Betania må finne nye muligheter.

- Hvis vi ikke når frem med en klage, går det mot en styrt avvikling av vårt døgntilbud. En stor del av våre 100 ansatte vil bli rammet, sier Ingfrid Skogrand ved Betania i Malvik. Hun avviser at dette betyr kroken på døra for Betania. Institusjonen driver i dag arbeidsrettet rehabilitering, spesialisert rehabilitering etter sykdom og tilbud for tinnitus, utmattelsestilstand og overvekt.

- Vi skal ha virksomhet ut året. Samtidig er vi godt i gang med å bygge opp nye tilbud etter at vi fikk signaler om at det ikke gikk mot en ny kontrakt. Vi retter oss mot det offentlige, det private og sykehus, sier Skogrand. Hun vil ikke opplyse hva slags tilbud.

Røros mister tilbud

På Røros skal tilbudet for sykelig overvekt legges ned ved nyttår. Behovet skal i årene fremover dekkes av et nytt tilbud som Unicare skal drive ved tidligere Hysnes helsefort, dagplasser ved LHL-klinikkene i Trondheim, Oppfølgingsenheten Frisk og Namdal rehabilitering.

- Slik det ser ut nå, vil vi miste 16 plasser fra nyttår. Det er alvorlig for et lite samfunn som Røros. Samtidig skal vi ikke overdramatisere situasjonen, sier virksomhetsdirektør Mary Anne Bakos.

- Over sommeren skal det inngås nye kontrakter i forbindelse med prosjektet Raskere tilbake. Dette har vi forhåpninger til. Vi jobber også for å få til andre løsninger i samarbeid med kommuner.

Røros LHL vil få nye kontrakter for å drive rehabilitering i forbindelse med hjerte- og lungesykedommer (34 døgnplasser) og kreft (10 døgnplasser).

Strengere faglige krav

- I denne runden har vi skjerpet kravene til tilbudets kompetanse, sier fagdirektør Henrik Sandbu i Helse Midt-Norge. - Vi har også bedt om tydelige kunnskaps- eller erfaringsbaserte metoder. Rehabiliteringstilbudet kommer til å holde høyere kvalitet, og flere enn før vil få glede av det.

Direktøren vil ikke si noe om hvorfor tilbudene ved Betania og sykelig overvekt-tilbudet ved Røros LHL ikke får kontrakter.

Tre nye inn

I alt skal 11 private virksomheter i helseregionen drive tilbud i rehabilitering med penger fra Helse Midt-Norge. Tilbud som tidligere ikke har hatt kontrakter med helseforetaket er Oppfølgingsenheten Frisk, Unicare på Hysnes og Myworkout i Trondheim. Frisk driver rehabiliteringstilbud flere steder i landet, Unicare er en av Norges største private helseaktører og Myworkout er et selskap som bygger på forskningen til NTNU-professorene Jan Helgerud og Jan Hoff.

Samme pengenivå

Det er fortsatt en klagefrist før de endelige kontraktene underskrives. Helse Midt-Norge skal bruke 280 millioner kroner på rehabilitering årlig fremover. Det er på samme nivå som i dag. Avtalene løper i fire år, med opsjon for helseforetaket for fire nye år. Antall dagplasser økes fra 80 til 101, mens døgnplasser økes fra 224 til 232.

Muritunet er institusjonen som får flest døgnplasser (50), med LHL på Røros, Unicare Hysnes, Kastvollen rehabiliteringssenter og Meråker Sanitetsforenings kurbad på de neste plassene. Coperiosenteret har flest dagplasser (25), mens Myworkout, Frisk og LHL i Trondheim er de nest største.

Mary Anne Bakos og LHL Røros mister 16 døgnplasser for sykelig overvekt. Foto: GEIR TØNSET
Nytt liv: Unicare skal drive 38 døgnplasser for rehabilitering i lokalene til tidligere Hysnes helsefort. Foto: Foto: Per Amund Strickert