- Det er fint med turistvekst, men det må ikke bli for mye, sier Eystein Opdøl, eieren av Renndølsetra og eieren av hele verneområdet i Innerdalen.

Både setra hans, som tar i mot dagsturister og overnattingsgjester, og hele dalføret Innerdalen i Sunndal, har de siste årene opplevd en sterk turistvekst. Nå ligger det an til ny rekordsommer. Mye takket være øredøvende vakre bilder på Instagram og i andre sosiale medier, som drar folk fra hele verden.

«Smekkbra» sommer

- Sommeren har vært smekkbra så langt, selv om været kunne ha vært bedre. Men 14 grader er jo sommer det også - i hvert fall i Midt-Norge, humrer Opdøl mellom elting av en kanelsnurrdeig.

15000 turister ble registret på vei inn i dalen i fjor sommer, men i sommer slås denne rekorden.

- Det har vært fullt hus hver natt, det er enormt med forhåndsbestillinger - og vi er nødt til å si nei til mange gjester, fordi vi rett og slett ikke har plass, sier Opdøl. Han utvider derfor nå Renndølsetra med egne overnattingsplasser for setereierne, eget meieri og lager, men Opdøl medgir at han har blandede følelser til turistveksten.

- Inn til turisthytta som ligger innenfor Renndølsetra har vi en solid vei, som er fin både til sykling og barnevogn. Derfra og videre innover er det myrområder, hvor mennesker lett setter spor. Opp til Innerdalstårnet er det spesielt merkbart at det går mye mer folk, og her er det litt Trolltunga-tilstander til tider. Men her jobbes det med å sikre og tilrettelegge stien. Verneområdeutstyret er tett på saken, og målet er å begrense slitasjen på naturen, sier Opdøl.

LES MER: Terroraksjoner svekker reiselysten, men bare noen dager

- Maksimum skjønnhet

I 1740 kjøpte Opdøl-familien Innerdalen, som over lengre tid er omtalt som Norges vakreste dal. Den avdøde filosofen, klatreren og forfatteren Arne Næss utdypte dette på sin måte: - Maksimum skjønnhet og storslagenhet per kubikkmeter. Landskapet veksler ualminnelig fort når man beveger seg i terrenget og avstandene er påfallende små per underverk.

Dagens grunneier, Eystein Opdøl, er enig i Næss sin definisjon.

- Dalen er utrolig vakker, og jeg er glad for at den er vernet. At den er vernet er det beste som kunne ha skjedd dalen og naturen her.

Ville bygge ut dalen

Det var bestefaren til dagens eier av Innerdalen som fikk vernet dalen, som var hans egen private grunn. Kristiansund Elektrisitetsverk siklet etter å bygge ut vannkraften i fjellområdet på 60-tallet.

Grunneier Øystein Opdøl, som forvaltet den største eiendommen i nedslagsfeltet, sa blankt nei til planene. Han ville føre arven med utnyttelse av jordbruksområdene videre, særlig innenfor sauedrift og seterdrift. Tilbud om høye erstatninger prellet av på bonden Opdøl.

Glad dalen er vernet

I dag er barnebarnet Eystein glad for at bestefaren Øystein ikke lot seg overtale.

- Det er kjempemessig og en utrolig spesiell historie. Aller helst ville bestefar at Innerdalen skulle bli nasjonalpark, men det gikk ikke an på den tida ettersom alt var privat grunn, forteller Eystein Opdøl. Han synes at vernet er den desidert beste måten å utnytte naturen i Innerdalen på.

- Området har mye større verdi slik som den er nå enn med en ordentlig bilvei helt inn. Da ville dalen blitt slik det er veldig mange andre steder.

Han er sikker på at det faktum at besøkende i dalen må gå drøye tre kilometer - og svette litt - gjør at det er litt ekstra stas å komme til Innerdalen.

- Du må gjøre en liten innsats for å komme hit. Men så etter den siste bakken og over kanten på steinura, så ser du utover hele dalen. Det er en veldig fin måte å oppleve dalen og naturen her på.

Nå er det ikke lenger bare fjellvandrere som går fra hytte til hytte i Trollheimen som dominerer på Renndølsetra eller Innerdal Turisthytte, men turister som bor på hyttene i flere dager og som tar mindre turer med utgangspunkt fra hyttene.

- Vi forvalter Innerdalen så godt vi kan. Mange vil oppleve dyra på setra og naturen her. Jeg tror det handler om at flere og flere bor i byer - og vil se og oppleve noe ekte.

Eystein Opdøl