Prosjektet gjelder bygging av nytt forbrenningsanlegg eller varmesentral på tomta til Ranheim Paper & Board AS.

Det omfatter prosjektering og bygging av et termisk energianlegg med en samlet energileveranse på 200 GWh/år. 150 GWh eller 75 prosent skal gå til industrivirksomheten Ranheim Paper & Board, mens de resterende 25 prosentene er tiltenkt Statkraft Varme AS sitt fjernvarmenett på Ranheim.

Dette skal erstatte dagens fossile fyring vintertid. Strategi- og kommunikasjonsdirektør Stein Inge Liasjø i Enova sier Enova arbeider for omstilling til et lavutslippssamfunn. I et slikt perspektiv er dette et godt prosjekt.

- Det bidrar både til å redusere klimagassutslipp i fjernvarmeproduksjonen til Statkraft og styrker forsyningssikkerheten gjennom at Ranheim Paper & Board kan bruke biobrensel i stedet for elektrisitet i produksjonsprosessen, sier Liasjø.

Klima klimagassutslipp

Han legger til at elektrisiteten som blir frigjort, kan brukes til å kutte klimagassutslipp i andre sektorer som f.eks. transport.

- Samtidig vil vi understreke at vi har stor respekt for de lokale politiske prosessene en slik sak må gå gjennom, og at det også er andre hensyn som må tas i forbindelse med en slik utbygging, påpeker Liasjø.

-ESA-godkjenningen er gode nyheter, men nå ligger ballen hos politikerne som må gi de nødvendige godkjenningene for å realisere dette miljøprosjektet, sier Ketil Stave, styreleder i Ranheim Energi.

Fornybar varmeenergi

ESA-president Sven Erik Svedman understreker at målet med dette prosjektet er å styrke Norges produksjon av fornybar varmeenergi. Statsstøttereglene i EØS er laget for å fremme nettopp denne typen tiltak.

Forbrenningsanlegget til Ranheim Energi skal ta imot returflis og sortert restavfall til produksjon av varme. Anlegget skal også bruke avfall fra returpappforedling ved Ranheim Paper & Board.

- Den fornybare varmeenergien skal leveres tilbake til papirfabrikken, mens Ranheim Energi i tillegg skal bidra til Statkraft Varmes fjernvarmeanlegg i Trondheim. Statsstøtten blir betalt fra energifondsordningen i Enova, opplyser Svedman.

Saken sendt tilbake

Bygningsrådet stilte seg i april positiv til bygging av forbrenningsanlegget, under forutsetning av at det bygges en annen avkjørsel til området enn det Ranheim Energi ønsker. Flertallet i bygningsrådet krever at det i reguleringsplanen skal fremgå hvordan anlegget forholder seg til området rundt. Det gjelder både eksisterende og planlagt bebyggelse.

Saken ligger nå hos byplankontoret. For seks år siden sa bygningsrådet nei til bygging av varmekraftverk på tomta. Den gangen var det et betegnet som et varmekraftverk og ikke en varmesentral. Varmekraftverket skulle bli på 21 000 m², mot varmesentralens 3500 m² Høyden på anlegget den gangen skulle bli på 40 meter, mot 28 meter i dag. Pipehøyden er redusert fra 110 til 55 meter. Plasseringen er endret fra Kruskajordet til inne på området til papirfabrikken.