En av de høyeste hastighetene hadde en bilsjåfør som suste forbi UP i 110 kilometer i timen i en 60-sone på Leinstrand i Trondheim i forrige uke. Føreren mistet førerkortet og risikerer fengselsstraff, ifølge UP.

- Sjåføren sa at årsaken til den høye hastigheten var at vedkommende skulle rekke ferja. Når det er unnskyldningen, mener jeg at man må spørre seg selv hvilke prioriteringer man har. Når man kjører så fort tar man en stor risiko og utsetter seg selv og andre for fare. Veien er ikke laget for den hastigheten. Det er bedre å komme for seint og ta neste ferje enn å ikke komme hjem i hele tatt, sier fungerende distriktssjef i Utrykningspolitiet i Midt-Norge, Per Evensen.

I forrige uke tok UP også en råkjører på motorsykkel i en 60-sone på Bratsberg i Trondheim. Motorsyklisten ble målt til en snitthastighet på 106 kilometer i timen i 60-sonen.

- Det utgjør en så stor fare at det er ille, sier Evensen.

Tar flere ruskjørere

Selv om UP har tatt en del fartssyndere, er det likevel en annen utvikling som bekymrer Evensen mer. I løpet av juni tok UP over 30 sjåfører for ruspåvirket kjøring, og det ligger an til at de tar like mange i juli.

Det høye antall sjåfører som tas for ruskjøring bekymrer UP-sjefen. Foto: Richard Sagen

- Det er en markant økning i antallet ruspåvirkede sjåfører som vi tar. Det er et alarmerende tall for juni. Vi har nå også flere metoder for å ta sjåfører som er ruspåvirket av andre rusmidler enn alkohol, som kan gjøre at vi tar flere enn tidligere, sier Evensen.

- Det er en markant økning i sjåfører som blir tatt som er ruspåvirket av andre rusmidler enn alkohol og legemidler. Vi vet at rus og hastighet er to risikofaktorer for ulykker, fortsetter UP-sjefen.

Til sammen har UP også skrevet ut godt over 1000 forelegg siden 1. juni.

Varsler flere kontroller

UP ser at det er flere ulykker og mer ruskjøring i løpet av sommerhalvåret. Evensen oppfordrer derfor sjåfører til å tenke sikkerhet når de kjører i sommerferien.

- Folk må holde fartsgrensene og kjøre etter forholdene. Det er også viktig å være uthvilt når man kjører og at man tar pauser hvis man trenger det. Trøtte sjåfører er en fare i trafikken, sier han.

Politiet varsler at de også kommer til å ha flere kontroller resten av sommeren. Da er det spesielt hovedveiene, som E6, E39 og E14 mot Sverige, får besøk av UP. Men også andre veier der de vet at de ofte tar sjåfører som kjører for fort. Et eksempel er fylkesvei 714 til Hitra og Frøya.

- Vi står på de strekningene der det erfaringsmessig kjøres fort. Vi ønsker å luke ut de verste fartssynderne, sier Evensen.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter