– Vi vet ikke helt sikkert hvor helseskadelig oljene fra e-sigaretter er. Men det er kommet frem at man også kan bli skadet av «passiv røyking» fra e-sigaretter, forklarer Dagfinn Harr, kommunelege i Kristiansand, til Fædrelandsvennen.

Les også: Om noen dager blir blir all snus grønnLovvedaket kan du lese i sin helhet på Stortingets hjemmesider.

Kommunene og Arbeidstilsynet vil føre tilsyn med forbudet på samme måte som de i dag gjør for røykeforbudet.

Nye forpakninger

Samme dato, 1. juli 2017, trådte også lovbestemmelsen om standardiserte tobakkspakninger i kraft. Pakkene har mørkegrønn farge, og alle skal ha lik utforming. Formålet er å hindre at barn og unge begynner å røyke eller snuse.

Lise Bærø tenner på at e-sigaretter nå omfattes av røykeloven. Foto: Kjartan Bjelland

– Vi vet at unge blir påvirket av utseendet på tobakkspakningene. Det er ingen som ønsker at barn og unge skal begynne med tobakk. Med reklamefrie pakninger setter vi en stopper for markedsføringen rettet mot de yngste blant oss, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie på Regjeringens nettsider.LES OGSÅ: Røykere lite begeistret for nøytrale tobakkspakninger

Dersom du ikke har lagt merke til endringen ennå, kan grunnen være at industrien får mulighet til å selge ut varelagrene sine og legge om produksjonen i en overgangsperiode.

Sint på forbudet

Lise Bærø fra Vennesla er ikke fornøyd med den nye lovendringen.

– Den forbanna røykeloven, raser hun da Fædrelandsvennen kommer innom e-sigarettbutikken iSmokeKing Kristiansand.

– Snart har vi ikke lov å puste ut luft engang, utbryter hun.

Bærå patter på en såkalt «damper», som er en litt større versjon av en e-sigarett. Hun byttet fra vanlige sigaretter til e-sigaretter for et år siden, etter å ha forsøkt å slutte med røyk i tre år. Nå forstår hun ikke at hun heller ikke skal kunne få dampe hvor hun vil.

– Er det vanskelig å finne steder der du kan røyke?

– Nei, jeg bare røyker, jeg. Det får være grenser for hva de skal få bestemme.

Forstår ikke forbudet

Eier av butikkene iSmokeKing Kristiansand og Kvinesdal, Ruth Elin Vapequeen Bergum Sveinall, er heller ikke særlig fornøyd med den nye lovendringen.

Ruth Elin Vapequeen Bergum Sveinall har minimum 80 kunder innom e-sigarettbutikken sin daglig. Hun synes strengere røykelov er unødvendig. Foto: Kjartan Bjelland

– Deler av røykeloven er selvfølgelig bra. Men å forby e-sigaretter på samme måte som sigaretter forstår jeg ikke. Det er ikke noe som heter passiv damping. Passiv røyking handler om at man får i seg stoffer som tjære og blåsyre, sier hun til Fædrelandsvennen..

Færre og færre røyker

Folkehelserapporten til Folkehelseinstituttet viser at Aust-Agder er blant kommunene i landet med høyest andel røykere. 14,3 prosent røyker daglig i kommunen.

Andelen dagligrøykere er høyest i Østfold, Finnmark og Telemark med 18 prosent.

I Vest-Agder ligger prosentandelen på 13,20 prosent.

Dagfinn Harr forteller at tendensen er at røykerne er en utrydningstruet rase. Det er med andre ord ikke mange faste røykere igjen i landet.

– Når jeg nå ser røykere i bakgården, sier jeg at «dere må jo snart stoppes ut».

Advarer mot moralisering

Harr forteller at det skjedde en rask holdningsendring da daværende helseminister, Dagfinn Høybråten, innførte røykeloven i 2004. Men Harr advarer ikke-røykere mot å moralisere for mye.

– De som står igjen som røykere nå, er dem som er sterkt fysisk avhengige av røyken. Man skal være påpasselig og ikke moralisere for mye med disse. Det blir som å sparke en som ligger nede. Røykerne som er igjen nå, må vi være ydmyke med og legge til rette for en mer individuell tilpasning.

Dagfinn Harr påpeker at damp fra e-sigaretter kan være skadelig. Foto: Reidar Kollstad

Lise Bærø er redd for at denne moraliseringen også skal ramme e-sigarettdamperne nå som e-sigaretter også omfattes av røykeloven.

– Jeg får ingen stygge blikk nå som jeg damper. Men det kan jo raskt endre seg nå, sier hun oppgitt.

Flykter til Arendal

70-åringen Astrid Köhler er lei av alle restriksjonene rundt røyking i Kristiansand kommune.

– Det er plagsomt å være røyker i Kristiansand. Nå er det jo røykeforbud på nesten hver eneste kafé i byen, sier hun, og understreker at hun gjerne skulle hatt mulighet til å tatt seg en røyk til kaffen av og til.

Planen er å «rømme» fra Kristiansand til Arendal.

– Jeg gleder meg til å flytte. Det er litt friere i Arendal med hensyn til røyking. Der får du ingen sure miner hvis du setter deg utenfor Narvesen med en røyk, sier hun.

Köhler er klar over at de fleste store spisesteder i Kristiansand tilbyr røykemuligheter, men er ikke fornøyd med det overordnede tilbudet i kommunen:

– Det er veldig strengt her i byen. De sier vi bor i et fritt land, men jeg synes det er mange restriksjoner, jeg. Vi røykere blir sett på som parasitter og blir jaget hit og dit. Det irriterer meg så grenseløst.

– Har du prøvd å slutte å røyke?

– Nei! Jeg koser meg sånn med røyken min. Noe skal vi dø av, alle sammen, konstaterer hun bestemt, til Fædrelandsvennen.E-sigaretter har forøvrig sitt eget lovverk. Dette kan du lese HER