Byplankontoret etterlyste i vår bidrag fra innbyggerne på forslag til tiltak som kan gjøre Trondheim til en triveligere og mer attraktiv by.

- Det kom inn 16 forslag. Nå har juryen plukket ut seks tiltak som går videre til en folkeavstemning, sier Trine Gjessen, arkitekt ved byplankontoret.

Tre heldige vinnere får hver sin del av premiepotten på 250 000 kroner. Folkets røst og juryens vurdering vil telle 50/50 ved endelig avgjørelse. Vinnerne kåres i slutten av august.

De seks finalistene er:

1. Gategalleri.

Forslagsstillere er Marija Jaric og Sanja Drakulic.

De foreslår en kulturell møteplass med skiftende utstillinger og arrangement i tilknytning til disse. Mulighetene er mange, det kan være workshops, filmfremvisning, konsert eller andre typer arrangement. Gategalleriet foreslås plassert i Midtbyen, og flere mulige steder er skissert. Nøyaktig plassering vil bli avklart på et senere tidspunkt.

2. PARKING week.

Forslagsstiller er Tenketanken urbanistene .

Parking day er et internasjonalt årlig arrangement, som fokuser på behovet for grønne områder i urbane miljø. Arrangementet, som oppsto i San Francisco i 2005, foregår alltid tredje fredag i september. Urbanistene ønsker å markere PARKING DAY over flere dager, slik at det blir en PARKING week. De foreslår å legge gress på en rekke parkeringsplasser som en grønn tråd gjennom byen og vil fylle de grønne arealene med aktiviteter, blomster og sitteplasser.

3. Nasjonal arena for basse og allaktivitet.

Forslagsstiller er Svartlamon ved daglig leder i boligstiftelsen Kathrine E. Standal.

Beboerne på Svartlamon ønsker å realisere prosjektet «Nasjonal Arena for Basse og Allaktivitet» (NABA). Prosjektet omfatter bygging av et amfi og en samlingsplass utenfor Lobbyen på Svartlamon. Plassen har et stort potensial for å fungere som torg, men brukes i dag til parkering. NABA-prosjektet vil være med på å oppfylle ønsker fra beboere på Svartlamon og vil dessuten være et viktig steg for å realisere reguleringsplanens mål om Svartlamon og Strandveien som bilfrie områder.

Det vil også gjøre området som helhet til en mer attraktiv plass for besøkende og forbipasserende. Strandveien er en svært folksom gate. Her passerer folk til og fra Lade og Ladestien, besøkende som skal til Svartlamon samt beboere. Gjennom prosjektet blir gata bedre for alle disse gruppene. Amfirommet er foreslått brukt til å arrangere nasjonale basseturneringer, performance, dans, teater og andre aktiviteter.

Med lys og eget strømskap på området blir det mulig å gjennomføre ulike aktiviteter, uavhengig av tid og sesong på året. Med dette tiltaket ønsker forslagsstillerne å skape et samlingssted hvor mye kan skje utendørs i forbindelse med arrangementer i Verkstedhallen og i Lobbyen. Stedet er også åpent for allmennheten til ulike kunst- og kulturformål.

4. Trondheim Mekaniske Vertshus (TMV).

Forslagsstillere er Marte Bjørnsund, Øystein Digre og Hallgeir Opdal med flere.

De ser for seg et verksted som også en kafé. Et levende Egon der verktøyene ikke bare henger på veggen, men faktisk er i bruk. En pub hvor man møtes for å dele fikseferdigheter i stedet for å se fotballkamp. Forslagsstillerne ønsker å starte en reparasjonskafé i Trondheim sentrum.

5. Gatekunstfestival.

Forslagsstillere er Andrea Rakela og Thanh Doan i samarbeid med Atelier Ilsvika.

Mange områder i Trondheim er lite besøkt, til tross for at de ligger sentralt og lett tilgjengelig. Gatekunst kan brukes til å fremme slike områder, slik at flere får øynene opp for byens skjulte skatter. Ved å introdusere en gatekunstfestival i Ila og Ilsvikøra, samtidig med for eksempel allerede etablerte Iladagene, kan man sette søkelys på bydelens industri-, arbeider- og fiskerhistorie og få enda flere i Trondheim til å besøke denne spennende bydelen. Festivalen vil også kunne flyttes fra bydel til bydel fra år til år, og vil kunne brukes for å diskutere fortid, nåtid og fremtid, sette spørsmål, inkludere og vise frem gatekunst av ypperste nivå.

6. Hengestoler i trærne i Midtbyen.

Forslagsstiller er Ida Haukeland Janbu med flere.

Tittelen forklarer forslaget godt. Forslagsstilleren ønsker å henge opp om lag 15 hengestoler i trærne i Midtbyen. Disse vil kunne bli et fargerikt og lekent innslag i bybildet gjennom sommersesongen. Hengestolene må festes i store trær, aktuelle steder er blant annet på Torget, i Munkegata og i Lusparken.

Gategalleri: Det foreslås en kulturell møteplass med skiftende utstillinger og arrangement i tilknytning til disse. Mulighetene er mange, det kan være workshops, filmfremvisning, konsert eller annet, som her ved Lilletorget. Foto: Illustrasjon: PRIVAT
Gatekunst: Ved å introdusere en gatekunstfestival i Ila og Ilsvikøra, samtidig med for eksempel allerede etablerte Iladagene, kan man sette søkelys på bydelens industri-, arbeider- og fiskerhistorie, er ett av forslagene.
Leüthenhaven: Parking day er et internasjonalt årlig arrangement, som fokuser på behovet for grønne områder i urbane miljø. Arrangementet, som oppsto i San Francisco i 2005, foregår alltid tredje fredag i september.
Hengestoler: Forslagsstilleren ønsker å henge opp 15 hengestoler i trærne i Midtbyen. Disse vil kunne bli et fargerikt og lekent innslag i bybildet gjennom sommeren. Foto: Illustrasjon: PRIVAT