Bygget kan stå ferdig til høsten 2019.

- Toll skal ha bygget alene, og ikke sammen med politi og brann, sier operativ sjef for Avinor Trondheim lufthavn Værnes, Thomas Wintervold.

Ifølge Wintervold har Avinor siden i vår vært i dialog med Tolldirektoratet i Oslo og Tollregion Midt-Norge om byggeplanene. Det har vært et uttrykt ønske fra direktoratet om at administrasjonen skal ligge nært svenskegrensen og flyplassen.

Tollvesenet har siden 1910 hatt tilhold på Brattøra, men 1. november utløper leieavtalen med Entra ASA som eier bygningene på Brattøra. Etter lov om offentlige anskaffelser er alle offentlige etater pliktige til å legge ut alle anskaffelser på anbud, det gjelder også husleiekontrakter.

Brattøra–Stjørdal

I anbudsannonsen fra i fjor høst satte Tolldirektoratet som krav at aktuelle utleiere måtte ligge på aksen Brattøra–Stjørdal. Torsdag i forrige uke skrev tolletaten kontrakt med Grilstad Marina om å leie et kontorareal på 650 m² i Strindfjordvegen 1 og 400 m² lagerlokale i Skonnertvegen 7 (Vismabygget). Leiekontrakten er på bare to år, og daglig leder i Grilstad Marina, Liv Malvik, vedgår at de måtte strekke seg langt for å få tolletaten som leietaker de to kommende årene.

Malvik innrømmer at det er sjelden med så vidt korte leiekontrakter.

Thomas Wintervold i Avinor sier forhandlingene med Toll vil fortsette og at en avtale vil kunne bli undertegnet i slutten av august. Toll har uttrykt ønske om et nybygg på 1000–1200 m², som skal inneholde både kontorplasser og lager. Bygget vil komme på sørsiden av flyplassområdet, like ved den såkalte billigparkeringen.

Kan stå ferdig i 2019

Han tror ikke det skal by på større problemer å ha nybygget innflyttingsklart i løpet av et par år. Men først må det sendes søknad til Stjørdal kommune og utarbeides en reguleringsplan.

Tollregion Midt-Norge har behov for rundt 40 kontorplasser. Totalt består distriktet av 140 ansatte. Mye av virksomheten er knyttet til grensekontroll og sjekk av flypassasjerer. For å være nærmest mulig disse funksjonene og unngå kjøring frem og tilbake mellom Trondheim, flyplassen og riksgrensen, kom Tolldirektoratet like godt til at man kunne flytte administrasjonen til Værnes.

Wintervold sier han ikke har hørt om at andre tollregioner har lagt administrasjonssenteret til en flyplass.

Bygger nytt: Operativ sjef for Avinor ved Trondheim lufthavn Værnes, Thomas Wintervold, bekrefter at Avinor er i dialog med Toll om å føre opp et nybygg kun for tolletaten inne på flyplassområdet. Foto: Frank Cadamarteri