Martine merket raskt at hun hadde rier og ba mannen sin Mathias Broen ringe etter jordmorvakta. Jordmorvakta kontaktet en ambulanse, som ble sendt til Martine og Mathias hus i Haltdalen.

- Jeg ville gjøre meg klar til ambulansen skulle komme, men da det føltes som jeg skulle kaste opp sprang jeg raskt til kjøkkenet. Jeg la meg over kjøkkenbenken i håp om at jeg skulle føle meg bedre, forteller Martine.Les også: Jordmødre får politisk støtte om hjemmefødsler

Den 26 år gamle trebarnsmoren husker bare deler av selve fødselen.

- Alt gikk så fort. Plutselig stod jeg på alle fire på gulvet, jeg fikk en rie som aldri ga seg, og kjente at noe var på vei ut.

Mathias var i gang med å pakke tingene de to skulle ha med seg til sykehuset.

- Da jeg så Martine på kjøkkengulvet forstod jeg at fødselen var i gang, og at hun trengte hjelp med det samme.

- Mathias hjalp meg med å få ut barnet. Det hele gikk svært raskt. Det eneste han egentlig behøvde å gjøre var og fjerne fostersekken og ta imot. Barnet skrek og jeg tok det i armene mine, forteller Martine fornøyd.Les også: Dobbelt så mange velger hjemmefødsel

Fra før har paret Liv Emilie på seks år og Jonas Andre på fire år. Da minstemann var ute av mammas mage sprang Mathias opp og vekket barna. Liv Emilie og Jonas Andre synes det var både gøy og rart å se lillebror og mamma på kjøkkengulvet.

En dag på overtid

Fra Martine våknet med kvalme til lillebror var født gikk det bare 45 minutter. Etter at barnet var ute tok det kort tid før ambulansen fra Ålen var på plass. Da fikk familien litt tid til å forberede seg før turen gikk til St. Olavs hospital.

Ambulansepersonalet kontrollerte at alt stod bra til med mor og barn. De største barna skulle leveres hos naboen, og navlestrengen skulle klippes. Tradisjonen tro fikk Mathias oppgaven.

- Jeg hadde jo gjort alt annet, så da var det jo på sin plass å avslutte det hele med å klippe navlestrengen, forteller en stolt Mathias.

Ikke dramatisk

De nybakte foreldrene ankom St.Olavs hospital i åttetiden forrige tirsdag. Da de fortalte historien på fødeavdelingen, ble de møtt av sjokkerte jordmødre.

Stolte: Rett etter fødselen ble barna vekket. De syntes det var både gøy og rart å se mamma og lillebror på kjøkkengulvet. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

- De spurte om jeg hadde opplevd fødselen som dramatisk, men alt gikk veldig fint, sier Martine.

Martine hadde termin en dag tidligere, og hadde vært på kontroll hos en lokal jordmor samme dag.

- Hun fortalte meg at jeg var moden, så jeg forstod jo at det ville skje snart. Jeg hadde ingen anelse om at det ville gå så raskt.

Selv om både Liv Emilie og Jonas Andre ble født på sykehuset, forteller Martine at hun har flere slektninger som har opplevd styrtfødsler.

Styrtfødsler i familien

- Jeg har både tanter og søskenbarn som har født hjemme.

- Hvordan har de første timene vært for familiens nye medlem?

- Han har vært veldig rolig, men i dag er han litt urolig. Det er jo første døgnet med søsken hjemme, og mye å bli vant til, sier Martine.

I sommer skal lillebror, som enda ikke har fått noe navn, være med på sætra i Budalen. Ellers skal familien være mye hjemme for å ta imot besøk av slektninger og venner.

- Blir det flere barn?

- Jeg er usikker på om jeg tør å føde igjen, ler Martine.

Unn Dahlberg er avdelingssjef for fødeavdelingen ved St.Olavs hospital. Hun forteller at Martines fødsel er svært sjelden.

- Hva kan være risikoen med ikke planlagte hjemmefødsler?

- Det er det vanskelig å si noe om, da dette varierer veldig fra situasjon til situasjon. Noen få føder veldig raskt og rekker ikke fram til sykehuset, uansett hvor nærme de bor. I de fleste situasjoner rekker en jordmor å bistå kvinnen, enten hjemme eller i ambulansen.

Dahlberg forteller at det er cirka ti kvinner per år i Trondheim som ønsker en planlagt hjemmefødsel.

Avdelingssjef på fødeavdelingen ved St.Olavs hospital, Unn Dahlberg, forteller at jordmor vanligvis rekker å bistå moren med fødselen. Foto: Vegard Eggen

- Noen kan ha hatt ubehagelige opplevelser på sykehuset og ønsker derfor hjemmefødsel. Andre har lyst til å føde hjemme i rolige omgivelser. De som velger å føde hjemme må ha vært friske under svangerskapet, og føde til termin.

Eline Skirnisdottir Vik er PhD-kandidat i jordmorsfag ved universitetet i Bergen, og har skrevet en masteroppgave om kvinners erfaringer med ikke planlagte fødsler utenfor sykehuset.

- Antallet fødeavdelinger i Norge er halvert siden 1970-tallet. Da var det rundt 90 fødeavdelinger i landet, idag er det cirka 45, forteller Vik. Ifølge Helse Midt-Norge finnes det idag sju fødeavdelinger i denne regionen i dag.

Vik er bekymret over sentraliseringen av fødeavdelingene i landet.

- Dette fører til økt risiko for å føde før du kommer til sykehuset. Kvinner som bor en og en halv time fra nærmeste fødeavdeling, skal få ambulanse med jordmor, eller få bo i nærheten av sykehuset før hun har termin. Men dette praktiseres veldig ulikt forskjellige steder i landet, og det er problematisk, sier Vik.

I 2015 ble det født 59 100 barn i Norge. Ifølge Helseinstituttet skjedde 565 av disse fødslene utenfor sykehus, der planlagte hjemmefødsler kun utgjorde 153 fødsler.