka, eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider» av Morten A. Strøksnes.

- Det er kanskje en av de beste bøkene som er skrevet innen populærvitenskap i Norge de siste årene, mener hun.

Skjervold tror at sakprosa er blitt populært blant annet fordi mye av bøkene på markedet er skrevet på et folkelig nivå.

- Det er lettforståelig selv om det er avansert. Man kan lese om tung vitenskap på en lett måte, forklarer hun.

Magrethe Sve forteller at de også har solgt godt av faktabaserte bøker i deres butikk.

- Denne type bøker har solgt veldig bra nå i det siste, særlig nå i forbindelse med Starmusfestivalen. Selv om sakprosa uansett selger jevnt og trutt hos oss, forteller Sve.

Hun trekker spesielt frem «Sapiens, a brief history of human kind» og «Homo Deus» av Yuval Noah Harari som to bøker som selges mye av, og som ligger som nummer to og tre på topp ti-lista av engelsk litteratursalg hos Ark.

Eva Hjulstad bekrefter også at butikken hun jobber i har solgt mye av denne type bøker. Hun forklarer at det startet med stor interesse for «Sjarmen med tarmen» av Giulia Enders.

Eva Hjulstad forteller at bøker som «Sjarmen med tarmen» skapte stor interesse for populærvitenskaplige bøker.

- Den er godt skrevet med litt humor som gjør det interessant for hvermannsen å lese. Og det har fanget veldig, forklarer Hjulstad.

Mye krim om sommeren

Krim er gjerne en sjanger de fleste forbinder med påsken. Men topplistene hos bokhandlerne vitner om at folk også sluker sjangeren om sommeren. Både «Tørst» av Jo Nesbø og «Kaninjegeren» av Lars Kepler går som varmt hvetebrød.

- Det er overraskende mye krim om sommeren også, sier Skjervold, noe Hjulstad også bekrefter.

- Krim er med nå også. Det går mye i krim, skjønnlitteratur, fagbøker og sakprosa forteller Hjulstad.

Solid pocketsalg

Mange bokhandlere kjører kampanje på pocketbøker nå i sommer, og skal vi tro de ansatte er dette noe som selger godt denne tiden på året.

- Det er veldig mange som er ute etter pocketbøker til sommeren fordi de vil ha med seg de gode historiene på stranda, forteller Skjervold.

Hjulstad forteller at også de opplever et solid pocketsalg.

- Det går mest i pocket ja, og det er nok fordi de er enkle å reise med, og ikke veier like mye som en innbundet bok.

- «To søstre» av Åsne Seierstad er nettopp kommet i pocket, med en gang den kom, solgte vi masse av den, forteller Sve.