Lykke frykter for at kommersielle aktører utkonkurrerer de ideelle organisasjonene.

Han viser til at Helse Midt-Norge har kuttet i støtten til rusbehandlingen ved Lade behandlingssenter, at Betania Malvik mister de offentlige pengene til sitt rehabiliteringstilbud og at LHL på Røros vil miste tilbudet for sykelig overvekt.

Tilbakegang

- De siste årene har ideell sektor opplevd tilbakegang på flere velferdsområder. I konkurranse med større kommersielle aktører, har de tapt anbud hvor lavest mulig pris har vært det viktigste kriteriet for stat og kommuner. Helse Midt-Norge må få nye styringssignal fra en ny regjering. Det haster.

Lykke er kommunalråd i Trondheim og førstekandidat for Sør-Trøndelag på KrFs liste til høstens valg.

- Mener du at de ideelle aktørene kan favoriseres i anbudskonkurransen?

- Lover og regler for anbudskonkurranser gir muligheter for å ta hensyn til ideelle aktører som ikke tjener penger på virksomheten. Det er et betydelig handlingsrom for å skjerme ideelle aktører. Det dramatiske når de taper i konkurranse med de kommersielle, er at de ikke har kapital til å kunne konkurrere ved en senere runde. Vi risikerer i fremtiden at Helse Midt-Norge bare får anbud fra kommersielle drivere. Det vil være et stort samfunnstap.

- Mer mangfold

Lykke mener de ideelle aktørene representerer verdier og samfunnsnyttige formål som skiller dem fra både offentlige og private kommersielle virksomheter.

- Overskudd trekkes ikke ut av driften, men brukes til å videreutvikle velferdstilbud i tråd med organisasjonenes hovedformål. De bidrar til mangfold, kvalitetsutvikling og åpenhet i sektoren. Ved anbudskonkurranser kan kommersielle aktører dumpe prisene for å komme inn på nye markeder og kvitte seg med konkurrenter. Dette har de ideelle ikke økonomi til å gjøre.

Støtte fra Stortinget

Lykke viser til at et enstemmig Stortinget i desember ba regjeringen «fastslå et mål om vekst i andelen av den samlede helse- og omsorgssektoren som skal være organisert og drevet som ideell virksomhet, og på egnet måte legge fram for Stortinget en plan med kortsiktige og langsiktige tiltak for å oppnå dette».

- Har Helse Midt fått styringssignaler om dette? Eller har helseministeren valgt å forholde seg passivt til stortingsvedtaket, og latt utraderingen av ideell sektor få fortsette, spør Lykke. `

- Annerledes tilbud

Stortingskandidaten refererer til utredningen «Innovasjon i omsorg» fra 2011.

- Det regjeringsoppnevnte utvalget foreslo at 25 prosent av den samlede omsorgssektoren skal være organisert og drevet som ideell virksomhet innen 2025. I dag er andelen åtte prosent. Sammenlignet med andre europeiske land ligger Norge lavt, sier Lykke. Han spør om Helse Midt-Norge har sikret likebehandling i anbudsrunden gjennom å stille de samme krav om lønns- og arbeidsvilkår, pensjon, tariffavtale eller om andel faste ansettelser.

- Hvis ikke vil nye aktører ha et stort fortrinn, siden de ikke er bundet til tidligere inngåtte avtaler, sier Geirmund Lykke.

Dette svarer Helse Midt-Norge

Fagdirektør Henrik Sandbu i Helse Midt-Norge svarer dette på epost på Geirmund Lykkes spørsmål om helseministeren har kommet med signaler om å øke bruken av ideelle aktører:

- Nasjonal helse- og sykehusplan gir føringer for Helse Midt-Norge og utarbeidelse av utviklingsplan for spesialisthelsetjenesten i vår region. De ideelle virksomhetene har en naturlig plass i det bildet, ikke minst når det gjelder tilbudet innen rusbehandling og rehabilitering. I forarbeidet til anskaffelsen av nye rehabiliteringstjenester ble alle aktuelle interessenter og tilbydere invitert til å komme med innspill gjennom egne høringskonferanser. Vi har altså hatt et utstrakt samarbeid i forkant av konkurransen der vi har vektlagt kvalitet, tilgjengelighet og pris. Resultatet er at vi som før vil ha en blanding av private ideelle og kommersielle aktører som har avtale med Helse Midt-Norge.

På Lykkes spørsmål om Helse Midt-Norge har stilt likelydende krav til anbyderne for å sikre likebehandling, svarer Sandbu dette:

- I utkast til rammeavtale med leverandørene, som for øvrig er en del av anbudsdokumentene, er det i punkt 11 tatt inn strenge krav til lønns- og arbeidsforhold. Kravene er de samme for alle tilbydere av rehabiliteringstjenester.

Rehabiliteringstilbudet ved Betania i Malvik får ikke ny kontrakt med Helse Midt-Norge. Foto: Jens Petter Søraa